Güncelleme Tarihi:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimi tarafından kayyuma devredilen Zaman Gazetesi’ne destek için toplananlar çevik kuvvet polisinin göz yaşartıcı bombası ve plastik mermiyle müdahalesine maruz kaldı. Gazeteye geldiğinde içeri alınmayan Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici ile Today’s Zaman’ın yazarı Bülent Keneş’in iş akitlerinin kayyumlar tarafından feshedildiği açıklandı. Çok sayıda kadının da bulunduğu yüzlerce kişi destek için gazetenin Yenibosna’daki (Bahçelievler) binası önünde toplandı.
POLİS ABLUKASI
Gece kayyumların gelmesinin ardından boşaltılan Zaman gazetesinin çevresinde ve bahçesinde çok sayıda TOMA ve polis araçları ile olası bir eyleme karşı da polis barikatları getirildi. Çalışanlar polisin kimlik kontrolü yapmasının ardından içeri alınmaya başlandı. Dışarıda toplanan ve “Herkes susar Zaman susmaz” şeklinde sloganlar atarak kayyumu protesto eden ve ellerinde “Özgür basın susturulamaz” dövizleri bulunan kalabalığa, polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Kalabalık dağılmayınca polis, biber gazı ile müdahalede bulundu. Müdahale sonrası kalabalık ara sokaklara girerek dağıldı.
BİLGİSAYARLAR KİLİTLENDİ
Gazetenin interneti kesilirken, bilgisayar ağı da kapatıldı. Dün gazeteye giden çalışanlar bilgisayarları açarak sisteme giriş yapamadı. Zaman.com.tr ve cihan.com.tr’ye erişim de engelledi. Cihan Haber Ajansı’nın haber ve fotoğraf geçişi saat 14.00’ten itibaren engellendi. Kayyumun gazeteyi hazırlaması için getirdiği ekip, Zaman çalışanlarının önceki gece kayyumlar gelmeden önce tüm bilgisayar sistemini kilitlediğini bu nedenle sisteme giriş yapılamadığını öne sürdü. Dün akşam saatlerine kadar bilgisayarların şifresini kırabilmek için çalışan ekip başarılı olamayınca gazeteden ayrıldı.
Genel Yayın Müdürü Bilici, içeri alınmadı
POLİSLER, dün öğle saatlerinde Zaman gazetesine gelen Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici ve avukatını binaya sokmadı. Bilici, binaya almama talimatının yazılı olarak verilmesini istedi. Avukatı Hasan Günaydın, içeri almama gerekçesiyle ilgili tutanak tutulmasını istedi. Görevli polis, Bilici’nin iş akdinin feshedildiğinin kendilerine iletildiğini ve içeri alamayacaklarını söyledi.
TEPKİLER
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da hatırlatmak istiyoruz.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS): Zaman gazetesine yapılan kayyum ataması ile basın özgürlüğü, hukuk, vicdan bir kez daha çiğnendi. İpek Medya Grubu’nu kayyum yoluyla ele geçiren ve kapatan hükümet, bu kez de Feza Gazetecilik AŞ’ye kayyum atayarak dün zorla yönetimi ele geçirdi. Türkiye’nin muhalif seslere kapalı, eleştiriyi kabul etmeyen bir polis devleti olma yolunda ilerleyişi demokraside derin yaralar açmaktadır. Bu antidemokratik uygulamalara karşı, Zaman çalışanlarının yanında olduğumuzu ilan ediyoruz.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF): Bir kez daha uyarmaktayız ki, bir ülkede muhalif diye adlandırılan yayın organlarına hayat hakkı tanınmıyorsa, o ülkede özgürlük yok demektir. Özgürlüğün olmadığı yerde de zaten demokrasi olmaz. Dolayısıyla Türkiye’de sadece özgürlükler değil, demokrasi de tehlikededir.
ABD BÜYÜKELÇİSİ: ENDİŞEYLE İZLİYORUM
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Zaman binası önünde polisin göstericilere müdahalesini “endişeyle izlediğini” söyledi. Bass, resmi Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Zaman gazetesinin haber yapım sürecine kayyum tarafından müdahale edildiğine dair haberlerden derin rahatsızlık duyuyorum. Devir işlemini protesto edenlere karşı biber gazı ve plastik mermi kullanıldığına dair haberleri de endişeyle izliyorum. Evet, hukuki sürece saygı duyulmalıdır. Ancak, özgür bir basın ve hukuka uygun yargılamanın önemine de saygı duyulmalıdır.”
Dünya medyası böyle duyurdu
Alman Bild Gazetesi: Polisin gözyaşartıcı gazla müdahalesini gösteren bir fotoğraf kullanan gazete, “İstanbul’da basın özgürlüğü böyle görünüyor” başlığını attı.
Welt am Sonntag (Almanya): Zaman gazetesine müdahalenin Avrupa’nın Türkiye ile mülteci krizi konusunda anlaşma sağlamaya çalıştığı bir döneme denk geldiğine işaret eden Welt am Sonntag, Alman Meclisi’nin Dışilişkiler Komisyonu başkanı olan iktidar partisi CDU’dan Norbert Röttgen’in sözlerine yer verdi.
The Daily Telegraph: (İngiltere): İstanbul’da bir mahkeme Zaman gazetesine kayyum atanması kararı aldı, bu durum “endişeleri derinleştiriyor” şeklinde yorumlandı.