Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00
Yaşanan küresel krize karşın büyüme trendini devam ettiren dünya yat pazarında Türk teknelerine olan ilgi sürüyor. Amerikalılardan çok Rus ve Ortadoğuluların alıcı olarak gezdiği Monaco Yat Fuarı da bunu gösterdi. Fuara bu yıl iki teknesiyle katılan Peri Yacth, Mısırlı bir işadamına 9 milyon Euro’ya sattığı 37 metrelik teknesiyle büyük ilgi topladı.
KRİZ ABD’den Avrupa’ya sıçrarken, dünya süper yat piyasasında canlılık sürüyor. Krizden etkilenmeyen zenginler, ’made in Turkey’ imzalı yatlara ilgi göstermeye devam ediyor. Özellikle Rusya ve Ortadoğulu zenginlerle hareketlenen pazar, Peri Yacth gibi Türk firmalarının tam kapasite çalışmasına neden oluyor. Tüm dünyanın ABD’deki yatırım bankalarından sonra, Avrupa bankalarının da sıkıntıya girdiği haberleriyle çalkalandığı günlerde düzenlenen Monaco Yat Fuarı, bu ilginin açıkça gözlendiği yerlerden biri oldu. Dünyanın en önemli yat fuarı olarak kabul edilen Monaco Yacht Show, bu yıl Amerikalılar’dan çok Rus ve Arap alıcılarla hareketlenirken Peri Yacth da, bu fuarda sergilediği 37 metrelik teknesini 9 milyon
Euro’ya Mısırlı bir işadamına sattı. Peri Yacth’tan Ruslar ve İngilizler de 41 metrelik yat istedi. Peri Yacth Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çambol, bu hareketliliği "Sektörü yat turizmi patlattı, ardından özel yat sahipliğinde bir patlama oldu" diye açıkladı.
3 yılda 9 yat sattı50 milyon dolara sözleşmesini imzaladığı 7 teknesi de üretim hattında olan Peri Yacth, ultra lüks 37 metrelik yatını Monaco’da görücüye çıkardı. 24-27 Eylül tarihlerinde Monaco’da gerçekleştirilen ve dünyanın en önemli yat fuarı olarak kabul edilen Monaco Yacth Show’a 29 ve 37 metrelik iki yatıyla katılan Peri Yacht fuarın en çok ilgi gören standlarından birisi oldu. Yatlarını Antalya’daki tersanesinde üreten Türk şirketi Peri Yacht özellikle 37 metrelik modeliyle ön plana çıktı. Henüz üç yıllık bir geçmişi olmasına karşın, Peri Yacth bugüne kadar yaptığı 9 tekneyi 50 milyon dolara yabancılara satarken, Avrupa’nın ilk 5’i arasına girmek için çalıştıklarını belirtti,
1000 Türk yat alabilirKemal Çambol’un verdiği bilgiye göre, orta ve lüks ölçekli yat piyasası yaşanan finansal krizden bir ölçüde etkilense de, süper yat pazarı hiç etkilenmiş görünmüyor. Dünyada süper yat satın alabilecek 90 bin kişi bulunduğu, ancak bunlardan 3500’ünün yat sahibi olduğu söyleniyor. Türkiye’de teknelere olan ilgi ve yat alabilecek durumda kaç kişinin bulunduğu yönündeki sorularımıza Çambol’un, yanıtı şöyle oldu: "Son yıllarda Türkiye’de de tekneye olan ilgi artıyor. Ancak bizler daha çok yabancılara yönelik çalışırken, Türkler de yabancı markalara ilgi gösteriyor. Küçük tekneleri kapsam dışı bırakıp, 4 milyon Euro’nun üzerindeki yatları dikkate alırsak, Türkiye’de bunları alabilecek 1000 kişi bulunduğunu söyleyebilirim. Böyle bir yat için 20 milyon Euro’luk servet sahibi olmak gerekir. Elbette maddi güç olarak bir tekneye sahip olabilecek çok daha fazla kişi vardır ama, bir tekneye sahip olmak için sadece para sahibi olmak yetmez. Aynı zamanda denizi de sevmek gerekir."
Mısırlı işadamı ’Peri’sine 200 bin dolarlık duvar halısı dokuttuSCARO Design’den Selçuk Koçak ile çalışan Peri Yatch, eylül ayının başlarında yapılan Cannes Boat&Yacht Show’da Peri 29 ile en iyi dekorasyon ödülünü alırken, Cannes’da Peri 37 ile oldukça iddialıydı. Zen stili iç mekanı bulunan Peri 37 ile teknenin teknik özellikleri kadar, iç mekanı ile de deniz tutkunlarını etkilerken, tekneyi alan Mısırlı işadamının zevkini de yansıttı. Adını açıklamak istemeyen Mısırlı iş adamı, 9 milyon Euro ödediği ve yapımı 29 ay süren tekne için Türkiye’ye 29 kez uçtu. Av düşkünü olan iş adamı Türkiye’de dokuttuğu, üzerinde leopar figürünün bulunduğu 1.5 metrelik ipek halı için 200 bin
dolar ödedi.
Abramovich fuarı gezdi 60 metrelik yat baktıMonaco’da bu yıl çoğunluklu aracılar boy gösterse de çok sayıda işadamı da tekneleri gezdi. Çok sayıda Türk işadamının ziyaret ettiği fuarın, en çok ilgi çeken ismi ise Rus milyarder Roman Abramovich oldu. Üzerinde şortu ve tişörtüyle oldukça rahat olduğu gözlenen Abramovich, arkadışına yat yapan Ege Yat’ın standına uğradı. Oğluyla birlikte dolaşan Abramovich, burada Ege Yat’ın sahibi Sinan Özer ile de sohbet etti. Abramovich’in asıl ilgisi ise Avustralya yapımı 60 milyon Euro’luk Silver adlı tekneye oldu.
Dubai şeyhinin yatının maliyeti şimdiden 760 milyon doları bulduTÜM dünyada yat ebatları günden güne büyüyor. Eskinin süper lüks sayılan yatları bugün küçük kabul ediliyor. 20 metrelik yatlar artık küçük kabul edilirken, 60 metreden sonrakiler mega yat kabul ediliyor. Yat ebatlarının sürekli büyümeye başladığına dikkat çeken Kemal Çambol, örnek olarak da Dubai Şeyhi için yapılan 160 metrelik yatı gösterdi. Çambol’un verdiği bilgilere göre Dubai şeyhi El Maktum için yapılan ve 120 milyon dolara mal olması planlanan 160 metrelik teknenin maliyeti yapım aşamasındayken 300 milyon dolara çıktı. Yapımı halen devam eden teknenin maliyeti ise son rakamlarla tam 760 milyon dolar.