Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile KKTC arasında “yüzyılın projesi” adı verilen deniz altından askılı boru sistemiyle su götürülmesi projesinde ilk boru Anamur’dan Akdeniz’e indirildi. Dragon çayını Kıbrıs adasına ulaştıracak sistemle yılda 75 milyon metreküp tatlı su, denizin 250 metre altından askılı sistemle 80 kilometre ilerleyecek ve Kıbrıs Ada’sına ulaşacak.
50 yıllık ihtiyaç
Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Anamur’daki kara terminallerinin ve ilk borunun suya indirilmesi temel atma törenini gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, Türkiye’den KKTC ulaştırılacak suyun, Ada’nın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı belirtildi ve uygulanan deniz altından askılı boru sisteminin dünyada ilk kez uygulandığı vurgulandı. KKTC’ye suyun ulaştırılmasının ardından başlatılacak ikinci projede aynı hatta eklenecek kablo sistemiyle Ada’ya elektrik de ulaştırılacak.
Rumlara da ‘barış suyu’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini atarak başlattığı proje, sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Rumların da ihtiyacını karşılayacak büyüklükte planlandı. Kıbrıs sorunun çözülmesi halinde, Ada’nın hem Türk hem Rum tarafı su sıkıntısından kurtulacak. Bu nedenle projeye ‘barış suyu’ adı da veriliyor.
782 milyon liralık projenin özellikleri
· Dragon çayı Anamur’da inşası süren Alaköprü barajında toplanacak.
· Boru hattı, barajdan 23 kilometre kara hattıyla denize ulaşacak.
· Borular denizin 250 metre altından 80 kilometre ilerleyecek.
· 500 metre uzunluğundaki borular, 1.5 metre çapında ve basınca dayanıklı.
· Boru hattı Girne’nin batısındaki Geçitköy barajında son bulacak.
· Proje Mart 2014’te tamamlanacak.
· Boruların yorulma ömrü 125 yıl, sünme ömrü ise 1000 yıl.
· Borular arızalara karşı sensörlerle kontrol edilecek.
· Suyun yarısı içme, yarısı da sulama amaçlı kullanılacak.