Güncelleme Tarihi:
ABD’nin başkenti Washington’daki IMF toplantıları sırasında Türk ekonomisiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Zachau, hükümetin mevcut mekro ekonomik politikalarını iyi bulduklarını dile getirdi ve şunları söyledi:
Üstün performans
* Özellikle hükümetin Orta Vadeli Program ve Mali Planı sağlam. Bundan da öte, şu ana kadar iyi uygulandı. Bu, gelir ve harcamalara dair gelişmelerin tahmin ve hedefleriyle örtüştüğü anlamına geliyor. Bütçe, ilk başta yapılan planlarla karşılaştırıldığında üstün bir performans gösterdi.
* Tabii ki kesin değil ama büyük ihtimalle 2010 yılında hükümet, mali planda öngörülenden daha da iyisini yapma fırsatına sahip olacak. Büyümenin bu noktada beklenenden daha öte seviyelere ulaşması sayesinde gelirlerin artması durumunda, hükümet kamu borcunu öngörülenden daha hızlı biçimde aşağı çekme fırsatı bulacak. Bu durum, mali piyasaların da takdir edeceğine inandığımız büyük bir fırsat olacak.
Ana mesele işsizlik
* Daha çok sayıda kişiye, daha iyi ve daha fazla iş alanı yaratılması bu noktada Türkiye’nin ana meselesi. Türkiye’de yeni iş arayanlar kervanına her yıl 700 bin kişinin ekleniyor ve bu çok büyük bir rakam. Böylesine hızlı bir nüfus artışına sahip olduğunuz sürece iyi iş alanlarının yaratılması çok zor.
Atılabilecek adımlar
* Bu sorunun çözümünde uzun vadeli adım gençlere, daha iyi işler edinebilmeleri için daha iyi eğitim ve kabiliyetler sunulması. Kısa vadede ise hükümetin atabileceği önemli adımlar arasında, kadın ve gençlere istihdam sağlamak, “part-time” ve sabit süreli işler edinmeyi kolaylaştırmak, çocuk bakımı ve ve okul öncesi eğitim alanlarının geliştirilmesi gibi konular var.
Mali yörünge doğru yolda
DÜNYA Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, Türkiye’nin orta vadeli programındaki hususlara katıldıklarını ve tahminlerin doğru olduğunu, “hatta belki durumun bundan biraz daha iyi olabileceğini” söyledi. Türkiye’nin mali yörüngesinin “doğru yolda” olduğunu söyleyen Houerou, ancak yüksek işsizlik oranlarına işaret ederek, “Bu konuya çok önem vermeliyiz. İşsizliğin olduğu bir (ekonomik) toparlanma istemezsiniz” dedi.