Alper YOLDAŞ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2009 00:00
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Nazlı Baydar tarafından yürütülen "Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri" (TEÇGE) çalışması, sosyo ekonomik durumu iyi olan ailelerin bebeklerinin sosyo ekonomik durumu düşüklere oranla 700 gram daha ağır doğuyor. Araştırmaya göre, sosyo ekonomik durumu iyi olan ailenin bebeği daha fazla uzuyor, zekásı da daha iyi gelişiyor.
KOÇ Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, maddi düzeyi iyi olan ailelerin çocuklarının henüz anne karnındayken bile ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocuklarına kıyasla hayata "önde" başladıklarını ortaya koydu. Koç Üniversitesi tarafından gerçekleştiren araştırmaya göre, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki ailelerinin çocukları, doğduklarında düşük sosyo ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarından 700 gram daha ağır oluyor. Doğarken bu avantaja sahip olan sosyo ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocukları, 3 yaşına bastığında ise 5 santimetre daha uzun olmakla kalmıyor; zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim açısından da düşük sosyo ekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarını geride bırakıyorlar.
Keskin farklılıklar varKoç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Nazlı Baydar tarafından yürütülen Türkiye’de Erken Çocukluk Gelişim Ekolojileri (TEÇGE) Çalışması, çocukların 3 yaşından 8 yaşına kadar gelişimlerini ve onların gelişimini etkileyebilecek olan çevresel özellikleri inceleyerek, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ulusal çapta gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki çocukların gelişimlerinin ailelerinin sosyo ekonomik yapısına göre keskin bir şekilde farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Buna göre, aileleri düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocuklar, aileleri yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklara göre, daha doğumdan itibaren sağlık ve gelişim açısından dezavantajlı durumdalar.
5 santimetre daha uzunAraştırmada ortaya çıkan dikkat çekici sonuçlar şöyle sıralanıyor:
Düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların doğumda ortalama ağırlığı 2 bin 600 gram iken, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların doğumdaki ortalama ağırlığı 3 bin 300 grama ulaşıyor.
3 yaşında ölçüm yapıldığında, düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların boyu 100 santimetre iken, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların boyu 105 santimetreyi buluyor.
Aileleri düşük sosyo ekonomik düzeyde olan çocukların daha 3 yaşındayken zihinsel, dil bilgisi, sosyal ve duygusal gelişim açısından yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklara göre önemli ölçüde geri kaldıkları görülüyor. Bu durumdaki çocukların ileriki yıllarda okula başlarken dezavantajlı durumda olacakları belirtiliyor.
Yüzde 74’ünü biliyorlarBir bellek testinde, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların yüzde 50’si belleklerinde 3 parça bilgi tutabildi. Düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocuklarda ise bu oran yalnızca yüzde 25 olarak gerçekleşti.
Bir kelime bilgisi testinde, düşük sosyo ekonomik düzeydeki çocukların bilmesi olası kelimelerin yüzde 49’unu bildiği, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocuklarda ise bu oranın yüzde 74’e çıktığı belirtildi.
Zenginin çocuğu daha olumlu davranıp az sorun çıkarıyor KOÇ Üniversitesi’nde yapılan araştırma, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki çocukların daha az problem çıkarıp daha fazla olumlu davranış sergilediğini de ortaya koydu. Buna göre:
Düşük sosyo ekonomik düzeydeki anneler, 3 yaşındaki çocuklarının göstermesi olası olan 30 olumlu davranıştan 15’ini, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki anneler ise 18’ini sıklıkla gösterdiğini söyledi. Düşük sosyo ekonomik düzeydeki anneler, 3 yaşındaki çocuklarının gösterebileceği 36 problem davranıştan ortalama 9’unu, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki annelerimiz ise yalnızca 6.5’ini sıklıkla gösterdiğini kaydetti.
Türk anne çocuğuna 10 dakikada 144 komut veriyor
TÜRKİYE’deki annelerin çocuklarına karşı davranışlarının Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da görülen ebeveynlik davranışlarından tamamen farklı olduğunu da araştırma şu şekilde ortaya koydu:
Türk anneler, 3 yaşındaki çocukları ile 10 dakikalık bir oyun sırasında çocuklarına ortalama 144 komut veriyor. Anneler, aynı sürede 26 eleştirel yorum yaparken, itme ya da fiziksel kısıtlama gibi 14 olumsuz fiziksel davranışta bulunuyor.
Her 4 anneden sadece 1 tanesi bu sürede çocuklarına fiziksel olarak sevgi gösteriyor.Yoksul çocukların yüzde 39’u annesinden tokat yiyorARAŞTIRMA, düşük sosyo ekonomik düzeydeki annelerin çocuklarına daha katı ve otoriter yaklaştığını, daha az sıcaklık gösterdiğini belirtiyor. Örneğin, düşük sosyo ekonomik düzeydeki annelerin yüzde 39’u çocukları yanlış davrandığında tokat attıklarını söylüyor. Bu oran sosyo ekonomik düzeydeki annelerde ise yalnızca yüzde 15’te kalıyor.
Zengin çocuğuyla daha fazla ilgileniyorARAŞTIRMAYA göre. düşük sosyo ekonomik düzeydeki anneler, yüksek sosyo ekonomik düzeydeki annelere göre çocuklarının dil gelişimini daha az destekliyor, çocuklarının okul eğtimine yönelik etkinlikleri daha az yapıyor ve destekleyecek materyalleri daha az temin ediyor.
22 ilde 1052 anne ve çocuklarıyla görüşüldüTÜRKİYE’deki tüm çocuklara genellenebilecek gelişimi saptayan veriler toplamayı amaçlayan TEÇGE çalışması için 22 ilde gerçekleştirildi. Mayıs-Eylül 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen TEÇGE’nin saha çalışmasında 1052 anne ve onların üç yaşındaki (36-47 ay) çocukları ile görüşüldü. Çalışmanın sürekliliği açısından uygulama yapılan bu ailelere çocukları 4 yaşına bastığında yeniden ulaşılacağı da kaydedildi.