Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan ve hayatı felç eden dolu yağışında birçok otomobil zarar gördü. Bugün de aracını alan vatandaşlar soluğu Maslak Oto Sanayii'de aldı. Yüzlerce hasarlı araç oto sanayide sıraya girdi. Birçok vatandaş aracını koyacak yer bulamıyor ve geri çıkarmak zorunda kalıyor.
Bazı araçlarda hasar 10 bin TL'yi de buluyor. Yoğunluk sebebiyle bir sonraki haftaya kalan tamirler var.
Park halindeki araçların yanı sıra yağmura arabaların içinde yakalananlar oldu. Aracında yağmura yakalanan vatandaşlardan biri o anları anlattı; 'Acarkent Kavacık istikametindeydik. Saat 06.10'du. Birden hava karardı, sonra aniden bastırdı. Tabii kaçamadık. 10 dakika içinde yollar adeta sel oldu. Araç yarıya kadar suya gömüldü. Ağaçlar devrildi. Ön cam arka cam çatlatı, direk yamuldu. Orada koruyacak bir durum yok. Doğal afet sonuçta. Çıksak daha fazla yaralanabiliriz. Buna da şükür. Ortalama fiyat ise serviste vermeye kalksanız kullanım haline yeniden gelmesi 10 bin TL'yi bulur.'
İstanbul'un özellikle Anadolu Yakasında yer yer portakal büyüklüğünde yağan dolu araçlarda ciddi hasarlar meydana getirdi. Ümraniye Sanayi sitesi tarihi günlerinden birini yaşadı. 30 yılı aşkın süredir sitede çalışan bir usta, " Hayatımda böyle yoğunluk görmedim"diyerek durumu özetledi.
NEDEN ARKA CAMLAR DAHA ÇOK KIRILDI
En yaygın hasar cam kırıkları otomobillerin arka camlarında oldu. Bunun sebebi çoğu araçta arka camın havalı olması. Bu sebeple, şiddetle çarpan dolu tanesi arka camların daha kolay kırılmasına yol açtı.
PEŞİN PARA İLE ÇALIŞILIYOR, CAM STOKLARI TÜKENDİ
Oto camcıların önünde uzun kuyruklar oluştu. Camcılar meslek hayatlarının en yoğun günlerini yaşadı. Geceden bu yana uykusuz çalışan ustalar var. Bu geceyi de çalışarak geçirecekler. Stoklardaki camlar tükendi. Özellikle ticari araçlar, günün erken saatlerinde cam değiştirmek için oto sanayi sitelerini doldurdu. 300 TL ile 700 TL arasında taktırılan camlarda peşin paraya öncelik veriliyor. Oto camcıya gelenler sadece sıra alıyor. Gece saatlerine ertesi güne hatta bir hafta sonraya gün verilenler var.
KASKO VARSA BİLE PEŞİN PARA İSTENİYOR
Kaskosu olanlar da cam taktıramıyor. Hem Oto Camcılar Kasko evraklarıyla uğraşmak istemiyor hem de Kasko şirketlerinin sistemlerindeki ciddi yoğunluk işi yavaşlatıyor. Peşin parası olan camını taktırıyor. Kaskosu olanlardan da peşin ödeme yapabilenlerden fatura karşılığı parasını sigorta şirketinden daha sonra tahsil etmesi isteniyor.
DOLU ÇOĞU ARAÇTA KAPORTAYI DA ÇÖKERTTİ
Sadece camcılar değil, kaportacılarda da yoğunluk yaşanıyor. Özellikle göçük giderme merkezlerine başvuranların sayısında büyük artış var. Dolu yağışı birçok arabanın kaportasına da zarar verdi. Çoğu aracın tavanı, ve ön kaputunda çökmeler meydana geldi.
CAM SIKINTISI YAŞANIYOR
Otomobilinde afete yakalanan diğer bir vatandaş ise cam sıkıntısı yaşandığını belirtti ve 'Seyir halindeydim Acıbadem'deydim. Bize bir şey olmadı. Ancak cam da yok şu anda. Önümüzdeki hafta Çarşamba ya da Perşembe cam gelecek. Bırakacağız aracımızı.' dedi.
Şu anda araçları getirseniz de cam bulmakta sıkıntı var. Doğal afeti kasko karşılıyor ancak trafik sigortası karşılamıyor. Kaskolu araç sayısı da 20 milyon araç içinde 4 milyon. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta da sıkıntı yaşanmıştı.
İstanbul'da eşine ender rastlanır büyüklükte, yoğunlukta ve dakikalarca süren dolu yağışı gerek trafikte bulunan gerek park halindeki otomobillerin camlarını kırdı, kaportalarda onarılması imkansız hasara yol açtı. Bu sabah yüzlerce araç tam tamir için sıraya girdi. Bazı araçlarda hasar 10 bin TL'yi buluyor. Sanayide otomobil camları tükenirken araç sahiplerine gelecek hafta çarşamba,perşembeye gün veriliyor. Doğal afeti KASKO karşılıyor, trafik sigortası karşılamıyor. 20 milyon araçtan 4 milyonunda kasko bulunuyor.
POLİÇELERİ DİKKATLE İNCELEYİN
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Kasko sigortası olan araç sahipleri sigorta poliçelerini dikkatle incelesinler. Yağmur, dolu fırtına sel gibi durumlarda teminat verilip verilmediğini tespit ettikten sonra zaman geçirmeden yazılı şekilde sigorta acente veya şirketlerine durumu belgeleri ile iletmelidirler. Trafik sigorta poliçeleri bu hasarı kapsamaz. Ayrıca, konut ve işyerlerinde hasar meydana gelen kişilerin durumu fotoğraflayıp mümkünse tutanakla desteklemek sureti ile belgelendirdikten sonra sigorta şirketlerine başvurmalıdırlar. Ancak muafiyetler bölümüne dikkat edip ona göre hareket etsinler. Benim meskenimde pencerelerdeki sineklikler yırtılmış ve yaklaşık 600 liralık hasar ortaya çıkmış. Bugüne kadar hiç dikkat etmediğim sigorta poliçeme baktığımızı 500 liralık muafiyet olduğunu gördüm. Dolayısı ile sigortadan alacağım 100 lira için hasarsızlık indirimimi kaybetmemek için cebimden karşılayacağım” şeklinde konuştu.
SİGORTASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?
Aydın Ağaoğlu, açıklamasının devamında ise “Sigortası olmayan, araç sahipleri ile ruhsatlı yapılarda oturanlar ise zarar durumunu belgeleyip, bağlı bulundukları belediyelere başvurabilirler. Çünkü önceden meteoroloji tarafından bildirilmiş olan bu fırtına doğal afet sayılamaz. Belediyeler gerekli önlemleri almak, kentlerin altyapısını toplumun gereksinimlerine uygun hale getirmek zorundadırlar. Bu nedenle ‘Hizmet Kusuru’ nedeniyle haklarında soruşturma da yapılabilir” dedi.