Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılık sektörünün ülke ekonomisi için kritik bir sektör olduğunu vurgulayarak, “Bankacılık bir popülizm alanı değildir” dedi. Bankacılıkta siyasilerin popülizmine yer verilmemesi gerektiğini kaydeden Babacan, “Özellikle krizdeki gelişmiş ülkeler, ‘krize bankalar sebep oldu’ deyip, sektöre, finansal işlem vergisi gibi yeni vergiler yüklemeye çalışıyor. Biz buna karşıyız. Bu tür vergi uygulamaları en sonunda dönüp dolaşıp tüketiciye yönelecek. Bankacılar zeka olarak ortalamanın üstünde insanlar. Elbette getirilen bu ek maliyetleri çıkarmanın yolunu bulacaklardır. Bu da eninde sonunda tüketiciye yönelecektir. Dolayısıyla popülist uygulamalar ve söylemlerden uzak durulmalı” diye konuştu.
HIRS HATA YAPTIRIR
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Kurulunda konuşan Babacan, şunları kaydetti: “Bankacılık mutlaka rekabetin olması gereken bir alan ama düzenlemeler yerli yerinde değilse, riskleri önleyici perspektif ile yapılmadıysa o rekabet ortamında bazen hırs ve yarış bankaları hatalar içerisine düşürebiliyor.” Babacan, katılım bankalarının da bir parçasını teşkil ettiği Türk bankacılık sektörünün, dünyada şekil değiştirerek kendini halle hissettiren küresel kriz sürecinde, kamu desteği almamanın yanı sıra, büyüme performansıyla da büyük bir başarı elde ettiğini söyledi.
KRİZE CEVAP KATILIM
Küresel finans krizinin ardından, daha sürdürülebilir, toplumun tüm kesimlerini kapsayan yeni bir büyüme ve kalkınma modeline ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Babacan, bu süreçte katılım bankacılığının tüm dünyada öneminin arttığına dikkat çekti. Katılım bankacılığının yeni yaklaşımı destekleyen bir sistem olduğunu kaydeden Babacan, “Katılım bankacılığı dünayadaki krize en önemli cevaplardan biri” dedi.
İkna olmamış bir kesim var
TKBB’nin 12. Olağan Genel Kurulu Toplantısında konuşan TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan, “Gerek Borsa İstanbul’dan gerekse de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) kira sertifikası ikinci eli için gerekli çalışmaların biran önce tamamlanmasını bekliyoruz” çağırısında bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, ise, Türkiye’de faizsiz bankacılık konusunda hala ikna olmamış bir kesimin bulunduğunu, bunun sisteme kazandırılması gerektiğini söyledi.