Çiğdem TOKER / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 01:55
Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer ‘‘Suriye dağa taşa zeytin ağacı dikti. Avrupa Birliği ülkelerine zeytinyağı ihracatı için de kapıları araladı. Biz ise AB'de gümrük duvarıyla karşılaşıyoruz’’ dedi.
DÜNYA zeytinyağı üretimi sıralamasında, yakın zamana kadar İtalya ile İspanya'dan sonra üçüncü sırada olan Türkiye, şimdi beşincilik için mücadele ederken, AB'ye ihracatta da sürpriz ve ciddi bir rakiple karşı karşıya kaldı. Suriye, Türkiye'nin neredeyse ‘bire bir’ gümrük duvarı engeliyle karşılaştığı AB'ye yılda 10 ile 15 bin ton ihracatın kapılarını araladı.
Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, Suriye'de ‘dağa taşa zeytin ağaçları dikildiğini’ söyleyerek, ‘‘Suriye'deki zeytinlikleri, devletin öngörülü biçimde bu alanı nasıl desteklediğini bizim ekonomi yönetiminin görmesinde yarar var’’ dedi.
Özer ile Tariş'in yüzde 100 ortaklığıyla geçen yıl kurulan Zeytin ve Zeytinyağı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Özer, AB ülkelerine zeytinyağı ihracatında mal bedeli kadar gümrük olduğunu söyleyerek, Suriye'nin 10-15 bin ton ile AB ülkelerine ihracat yapabildiğini söyledi, Özer, neden böyle olduğu sorusuna, ‘‘Bunu müzakerecilere sormak lazım. Sanki kasıtlı olarak zeytinyağı kapsam dışı bırakılmış’’ dedi.
Cahit Çetin de Türkiye'nin kurucusu olduğu Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nden beş yıl önce anlaşılmaz bir nedenle üyelikten çekildiğini söyledi. Bu durumun, dünya zeytinyağı ticaretinde Türkiye'nin aleyhine işlediğini söyleyen Çetin, zeytinyağının, şarap ile benzer özellikler taşıyan önemli bir ‘değer’ olduğunu söyledi. Geçen yıl şubat ayında kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 120 trilyon lira cirosu bulunduğunu söyleyen Çetin, bin 615 firmanın katıldığı en iyi kurumsal website yarışmasında ‘
Altın Örümcek’ ödülünü alan Internet sitesiyle dünyaya da açıldıklarını söyledi. En büyük hedeflerinin Zeytin A.Ş hisselerini halka arz etmek olduğunu açıklayan Çetin, ‘‘İnanıyoruz ki, tasarrufçunun güveniyle, Tariş, IMF politikalarının tasfiye çabalarından kurtulacak’’ dedi.
Türkiye'de yıllık zeytinyağı tüketiminin 50 bin ton olduğunu, bunun 30 bin tonunun da üreticilerin tükettiğini anlatan Çetin, ‘‘Böyle bir ülke başka yok. Kişi başına yıllık 800 gram zeytinyağı düşüyor. Bu rakam İtalya'da 18, Yunanistan'da 21 kilo’’ diye konuştu. Özer ve Çetin, ‘Maden Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı’nın, Türk zeytinciliğini öldüreceğini belirterek, bu tasarıyla zeytin alanlarının madencilik faaliyetine açılmak istendiğini söylediler.