Güncelleme Tarihi:
BİR aydan kısa bir süre sonra deniz sezonu açılıyor. Birçok kişi ise zayıflama peşine düşmüş durumda. Kimisi fitness aletleriyle, kimisi ise bölgesel olarak incelten teknolojilerle farklı yöntemleri kullanıyor. Spor aletleri geliştiren şirketler, ürünlerine her geçen gün daha fazla teknolojik donanım koyuyor. LCD ekranlar, nabız ölçme sensörleri veya mp3 çalarla bu teknolojiler arasında yer alıyor. Bölgesel incelme teknolojileri hızla gelişiyor.
500 MİLYON DOLAR
Durum böyle olunca Türkiye ve dünyada büyük bir zayıflama ekonomisi dönüyor. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre dünyadaki fitness ekipmanları pazarı 12 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye’de ise bu rakam 150 milyon dolar. Ancak başta ’liposuction’ olmak üzere vücut şekillendirme ve inceltme teknolojileri pazarı gelirleri de dikkat çekiyor. Vücut şekillendirme ve inceltme teknolojilerine yılda Türkiye’de 330 milyon dolar harcanırken dünyada 30 milyar dolar harcanıyor. Başka bir deyişle söz konusu bu teknolojilerle zayıflayan kullanıcılar, Türkiye’de yılda 500 milyon dolar para harcıyor.
1) Olduğunuz yerde merdiven çıkın
Kardiyo için en önemli hareketlerden biri olan merdiven çıkışı, artık spor salonlarına geliyor. Spor teknolojileri üzerine çalışan Life Fitness’ın Elevation Serisi PowerMill adındaki yeni cihazı kullanıcıların olduğu yerde merdiven çıkmasını sağlıyor. SureStepSystem teknolojisine sahip olan cihaz, kullananlara pürüzsüz bir hareket sunuyor. Sadece ticari kullanım için satılan cihazın Türkiye satış fiyatı 22 bin 745 dolar + KDV olarak açıklandı.
2) Kardiyo’nun vazgeçilmezi
KOŞU bantları yıllardan beri zayıflamak isteyenlerin en çok kullandığı cihazların başında. Teknolojinin gelişmesiyle birçok yenilikle donatılan koşu bantları artık hem sağlık hem de eğlence özelliklerine sahip. Bazı modellerde kullanıcıların dizlerini veya bacak kaslarını sakatlamaması için özel bir darbe emme teknolojisi kullanılıyor. Eğlence için ise LED ekrana sahip olan yeni nesil koşu bantları, artık televizyon ve özel müzik yayınlarıyla donatılıyor. Koşu bantlarının satış fiyatları ise 500 liradan başlıyor, modeline göre 15 bin liraya kadar çıkıyor.
3) Denizde kürek çekiyormuş gibi
Son dönemlerde zayıflama hareketleri için kürek çekme hareketleri oldukça tercih ediliyor. Kısa zamanda daha fazla kalori yakılmasını sağlayan kürek çekme hareketi için geliştirilen Voit R670 adındaki cihaz, üzerinde bulunan LCD ekran ile hız, zaman, mesafe, kalori ve devir gibi farklı parametreleri ölçebiliyor. 8 seviyeli manuel pedal direnç ayarının da bulunduğu cihazda, aynı zamanda nabız da ölçebiliyor. Voit R670’in Türkiye’deki satış fiyatı 2 bin 422 TL.
4) Bisiklette ‘eliptik’ dönemi
Zayıflamak için klasik bisikletleri unutun. Artık zayıflamak isteyenlerin kısa sürede daha fazla kalori yakabilmesini sağlayan eliptik bisikletler kullanılmaya başladı. Bisikletten farklı olarak oturmadan spor yapılmasını sağlayan eliptik bisiklet modelleri arasında Kettler şirketinin ürettiği ‘7647-800’ modeli bulunuyor. Nabız, hız, zaman, mesafe, kalori ve devir gibi farklı verileri ölçebilen modelde 6 fonksiyonlu gösterge ekranı da bulunuyor. Bu cihaz Türkiye’de 1399 liralık etiketle satışa sunuldu.
5) Bölgesel zayıflatıyorlar
Zayıflamak için sporun yanı sıra bölgesel incelme teknolojileri de bulunuyor. Vücuttan istenmeyen yağları yağları eriterek alan bu teknolojilerin başında ‘Ultasonic Liposuction’ kullanılıyor. Daha az doku deformasyonu yaratarak ısı etkisiyle kullanılan bölgelerde sıkılaşma ve toparlama da sağlıyor. Bunun yanı sıra ultrason ve soğutma teknolojileri de zayıflama teknolojileri arasında kullanılıyor. Ultrason teknolojisi, ultrason dalgalarıyla yağları kırarken, soğutma teknolojisi ise yağları soğutarak yok ediyor. Bu teknolojiler şu anda Türkiye’deki zayıflama merkezlerinde kullanılıyor.
6) Usain Bolt performansı
Dünyanın en hızlı koşucularından olan Usain Bolt, ‘Fit in Time’ şirketinin geliştirdiği EMS antrenman teknolojisini kullanıyor. Bu spor teknolojisini, kas güçsüzlüğüne dayalı ağrılardan kurtulmak ya da performans arttırmak isteyenlerın işine yarıyor. Şu anda Türkiye’deki birçok şehirde yer alan stüdyolarla zayıflamak isteyenlere sunulan Fit in Time’ın tek seansı 85 lira. Ancak paket satın aldığınızda seans fiyatları daha uyguna geliyor.
HAFTANIN TRENDİ
Nanofiber filtreyle suyu temizliyor
ABD’li teknoloji blogu Techcrunch’ın New York’ta düzenlediği girişim yarışmasını Liquidity kazandı. Nanoteknolojiyi kullanarak su filtrelemesi yapan Liquidity, özel yapılı zarıyla kirli suları başarılı bir şekilde arındırıyor. 15 yıllık patentli bir akademik çalışmanın ürünü olan filtreler, suları yüzde 99.9 oranında bakterilerden ve kirlerden temizleyebiliyor. Liquidity’nin filtresinin 2-3 ayda bir değiştirilmesi gerekiyor. Şirketin ayrıca ‘Naked Filter’ adlı sul matarası projesi de bulunuyor.
OYUN DÜNYASI
Playstation’dan gerçek yarışlara
NISSAN ve PlayStation, Gran Turismo 6’nın sanal dünyasından yeni bir profesyonel yarış pilotu keşfedecek. GT Academy, PlayStation oyuncularına, Nismo Sporcusu olma hayalini gerçeğe dönüştürmelerini sağlayacak. 2015 yılında Türkiye de başlatılan program ile yeni yarışçıların keşfedilecek. GT Academy elemeleri, Sony PlayStation 3 üzerinde Gran Turismo 6 oyunuyla online olarak 21 Nisan’da başlayıp 16 Haziran’da son bulacak. Profesyonel bir yarışçı olma hayali taşıyan oyuncular Sony PlayStation 3 üzerinden Gran Turismo 6 oyunu ile en hızlı tur zamanını gerçekleştirmek için mücadele edecekler.
UYGULAMA
Türkçe sesli asistan ‘CEYD-A’
Son dönemlerin en popüler teknolojileri arasında olan sesli asistanlara Türkçe alternatif geldi. Sesli komut tanıyan ve kullanıcılardan öğrenebilen ‘CEYD-A’ adındaki sesli asistan, geçtiğimiz şubat ayından bu yana Android işletim sisteminde 300 bin kez indirildi ve 90 bin kullanıcıya ulaştı. Ezan, İstiklal Marşı ve şiir okumaktan, ambülans çağırmaya ve hatta bir sanal bir partner gibi eğitmeye kadar farklı özellikler yapabilen CEYD-A’ya 9.99 TL’ye akıllı telefonlara indirilebiliyor.