Yüzde 200'e varan yatırım indirimi

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 200e varan yatırım indirimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2001 00:00



2001 yılında asgari yatırım tutarı 200 ile 600 milyar lira arasında olan yatırımlar, teşvikten yararlanabilecek. Yatırım indirim oranları yüzde 40 ile yüzde 200 arasında değişiyor
Haberin Devamı

Bu yıl yatırımlara uygulanacak teşvikler belli oldu. Yatırımlarda teşvik, "Gümrük Vergisi ve Toplu Konut, Katma Değer Vergisi, Resim ve Harç İstisnası ile Yatırım İndirimi ve Yatırımları Teşvik Fonu'ndan Kredi Tahsisi" şeklinde olacak.

Yatırımlar, ayrıca, diğer kanun ve bakanlar kurulu kararlarında teşvik belgesine bağlı olarak öngörülen destek unsurlarından da yararlanabilecek.

Teşviklerden yararlanabilmek için, yatırımın, gelişmiş yörelerde 600 milyar lira, normal yörelerde 400 milyar lira, kalkınmada öncelikli yörelerde de (KÖY) 200 milyar liradan başlaması gerekecek.

Leasingde aranan yatırım tutarı

Finansal kiralama şirketleri aracılığı ile yapılacak yatırımlarda aranacak asgari sabit yatırım tutarı ise bu miktarın yüzde 25'i kadar olacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırımlarında, Devlet Yatırımları Hakkında Karar çerçevesinde destek unsurlarından faydalanan yatırımlar için bu karara istineden, teşvik belgesi düzenlenmeyecek.

Yabancı sermayeli yatırımlar dışındaki imalat ve tarımsal sanayi sektöründe yapılacak (fon kaynaklı kredi desteğinden yararlanabilecek yatırımlar hariç) sabit yatırım tutarı 2 trilyon lirayı aşmayan yatırımlar için, teşvik belgesi başvuruları, teşvik kararının yayımı tarihini izleyen 6. ayın sonundan itibaren, öncelikli odalara yapılacak.

Öncelikli odalar, müsteşarlık ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından birlikte tespit edilecek.

Belirlenen Yatırım Teşvikleri ise şöyle:

Teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizat ithalatı, yürürlükteki ithalat rejimi kararı gereğince, ödenmesi gereken Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu'ndan istisna tutuldu. CKD aksam ve parçaları ile yedek parça ithalatı teşvik belgesi kapsamında olacak.

Ancak, binek araçları otobüs, çekici, teşvik belgesi kapsamında üretilecek otomobil ve hafif ticari araçlarda kullanılacak CKD aksam ve parçaları, yedek parça (ilgili makine ve teçhizat bedelinin yüzde 5'ni geçemeyecek) treyler, (frigorrifik olanlar hariç) mobilya, yat, motorbot, kamyon, kesintisiz güç kaynağı, beton santralı, inşaat malzemeleri, porselenden ve seramikten mamül sofra ve mutfak eşyasının teşvik belgesi kapsamında ithal edilmesi halinde, yürürlükteki ithalat rejimi kararında öngörülen oranlarda, Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu tahsil edilecek.

Bu karar çerçevesinde, teşvik belgesi kapsamında hammadde, ara malı ve işletme malzemesi ithal edilemeyecek.

Teşvik belgesi kapsamında kullanılmış makine ve teçhizat ithaline (karayolu nakil vasıtaları hariç) ithalat rejimi kararındaki hükümler çerçevesinde, müsteşarlığın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı'nca tebliğ ve genelgeler ile belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilecek.

Yatırım İndirimi oranları

Yatırım İndirimi Oranı, gelişmiş yörelerde yapılacak yatırımlar için yüzde 40, organize sanayi bölgeleri ve kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için yüzde 100, uluslararası rekabet gücü kazandıracak, yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek vergi gelirleri ve istihdamı artırıcı özelliklerinden en az ikisini içeren 250 milyon dolar karşılığı Türk lirasını aşan, sınai yatırımlarında ise yöre farkı gözetilmeksizin yüzde 200 olarak uygulanacak.

Karar kapsamında özel önem taşıyan, gemi inşa ve tersena yatırımları, uçak ve helikopter, sağlık, eğitim, turizm, maden ihracına yönelik yatırımlar, rehabilitasyon merkezleri vs gibi yatırımlarda ise yatırım indirimi bütün yörelerde yüzde 100 olacak.

Katma değer vergisi istisnası

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince, teşvik belgesine haiz yatırımcılara, teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimlerinde KDV istisnası getirildi.

Fondaki kredi tahsisi

Araştırma-geliştirme yatırımları, teknopark ve teknoparklarda yapılacak yatırımlar, çevre korumaya yönelik yatırımlar, hammaddeleri sözleşmeli üretim modeli ile temin edilen tarımsal sanayi yatırımları, teknoloji öncelikli yatırımlar, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde yapılacak komple yatırımlar, organize sanayi bölgeleri ile küçük ve orta ölçekli sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlara da, Fon'dan kredi tahsis edilebilecek.

Fondan tahsis edilecek kredinin miktarı, vadesi ile uygulamaya ilişkin diğer usül ve esaslar çıkarılacak tebliğ ve genelgelerle saptanacak.

Teşvik belgesi kapsamında ithal edilen makine ve teçhizatın 5 yıl, yerli makine ve teçhizatın da 2 yıl süre ile temlik ve satışı yapılamayacak.

Mevcut yatırımların, gelişmiş, normal ve kalkınmada öncelikli yöreler ile organize sanayi bölgelerine nakline bu karar hükümlerine göre, sektörlerin ve bölgelerin durumu da dikkate alınarak, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı'nca yayımlanacak tebliğ ve genelgelerle proje bazında izin verilecek.

Yatırım Teşvik Fonu'nun gelirleri

Yatırımları Teşvik Fonu'nun gelirleri ise, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu gelirlerinin tamamı, Tütün Fonu gelirlerinin yüzde 25'i, gerekirse Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ve diğer fonlardan yapılacak aktarmalar, fondan tahsis edilen kredilerin anapara, taksit ve faiz geri ödemeleri, yatırımcıların mevzuata uygunsuz davranışları sonunda ödediği para cezaları, ithalat rejimi kararı çerçevesinde irat kaydedilen teminatların tamamından oluşacak.

Resmi Gazete'nin, bugünkü sayısında yayımlanan "2001 Yılı Yatırım Teşvikleri" yayımı ile birlikte yürürlüğe girdi. (aa)

  • Teşvik talepleri bir haftada cevaplanır

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!