Güncelleme Tarihi:
Erdoğan, şimdiye kadar Banka'da yapılanları anlatırken, Ziraat Bankası'nın ''hapşırmasının'' devletin hastalanmasına neden olduğunu, Şubat krizinin sebebinin de kamu bankalarının piyasadan aşırı borçlanma ihtiyaçları olduğunu hatırlattı.
Banka'nın bilançosunun şeffaf hale getirildiğini ve geçen yıl 2.2 katrilyon lira brüt kar elde edildiğini kaydeden Erdoğan, bunun Emlak Bankası'ndan gelen 1.9 katrilyon liralık yüke rağmen gerçekleştirildiğine işaret etti.
  Â
Erdoğan, bu süre içinde faizleri de yüzde 120'lerden yüzde 45'lere indirdiklerini belirtirken, Hazine ile olan ilişkileri de ticari ilişki haline getirdiklerini ifade etti.
Â
BANKA'NIN KAR HEDEFÄ°
Â
Banka'nın bu yılki kar hedefine ilişkin olarak da Erdoğan, geçen yıl sonunda bu yıla ilişkin öngörülerde bulunduklarını hatırlatırken, faiz düşüşüyle birlikte bu tahmini revize ettiklerini kaydetti.
ErdoÄŸan, ÅŸu anda bir rakam açıklayamayacağını belirtirken, ''2002 yılı kar hedeflerimizin önündeyiz'' demekle yetindi.Â
Ä°STANBUL YAKLAÅžIMI
Â
Ä°stanbul yaklaşımı konusunda ErdoÄŸan, bankaların bir metin üzerinde anlaÅŸtıklarını bunu imzalayacaklarını anlattı. ErdoÄŸan, ''Ama Ziraat Bankası'nın buna dahil olabileceÄŸi ÅŸirket sayısı yok denecek kadar az. Toplam 3-5 tane yapılanacak firma var'' dedi.Â
   Â
KAPANACAK ÅžUBELER
   Â
Banka'nın Haziran sonu itibariyle 1.200 dolayında şubesi kalacağını kaydeden Erdoğan, ''Planlamamız gereği o sayılara doğru gidiyoruz. Beldelerde kapatma işlemimiz bitti. Emlak Bankası ile çok yakın şubelerimiz var, onları bitirmeye çalışıyoruz, Haziran ortasına kadar bitecek'' diye konuştu.
Â
Eleman sayısını ise ideal olarak 21 bin kişi hedeflediklerini belirten Erdoğan, şu ana kadar 19 bin kişinin sözleşme imzaladığını, 30 Haziran'dan sonra sözleşme imzalamayanların Banka'da kalmayacağını ifade etti.
140 TRÄ°LYON LÄ°RALIK KREDÄ° YENÄ°DEN YAPILANDIRILDI
Â
Çiftçi kredilerinde 1 Haziran'dan geçerli indirim yaptıklarını hatırlatan Genel Müdür Erdoğan, toplam 120 bin kredinin 90 bininin yeniden yapılandırıldığını açıkladı. Erdoğan, yeniden yapılandırılan kredi miktarının ise 140 trilyon lira olduğunu bildirdi.
Problemli durumdaki çiftçilerin borçlarını ödemeleri durumunda kredi kullanabilir hale getirildiğini ve bunun çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Ziraat Bankası artık kredi veriyor'' diye konuştu.
Bugüne kadar kredi verilmediğinden şikayet edilirken, bugün talep beklendiğini kaydeden Erdoğan, bunda krizin şokunun atlatılamaması ile doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün bedelleri ile çiftçinin fon ihtiyacının bir kısmının karşılanmasının da etkili olduğu kaydetti.
        Â
ZİRAAT, ÖZELLEŞTİRMENİN NERESİNDE?
Â
ÖzelleÅŸtirmenin bir süreç olduÄŸuna dikkat çeken ErdoÄŸan, ''Bizim sözümüz, ana yapı taÅŸları itibariyle bu yılın sonuna kadar roadshowa çıkabilecek hale getirmeyi saÄŸlamak. HerÅŸey yol haritalarımızda net bir ÅŸekilde belirlendi. Ziraat Bankası olarak bu sürecin de önündeyiz'' dedi.Â
ZİRAAT, 5 MİLYON KİŞİYE EMEKLİ MAAŞI ÖDÜYOR
Ziraat Bankası Genel Müdürü Erdoğan, emekli maaş ödemelerinin yapıldığı günlerde banka şubeleri önlerinde yaşanan uzun kuyrukların azaltılması için Aralık 2001'de bir proje başlattıklarını kaydetti.
Â
Banka'nın halen 4 milyon 989 bin emekliye maaş ödemesi yaptığını vurgulayan Erdoğan, gün başına düşen emekli sayısının Emekli Sandığı'nda 787 bini, SSK'da 647 bini, Bağ-Kur'da da yaklaşık 12 bin kişiyi bulduğunu anlattı.
Türkiye çapında toplam 5 binin üzerinde emeklinin maaş aldığı 308 Ziraat Bankası şubesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, proje çerçevesinde emeklilerin maaş çekme konusundaki ihtiyaçlarını, davranış özelliklerini, davranış sebeplerini ve alışkanlıklarını değiştirebilecek yöntemlerin anlaşılması için bağımsız bir araştırma şirketine araştırma yaptırdıklarını anlattı.
   Â
EMEKLÄ°LER ÃœZERÄ°NE YAPILAN ARAÅžTIRMADAN TESPÄ°TLER
Â
ErdoÄŸan'ın verdiÄŸi bilgiye göre, araÅŸtırma sonucunda, emeklilerin sırada beklemekten çok, sıra bekleme ÅŸeklinden kaynaklanan yakınmaları bulunuyor, emeklilerin büyük bölümü için, maaÅŸlarını ilk gün ÅŸubeden çekmenin vazgeçilmez olduÄŸu, emeklilerin ATM (otomatik para çekme makinası) kullanmaktan çekindikleri ve maaÅŸ ödeme günlerinin yetersiz oluÅŸu gibi nedenler ortaya çıkıyor.   Â
  Â
Yine aynı araştırma kapsamında uzun sıraların yaşandığı 41 şubede banka tarafından yapılan ölçüm ve gözlemlerde emeklilerin yüzde 40'ının (yaklaşık 2 milyon kişi) maaşlarını ilk gün şubeden çektikleri, ATM kullanımının emekliler tarafından tercih edilmediği ve buradaki kuyrukların normal şube sıralarının yüzde 10'unda kaldığı, maaşların ilk gün şubeden alanların yüzde 44'ünün (yaklaşık 880 bin kişi) sabah 07.30-11.00 arasında şubeye gittiği, sıraların sabah 10.00 itibariyle en üst düzeye çıktığı tespit edildi.
Â
KUYRUKLARA ÇÖZÜM NE OLACAK?
Â
MaaÅŸ ödemesi yapılan emekli sayısında her yıl ortalama yüzde 6 oranında bir baÅŸka deyiÅŸle 300 bin kiÅŸi arttığına dikkat çeken ErdoÄŸan, problemin çözümünün öncelikle ödeme günlerinin ay içine yayılması ve dolayısıyla gün başına her ÅŸubeden maaşını alan emekli sayısının azaltılması ile mümkün olabileceÄŸinin altını çizdi. Â
Emekli Sandığı maaş ödemelerin 3 aya bölünmüş olarak her ayın ilk beş günü ödenmesi için gerekli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bu düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle Emekli Sandığı için sıralarda yüzde 80 oranında azalma olacağını kaydetti.
Benzer giriÅŸimlerin SSK ve BaÄŸ-Kur nezdinde de yapıldığını anlatan ErdoÄŸan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı YaÅŸar Okuyan ile de konuyu görüşerek söz aldıklarını kaydetti.         Â
Â
Niyazi Erdoğan, bunun yanında yoğun ödemesi olan şubelerin teknik altyapısının iyileştirilmesi, ATM ağının gençleştirilerek yaygınlaştırılması, emeklilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bankacılık ürünleri sunularak ilk gün şubeden maaş çekme zorunluluğunun azaltılması ve emekli ödemelerinin şubelere eşit dağılımı gibi önlemler alınacağını belirtti.
800 YENÄ° ATM GELÄ°YOR
Â
Banka olarak 11-12 yıllık ATM'lerle çalıştıklarını, 800 yeni ATM makinası almayı planladıklarını açıklayan ErdoÄŸan, aynı zamanda sıralama makinaları da alacaklarını ifade etti.   Â
Öte yandan, Banka'nın para çekme makinaları konusundaki şikayetler hakkında bilgi veren Daire Başkanı Zafer Demiraslan ise, bundan 8-9 ay önce Banka'nın ATM ağında para problemi hariç, makinelerin çalışma yüzdesinin 96.7 dolayında bulunduğunu, bugün ise para problemi dahil çalışma yüzdesi 98.6'yı bulduğunu kaydetti.
  Â
Demiraslan, bu kadar eski bir makine parkı için bu oranını dünyadaen iyi oran olduğunu, müşterilerin parasız kalmamaları için insan üstü çaba sarfedildiği söyledi.
ÖZEL İŞLEM MERKEZLERİ
Â
Ziraat Bankası Genel Müdürü Erdoğan, ödemelerin ayın belirli günlere yayılması durumunda da rahatlama olacağını, ancak emeklilerin konforunu da düşünmek zorunda olduklarını kaydetti.
Özel işlem merkezlerini, sadece maaş ödenen değil fon ve milli piyango bileti gibi ürünlerin satın alınabileceği, bankacılık ihtiyaçlarının görebileceği sıcak bir şube haline getirmeye çalıştıklarını da söyleyen Erdoğan, şubelerde elemanların oturma yerini daraltarak emeklilere ayrılan yerleri genişlettiklerini, klima tertibatı takıldığını, yeni mekanlar açıldığını kaydetti.
''BANKKART KULLANIMI AZ''
Â
Emeklilerin büyük çoğunluğuna ''Bankkart'' verildiğini ancak kullanımın yüzde 20'lerde kaldığını anlatan Erdoğan, kart kullanımının kültür meselesi olduğuna işaret etti ve kart kullanımının yüzde 40-50'ye çıkarıldığında şubelerin daha da rahatlayacağını vurguladı.
Â
Â