Zimmetten 8 yıl HAPİS CEZASI ALDI

Güncelleme Tarihi:

Zimmetten 8 yıl HAPİS CEZASI ALDI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2015 01:25

ÖNCEKİ gün Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan haberde Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturmada işadamı Hayyam Garipoğlu'nun tanık olarak ifade verdiği beyan edilmişti. Soruşturmadaki tanıklığı ile yeniden gündeme gelen Hayyam Garipoğlu'nun şu anda halen yurtdışına çıkışı mahkeme karan ile yasaklanmış durumda.

Haberin Devamı

Hayyam Garipoğlu daha once Türkiye’nin gündemine iki önemli dava ile gelmişti. Bunlardan biri Sümer bank İkincisi ise Münevver Karabulut davasıydı.

SÜMERBANK DAVASI SÜRÜYOR
İLK YARGILAMADA 27 YIL 3,5 AY HAPİS: İş adamı Hayyam Garipoğlu, Sumerbank’m zarara uğratılmasına ilişkin davada,
1 Haziran 2005'te, Hayyam Garipoğlu’nu, "zimmet" suçundan 20 yıl, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 7 yıl 3 ay 15 gun hapis cezasına çarptırıldı. Bu kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu ile 5 sanık hakkmdaki hükmü usulden bozmuştu.
İKİNCİ YARGILAMADA 16 YIL 7 AY HAPİS: Yeniden yargılama sonucunda mahkeme heyeti, 29 Ocak 2007 tarihli duruşmada. Hayyam Garipoğlu’nu, “bankayı aracı kılmak sureüyle dolandırıcılık” suçundan 3 yıl 7 ay 22 gun hapis, “ihtilasen zimmet" suçundan da 12 yıl 11 ay 16 gün hapis cezasma mahkum etmişti. Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yeniden yaptığı inceleme sonucunda aldığı 11 Kasım 2010 tarihli kararda, zimmet miktarına nazaran hakça

Haberin Devamı

orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtilmişti. Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken Hayyam Garipoğlu'nun cezasında, hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı ifade edilmişti.

ÜÇÜNCÜ YARGILAMADA 6 YIL 5 AY HAPİS: Yargıtay’ın bozmasının ardından 13 Aralık 2013’te İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada. Hayyam Garipoğlu, “zimmet” suçundan 6 yıl 5 ay hapis cezasma çarptırılmıştı. Yargıtay 7. Dairesi ise 16 Ekim 2014’te verdiği kararda, Hayyam Garipoğlu hakkında verilen cezayı esastan bozmuştu.
4'ÜNCÜ YARGILAMADA 8 YIL HAPİS: Yargıtay'ın bozma kararının ardından yapılan yargılamada Hayyam Garipoğlu, “suç kastının yoğunluğu, suçun işleniş şekli ve zarar miktarının büyüklüğü dikkate alınarak 'zimmet’ suçundan S yıl hapis cezasına çarptırılmışa. Garipoğlu’nun banka zararını, soruşturmadan önce ödediği gerekçesiyle verilen hapis cezasını 2 yıl 8 aya düşüren heyet, Garipoğlu’nun duruşmadaki “saygılı tutum ve davranışlarım da göz önüne alarak” verilen cezayı 2 yıl 2 ay 20 güne indirmişü. Heyet Aralık 2014’te Garipoğlu hakkında daha önce alman yurtdışına çıkış yasağının devam etmesine karar vermişti Dosya hâlâ Yargıtay’da gorüşüluyor.

Haberin Devamı

Cem Garipoğlu davasında kaçmıştı
İŞADAMI Hayyam Garipoğlu, Münevver Karabulut cinayetinde yeğeni Cem Garipoğlu'nun yerini bildirmediği gerekçesiyle ‘suçluyu kayırmak’ suçundan aldığı 3 yıl hapis cezası, 28 Mart 2012’de Yargıtay tarafından onandı. O tarihte hakkında yurtdışına çıkış yasağı bulunmayan Hayyam Garipoğlu 21 Mayıs 2012 günü saat 0S.45’te THY’nin TK 1503 sefer sayılı uçağıyla Almanya’nın Nürnberg kentine uçtu. Hayyam Garipoğlu’na kararın infazı için Levent’teki evine ve Lüleburgaz’daki iş yerine tebligat gönderildi. Ancak Garipoğlu adreslerde bulunamadı. Bunun üzerine Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hayyam Garipoğlu avukatları aracılığıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak, şirket işleri nedeniyle infazının ertelenmesini ve hakkında çıkartılan yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Başsavcılık talepleri reddetti.

Haberin Devamı

Hayyam Garipoğlu daha Türkiye’ye gelmeden önce avukatları, müvekkillerinin önceden yattığı 1,5 senenin bu cezasma sayılması için Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi ‘mahsup’ başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul etti. Bunun üzerine Garipoğlu Türkiye’ye dönme kararı aldı.
Yaklaşık 2,5 yıl yurtdışında bulunan Garipoğlu Kasım 2014’te Londra'dan İstanbul’a geldi. Havalimanı polisleri tarafından gözaltına alman Garipoğlu, çıkarıldığı Bakırköy infaz Savcılığında yüzüne kesinleşen hapis cezası okundu ve tutuklandı. Tutuklanan Hayyam Garipoğlu, Metris Cezaevi’ne gönderildi. Ertesi gün işlemleri tamamlanan Garipoğlu, tahliye edildi.

 

BAKMADAN GEÇME!