Güncelleme Tarihi:
ÜRETİCİLER KAPATTI
25 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini belirten Güler, “Bundan 3-4 yıl önce 700 bin adet zincir üretimi gerçekleştirirdik. Şimdi ise üretimi yarıdan daha fazla düşürmek zorunda kaldık. Birçok üretici başka iş kollarına yöneldi. İthalat yapan firmalar kârlılık düştüğü için artık zincir getirmiyor” diye konuştu. Kar kalınlığının yüksek olduğu ya da buzlanmanın yoğun olduğu yerlerde kış lastiklerinin yeterli olmadığını savunan Güler, “Şehirlerarası yollarda hala zincir kullanımı var. Ancak kış lastiği yeterli olur diye zincir kullanmayanlarda oluyor” diye konuştu.
KİMLERE ZORUNLU
Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ‘A türü yetki belgeleri’ne kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması yasa ile zorunlu tutuldu. Ancak sektör temsilcileri kış lastiklerini sadece ticari araçların değil, tüm araçların kullanması gerektiğine dikkat çekiyor. Trafikte 18.5 milyon araç bulunurken, bunun 9.5 milyonunu binek araçlar oluşturuyor.
KIŞ LASTİĞİ NEDEN ÖNEMLİ
Trafikte güvenli sürüş için kış lastiği seçiminin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Yaz lastiklerinde kullanılan kauçuk, +7 derecenin altında tutunma özelliğini kaybeder. Böylece, kış koşullarında performans düşüklüğü ortaya çıkar ve fren mesafesi uzar. Oysa, kış lastiklerinde kullanılan özel kauçuk sayesinde, +7 derecenin altında da lastiğin tutunma özelliği korunarak daha kısa fren mesafesi elde edilir” diyor.