Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2009 14:51
ULUSAL Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, 1998'de sektörün onaylamadığı, hükümetin aldığı kararla Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (IOC) üyeğinden ayrılan Türkiye'nin 11 yıllık kaybı olduğunu söyledi.
Tan, “Zeytin ve zeytin yağıyla ilgili kitaplarda, uluslarası internet sitelerinde Türkiye'nin adı geçmiyor. 11 yılın kaybını bize kim verebilir? Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı üyelikle ilgili isteklerimize samimiyetle yaklaştı. Biz Hükümetten de bu samimiyeti görmek istiyoruz” dedi.
İzmir'de süren Vinolive 2009 Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'nın ikinci gününde Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Jamal Al Batsh ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan basın toplantısı düzenledi. Tan, TBMM'deki çalışmaları nedeniyle Fuar açılışına katılamayan Tarım Bakanı Mehdi Eker'le, Türkiye'nin IOC üyeliği konusundaki görüşmelerinin sonucunu açıkladı. Fuar açılışından sonra Ankara'ya gittiklerini belirten Tan, Bakan Eker'in konunun takipçisi olduğunu ve üyelikle ilgili olarak 2 kez İspanya'de görüşmeler yaptığını söyledi. Tan, “Bakan Eker, hükümet olarak üyeliği desteklediklerini, kendisininde kişisel olarak çaba harcadığını bize iletti. Üyelikle ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın inceleme dosyasının Başbakanlık'a gönderdiğini dile getiren Bakan Eker, Dişişleri Bakanı değişimi nedeniyle geciken işlemin tamamlanmasıyla konunun Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını da açıkladı. Bakan Eker'le 11 yıl içindeki kayıpları, neler yapılması gerektiğin konusunda da fikir alışverişinde bulunduk” dedi.
KASIM AYINDA ÜYELİK SÖZÜ
Tan, Tarım Bakanı Eker'le olan görüşmenin sonunda Haziran ayındaki IOC toplantısında gözlemci olarak katılınması üyelikle işlemlerin de Kasım 2009'daki toplantı öncesinde tamamlanmasına yönelik bir yol haritası çizdiklerini açıkladı. Tan, “Yani Kasım ayına kadar üyelikle ilgili işlemlerin biteceği sözü aldık. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da 2010 yılı bütçesini IOC üyelik aidatıyla ilgili kaynak ayıracak” dedi.
Tan, 1998 yılında Türkiye'nin IOC'den ayrılma kararını sektörün onaylamadığını belirterek, “Ayrılma gerekçelerinden biri aidatın yüksek olmasıydı. Üyelik aidatı yüksek diye NATO'dan ayrılınır mı? BM üyesi bir kuruluştur. Her üyeye üretimiyle ilgili rakamları dikkate alarak geliştirilen bir formül uygulanarak aidat hesaplanıyor. Türkiye 393 bin
Euro, Tunus 431 bin Euro, Cezayir 70 bin Euro, Libya 72 bin Euro, Irak ise 32 bin Euro aidat ödeyecek. Kaldı ki eğer Türkiye üyelikten çıkmasaydı, aidat hesaplama formülü farklı biçimde değişebilirdi” dedi.
Türkiye'nin üyelikten çıkma gerekçelerinden birinin de politika olduğunu belirten Tan, Güney Kıbrıs'ın üye olmasının da bu kararda etkili olduğunu dile getirdi. Tan, “Konsey'de siyaset etkili değil. Zeytinyağı politikaları etkilidir. IOC ülkelerin ve sofralarının tanıtımına büyük etki ediyor. Üretimi arttırmak için de ortaklaşa çalışmalar yapılıyor. Türkiye 11 yıldır bu gelişmelere dışardan bakıyor. Zeytin ve zeytin yağıyla ilgili kitaplarda, uluslarası internet sitelerinde Türkiye'nin adı geçmiyor. 11 yılın kaybını bize kim verebilir? Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı üyelikle ilgili isteklerimize samimiyetle yaklaştı. Biz Hükümet'ten de bu samimiyeti görmek istiyoruz” dedi.
İHRACATI ARTTIRMA HEDEFİ
Tan, kayıp 11 yılın pazarlığını yaparak üye olacaklarını belirterek, üyelikten ayrılırken sektöre aidat bedelinin tanıtım faaliyetlerinde kullanılacağının söylenmesine karşın bunun gerçekleşmediğini söyledi. Tan,“Yaklaşık olarak yıllık 400 bin Euro'dan 11 yılda 4 milyon 400 Euro kullanılmalıydı. Dış Ticaret Müşteşarlığı genel tanıtımda kullanmış olabilir. Ancak, bu kaynak ülke içinde hiç kullanılmadı. Zeytin ve zeytinyağının ülke içindeki tanıtımı eksik kaldı. Bugün biz Şampiyonlar Ligi'nde yokuz. Kendimiz çalıyoruz, kendimiz oynuyoruz” dedi. Tan, üyelikten sonra doğru delegasyon, biraz da yetenekle tanıtım, ilişkilerin geliştirilmesi sonucu 2014'de bugün 50 bin ton olan sofralık zeytin ihracatının 200 bin ton, 70 bin ton olan 300 bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
IOC TÜRKİYE'Yİ BEKLİYOR
Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Jamal Al Batsh ise Türkiye'nin üyeliğe geri dönüşünün Konsey için önemli bir adım olduğunu belirterek Akdeniz ülkeleri arasında sadece Türkiye'nin dışarda kaldığını belirtti. IOC'nın 17 üyesi olduğunu, ancak içinde 27 ülke barındıran Avrupa Birliğini Konsey'de tek üye olarak yeraldığını söyleyen Al Batsh, Tarım Bakanı Mehdi Eker'i üyelikle ilgili istekli görmekten memnun olduğunu, Türkiye'yi beklediklerini söyledi. Basın toplantısının ardından Vinoline 2009'da “Bahçeden Sofraya Dünyada ve Türkiye'de Zeytincilik” konulu panel yapıldı. Panelde, IOC Başkanı Jamal Al Batsh, Konsey'in önceki dönem başkanlarından Ahmet Çetinbudaklar, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Başkanı Mustafa Tan, Gazeteci Nedim Atilla, Dr. Eren Akçicek ve Prof. Dr. Semih Ötleş konuşma yaptı.