Zenginleşme yolunda adım attık

Güncelleme Tarihi:

Zenginleşme yolunda adım attık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, referandum sonucunu değerlendirirken, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve zenginleşmesi yolunda olumlu bir adım olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu; “Türkiye 13 Eylül’den itibaren yapısal reformları hayata geçirme açısından yeni bir ivme ve heyecan kazanmıştır” dedi.

“Türkiye’nin daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğuna dair inancımız teyit edilmiş ve güçlenmiştir” diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “İnsan odaklı, hak ve özgürlükleri teminat altına alan daha kaliteli bir demokrasiye ve buna uygun yeni bir Anayasa yapılmasına yönelik çalışmaların önü açılmıştır. Yeni Anayasa, toplumsal mutabakat metni olmalıdır. Yeni Anayasa çalışmalarına geniş halk kesimlerini temsil eden mesleki ve sivil toplum örgütleri de aktif olarak katılmalıdır. Böyle bir yeni dönemin başlaması, istikrarı ve güven hissini güçlendirecek, ekonominin toparlanma sürecine destek olacaktır.”

Çözüm yeri Meclis

Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin sorunlarının çözüm yeri Meclis’tir, çözüm yolu milli iradedir, çözüm aracı katılımcı demokrasidir” derken, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Bundan sonra hükümetin daha kapsayıcı, muhalefet partilerininse daha yapıcı ve katkı vermeye odaklı bir siyaset tarzı izleyerek, başta yeni bir Anayasa olmak üzere bekleyen reformları hayata geçirmesini arzu ediyoruz. Zira dünya değişirken, Türkiye’nin aynı kalarak hiçbir şey olmamış gibi yola devam edebilmesi mümkün değildir. Ekonomimizin kurumsal altyapısını gelişmiş ülkelerin standartlarına çıkaracak reform ihtiyacı devam etmektedir. Meclis’te bekleyen ve reel sektörü güçlendirecek yapısal reformların hemen yasalaşması koiçin iktidar ve muhalefetin birlikte sahip çıkmasını bekliyoruz.”

AB’de sümüklü böcek hızıyla ilerledik yeni anayasa için çalışmaya başlayalım

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı ve Türkiye AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde ‘sümüklü böcek hızıyla’ ilerlendiğini söylerken, referandum sonrası yeni tartışmalara neden olmayacak bir şekilde yeni anayasa metni için çalışmalara başlanması gerektiğini vurguladı. Edingburg’da gerçekleştirilen 28. KİK Toplantısının açılışında bir konuşma yapan Kudatgobilik, “AB’nin Türkiye’nin tam üyeliği konusunda 2014 yılı gibi kesin ve uzak olmayan bir tarihi telaffuz etmeye başlaması pek çok sorunu çözecektir. AB, Türkiye’deki reform süreci konusunda ne kadar sabırsızsa, Türkiye de AB’den tam üyelik tarihi alma konusunda bir o kadar sabırsızdır” dedi. Kudatgobilik 5’inci yılını dolduran müzakere sürecinin, ne yazık ki siyasi nedenlerle tıkanma noktasına geldiğini, adeta sümüklü böcek hızıyla ilerlediğini kaydetti.

Kutuplaşmayalım kucaklaşalım

TÜRK-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Sandığa yansıyan halk iradesine toplumun tüm kesimlerinin saygı duyma zorunluluğu demokrasi kültürünün bir gereğidir” derken, “kutuplaşma” yerine “kucaklama” önerisinde bulundu. Kumlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Siyasi partiler ve Türkiye’de yaşayan her bir birey, bugünden itibaren toplumda kutuplaşmalara zemin hazırlayan her konunun, uzlaşma kültürünün öne çıkartılarak çözümlenmesine katkı görevi ile karşı karşıyadır. Beklentimiz, referandum kampanyası yürüten siyasi partilerin tüm kırgınlıkları geride bırakarak ülkemiz demokrasisinin daha da geliştirilmesi için el ele vermesi, kendilerini ‘evet’, ‘hayır’ ve ‘boykot’ kutuplaşması içinde bulanların, Türkiye’nin yüksek menfaatleri için kucaklaşmasıdır.”

Ekonomi seçime kurban edilmesin

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, önümüzdeki sürecin yeni bir anayasa hazırlanması için önemli bir fırsat oluşturduğunu belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Önümüzdeki dönemi değerlendirirken gözden kaçırılmaması gereken bir önemli husus da ekonominin seçim psikolojisiyle siyasete kurban edilmemesidir. Bir an önce ekonomiye odaklanmak gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz. Referandum sonuçlarının ve halkın taleplerinin hem iktidar, hem de muhalefet partilerince doğru okunması bu aşamada önemlidir. Önümüzdeki seçim döneminin ve sonrasının huzurlu ve istikrarlı olması buna bağlıdır.”

Değişikliği kabul etmekle iş bitmedi

ANKARA Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Anayasa değişikliğinin kabul edilmiş olmasıyla iş bitmiyor” dedi. Referandumun demokratikleşme ve bireyin ön plana çıkarılması açısından bir milat olduğunu vurgulayan Özdebir, yeni Anayasa’nın getirdiği düzenlemelerin yansımasının günlük hayatta yansımalarının hissedilmesi için bazı kanuni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Özdebir, referandumun demokratikleşme ve bireyin ön plana çıkarılması konusunda önemli bir milat olduğunu ifade ederek, “Anayasa değişikliğinin kabul edilmiş olmasıyla iş bitmiyor. Buradaki değişikliklerin hayatımıza yansıyacak şekilde kanuni düzenlemelerin yapılması lazım” diye konuştu.

‘Evet’in ülkeye katkısı olacak

KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, referandum sonucu ile ilgili olarak, “Bu adımı demokratikleşme ve istikrar adına önemli görüyoruz” dedi. Balduk, “Evet kararı, dışarıdan Türkiye’ye bakışta istikrara olan güveni pekiştirecektir. Sandıktan ‘evet’ çıkması ekonomikhve sosyal alanda ülkenin ilerlemesine katkıda bulanacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!