Güncelleme Tarihi:
Düşük büyümenin yönetilmesi gereken önümüzdeki birkaç yılda, büyümenin niteliğinin çok önemli olacağına işaret eden Yılmaz, Türkiye için düşük büyümenin kendilerine göre yüzde 4’ün altı olduğunu, ortalama büyüme hızının finansal balonun sönmeye başladığı bir dönemde yüzde 6’lara çıkması ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.
TASARRUFLAR 3 PUAN ARTMALI
Yüzde 6’lık büyüme hedefinin tutturulabilmesi için üç alanda cesur ve kararlı adımların atılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bunlar arasındaki en önemli politika alanı 10. Kalkınma Planı’nda da öngörüldüğü gibi iç tasarruf oranlarının artırılması ve daha da önemlisi nasıl artırılacağı konusu. Mevcut düşük iç tasarruf oranımız dikkate alındığında, bize göre en az 3 puan artırılması gereken iç tasarruf oranı için öncelikli reform alanları; kayıt dışı ile mücadele, sosyal güvenlik modelinin güçlendirilmesi, sigorta sisteminin geliştirilmesi ve sermaye piyasası araçlarına erişimin kolaylaştırılmasıdır” diye konuştu.
EĞİTİM VE DOĞUYA YATIRIM
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda konuşan Yılmaz, ikinci kritik reform alanın ise, çözüm sürecinin başarıya ulaşması olduğunu vurguladı. Yılmaz şunları söyledi: “Siyaset, kendisinden bekleneni yerine getirdiği sürece, iş dünyası üzerine düşeni yapacak, ülke kalkınması hızlanacak ve bölgede refah artacak. Bu sene içerisinde Cizre’de sunmuş olduğumuz, TÜSİAD çalışmasının da gösterdiği gibi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kalkınması ekonomimize sağlayacağı katkıyla potansiyel büyüme oranımızı 1 puan artırabilecek. Sadece eğitim alanında atılacak doğru adımlar ile potansiyel büyümemizi yarım ile 1 puan arası artırabilmek mümkün.” Yılmaz, orta uzun vadeli büyümeyi yüzde 6 seviyelerine getirecek olan üçüncü alanın ise arz yönlü bir dizi yapısal reform olduğunu söyledi. Arz yönlü reform alanının enerji sektörü reformları, gelir vergisi kanunu değişiklikleri; fikri mülkiyet düzenlemelerinden esnek işgücü uygulamalarına kadar yaklaşık 50 madde olduğunu aktaran Yılmaz, “Ancak katma değeri sürdürülebilir bir şekilde artıracak arz yönlü yapısal reform alanının merkezinde eğitim yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Çözüm sürecinin 3 amacı
YILMAZ, bu huzur ortamının kalıcı kılınmasını sağlayacak en önemli unsurlardan birisinin gündemdeki yeni demokratikleşme paketi olduğunu, paketin 3 amaca hizmet etmesini beklediklerini kaydetti. Yılmaz, “Birincisi, şiddet ve terörden arındırılmış olan ortamı ve toplumsal huzuru kalıcı hale getirecek siyasi adımların atılması. İkincisi güven ortamının arttırılması. Üçüncüsü ise AB süreci ve çözüm sürecinin gereklerine uygun bireyi esas alan özgürlükçü bir anayasa hazırlama çalışmalarına ivme kazandırılması” diye konuştu.
Cizre konsey kurdurdu
TÜSİAD’ın Cizre’ye yaptığı çıkarmanın ardından gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırım ve Danışma Konseyi, TÜSİAD’ın öncülüğünde kuruldu. Başkanlığını Muharrem Yılmaz’ın yapacağı Konsey’in yönetiminde Yılmaz’ın yanı sıra TÜSİAD’dan 2, TÜRKONFED’den 3, TÜRKONFED’e bağlı DOGÜNSİFED, Dicle SİFED ve Fırat SİFED’den de 2’şer kişi bulunacak. Konsey ilk toplantısını kasım ayında Güneydoğu Anadolu’da gerçekleştirecek. Her 3 ayda bir Doğu ve Güneydoğu’da toplantılar yapılacak.
Eli sopalı adamlar kim
TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu da, Gezi Parkı olaylarına değinirken, artarak devam eden tepkinin yarattığı gerilimin, şiddete eğilimli bazı gruplar tarafından kullanılıp çevreye zarar verildiğini söyledi. Yücaoğlu, “Bu üzücü olayların yaşanması can kayıplarına ve çok sayıda yaralanmaya neden oldu. Kim olduğunu tam bilemediğimiz 7-8 sopalı adamın bir genci ölümüne sebep olacak şiddetle dövmesinin, kameralarla saptanan resimleri kamuoyunun aklından çıkmıyor. Kimdir bu adamlar? Evet suçlu olarak yakalananlar var, elbet cezalarını çekecekler ama Türkiye’de artık bu tabloların yaşanmaması lazım, bu tablolara bir son vermemiz lazım” şeklinde konuştu.