Güncelleme Tarihi:
Er, yaptığı açıklamada zeytinyağında 2015-2016 sezonu öncesi 143 bin ton olarak tahmin edilen rekoltenin 170 bin ton olarak gerçekleştiğini, bu yanılgının fiyatları da gerçeklikten uzak seviyelere çektiğini kaydetti.
Sezon başında bazı kesimlerin üreticiye zeytinyağının litresini 18 liranın altında satmamaları yönünde telkinde bulunduğuna işaret eden Er, o nedenle fiyatların bu seviye ile başladığını, son 2-3 ayda ise 8 - 11 lira bandına gerilemesine rağmen ihracat ve iç piyasada önemli gerilemelerin görüldüğünü kaydetti.
Er, şunları kaydetti:
"Sezon başında 18 lira, yani 4-7 dolar ile başlayan ham madde fiyatları dolayısıyla, 4-4,5 dolar düzeylerinde olan İspanyol, İtalyan, Yunan ve Tunuslu ihracatçılarla rekabet edemez noktaya geldik. Bu sezon en büyük üretici olan İspanya'daki rekoltenin 1 milyon tona kadar gerilemesi de ihracatımıza bir katkı yapmadı. Bu gelişmeler sonrasında, Kasım 2015 - Mayıs 2016 döneminde zeytinyağı ihracatımız bir önceki sezonun aynı dönemine göre yüzde 49 gerileyerek 5 bin 555 ton olarak gerçekleşti. Bu, şimdiye kadar görülmemiş bir gerilemeye işaret ediyor. Son 2-3 ayda üretici kaynaklı ham madde fiyatlarının 8-11 liraya gerilemesi de ihracatımıza katkı yapmıyor. Çünkü ihracat bağlantıları sezon öncesinde yapıldığı için sezon ortasında düşen fiyatlarla yeni müşteri bulabilmek mümkün değil."
Fiyatların yüksek başlamasının iç piyasayı da olumsuz etkilediğini öne süren Er, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İç piyasada bizim tespitlerimize göre marketlerdeki satışlar yüzde 45'lere varan düzeylerde geriledi. Geçtiğimiz yıl kişi başına 1,5 litreyi aştığı tahmin edilen tüketim miktarı 1 litre düzeylerine kadar geriledi, üretilen 170 bin ton zeytinyağının şimdiye kadar ancak 80 bin ton civarı iç piyasada tüketilebildi. Daha kötüsü ise önceki dönemde tüketim tercihini sağlık gerekçeleri ile zeytinyağından yana kullanmaya başlayan tüketicilerimizin önemli
bir kısmını sezon başındaki yüksek fiyatlar nedeniyle kaybettik."