‘Zamanı doğru kullanalım’

Güncelleme Tarihi:

‘Zamanı doğru kullanalım’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2018 08:30

TÜSİAD yılın son Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını Ankara’da yaptı. TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, kazanılan zamanın doğru kullanılması durumunda hafif ve kısa süreli bir resesyonla bu sürecin atlatılabileceğini belirtirken, TÜSİAD Başkanı Bilecik “Ekonomide bir probleme tolerans gösterirseniz sorun büyür. Ekonomide kriz randevu ile gelmez” dedi.

Haberin Devamı

TÜSİAD’ın her yıl sonunda yapılan geleneksel Ankara Yüksek İstişare Konseyi toplantısına ekonomi uyarıları damgasını vurdu. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, kazanılan zamanın doğru kullanılması durumunda hafif ve kısa süreli bir resesyonla bu sürecin atlatılabileceğini belirtirken, iflasların başlaması durumunda ise sıkıntıların büyüyeceğini söyledi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de “Bir an evvel banka bilançolarındaki hasarın tespit edilmesi, stres testlerinin yapılması ve geri dönmeyen alacakların bilançolardan temizlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Kredi daralması bitmeden, bu krizin bitmeyeceğini hepimizin kabullenmesi gerekir. Dün görmezden geldiklerimiz, bugün en büyük sorunlarımızdır. Ekonomide bir probleme tolerans gösterirseniz, sorun büyür. Ekonomide kriz randevu ile gelmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un onur konuğu olduğu toplantıda Bilecik, herkesin aynı gemide olduğunu belirterek, “Ancak ‘Aynı trende olmak, herkesi aynı yolun yolcusu yapmaz’. Biz her zaman, demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve sosyal ilerleme yolunun yolcusu olmalıyız. Tren ancak o zaman varması gereken yere varır” dedi. Bilecik, şöyle konuştu:

KRİZ RANDEVUYLA GELMEZ

“Biz yüzde 8-9 enflasyon kabul edilebilir değil, ihmal edilirse enflasyon çift haneye çıkar” uyarılarını yaptık. Enflasyon, sadece 1 yıl içerisinde yüzde 12’den 25’e yükseldi. Genel olarak dünyada artık ucuz ve bol parayla büyüme dönemi sona erdi. Ekonomide gemiyi yeniden yüzdürmemiz gerekiyor. Bunun için suların yeniden yükselmesini bekleyecek zamanımız yok! Sığ sularda yol almanın çaresini bulmalıyız.”

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan da, reel sektörün, yüksek enflasyon ve TL’deki dalgalanma nedeniyle önünü göremediğini belirterek şunları söyledi: “Yüksek faiz oranları kredi kullanımını sınırlıyor. Eğer iflaslar başlarsa, durum daha da kötüye gider. Dalga dalga KOBİ’lere, esnafa ve vatandaşa yayılır. İşsizlik bugünkü seviyelerinin üstüne çıkar. Yüksek işsizlik ve enflasyon halkın satın alma gücünü düşürür. Düşen talep şirketler kesimini daha da zora sokar. Bankaların bilançolarında sorunlu alacaklar artar ve kredi kapasitesi hepten daralır. Bu ihtimalin önüne geçilmesi için finans sektörünün doğru araçlarla desteklenmesi mutlaka gündeme alınmalı.Önemli olan bundan sonra ekonominin sağlıklı bir büyüme patikasına girmesi. Sağlıklı büyüme üretimden geçer.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!