Güncelleme Tarihi:
Araştırmaya katılan hanelerin yüzde 51’inde tansiyon, yüzde 31’inde diyabet, yüzde 30.5’inde kalp, yüzde 15’inde obezite yüzde 10,3’ünde kanser hastası bulunuyor.
ÜÇ KİŞİDEN İKİSİ KİLOLU VE OBEZ
- Katılımcıların boy ve ağırlığa göre belirlenen Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalaması 25,19 kg/m2. Görüşülenlerin yüzde 39,5’i normal; yüzde 42,7’i fazla kilolu, yüzde 13’ü obez ve yüzde 4.8’i zayıf.
YAŞ ARTTIKÇA OBEZİTE ARTIYOR
- Yaşın yükselmesiyle beden kitle endeksi (BKİ) de yükseliyor. 46 yaş ve üzerinde obezite oranı yüzde 25,8’e çıkıyor.
EĞİTİM YÜKSELDİKÇE OBEZİTE DÜŞÜYOR
- İlkokul ve daha düşük eğitimlilerde obezite oranı yüzde 25 iken; ortaokul mezunlarında yüzde 11.2’ye; lise mezunlarında yüzde 6.2’ye; üniversite mezunlarında ise yüzde 5.1’e düşüyor.
BEÅž YOKSULDAN BÄ°RÄ° OBEZ
- Hane geliri aylık 3.500 TL’den yüksek olan kiÅŸilerin yüzde 45,5’i fazla kilolu, yüzde 7.8’i obez; hane geliri 1750 ile 3500 lira arasında olanların yüzde 43’ü fazla kilolu, yüzde 11.4’ü obez; geliri 1750 liranın altında olanların ise yüzde 40’ı fazla kilolu; yüzde 18.7’si obez. Bir diÄŸer ifadeyle Türkiye genelinde yüzde 13 olan obez oranı, yoksullar arasında yüzde 19’a yaklaşıyor.Â
- Obezitenin artmasının en önemli üç nedeni sorulduğunda ise dengesiz beslenme, yağlı mamül ile şeker ve şekerli mamul tüketiminin artması yanıtı veriliyor.
EN DOÄžAL PANCAR ÅžEKERÄ°
- 100 kişiden 94’ü pancar şekerini doğal, 92’si sağlıklı buluyor. Sakarin-aspartam gibi tatlandırıcılar ise yüzde 41’lik kesimce ‘sağlıksız’ görülüyor.
- Glikozu bilenlerin yüzde 62,2’si, İzoglikozu bilenlerin yüzde 73,6’sı ve Steviayı bilenlerin yüzde 57,5’i bu ürünlerin sağlıksız olduğunu düşünüyor.
Ä°ZOGLÄ°KOZ,STEVÄ°A BÄ°LÄ°NMÄ°YOR
- Nüfusun yüzde 88.5’i şekerin şeker pancarından üretildiğini biliyor. Glikozu bilenlerin oranı yüzde 60.4 olurken; izoglikozu bilenlerin oranı yüzde 13.5’e; stevia’yı bilenlerin oranı ise yüzde 8.3’e düşüyor.
- Eğitimin yükselmesiyle glikoz, izoglikoz, stevia ve sakarin-aspartamın sağlıksız olduğunu düşünenlerin oranı artıyor.
KİMYASAL İÇERİYOR, HASTALIK YAPIYOR
- Vatandaşın yüzde 58’i bu ürünlerin kimyasal içerdiğinden; yüzde 46.4’ü hastalık yaptığından; yüzde 43’ü kilo aldırdığından; yüzde 35’i genetiğiyle oynanmış olduğundan sağlıksız olduğunu düşünüyor.
4 KİŞİDEN 1’İ GAZLI İÇECEK TÜKETMİYOR
Hiçbir zaman tüketilmeyen gıda mamülleri arasında gazlı içecekler yüzde 26.1 ile ilk sırada yer alıyor. Bunu 22.4 ile şekerlemeler ve lokum; yüzde 21.6 ile şekerli meyve suları izliyor.
ZAYIFLAR 2 KÜP ŞEKERLE İÇİYOR
- Nüfusun yüzde 89.1’i her gün çay-kahve içiyor. Yüzde 40.6’sı iki küp şekerle; yüzde 23.5’i tek şekerle çay kahve içerken; yüzde 18.4’ü şeker kullanmıyor. Zayıfların yüzde 47’si çay kahveyi 2 küp şekerle; obezler ise 3 ve üzeri şekerle içiyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe şekersiz tüketim oranı da artıyor. Üniversite mezunlarının yüzde 30’u şeker kullanmıyor.
- Türkiye nüfusunun yüzde 89,1’i her gün çay-kahve; yüzde 34’ü reçel, bal, pekmez; yüzde 14.1’i çikolata tüketiyor.
- Haftada 1-2 gün halkın yüzde 29’u hamurlu ve sütlü tatlı; yüzde 33’ü kek ve kurabiye; yüzde 26.5’i ÅŸekerli meyve suları tüketiyor.Â