Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, olağanüstü şartların hassasiyetini kabul ettiklerini belirterek, “Depremin ağır yükü için akla gelen ilk kaynağın, geriye dönük ve de özellikle nitelik artırıcı yatırım fikir ve projelerin desteklenmesi amacıyla söz verilmiş, taahhüt edilmiş yatırım teşviklerinin gelmesi üzüntü vericidir” dedi. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu da geçmişe yönelik ek vergiyi yanlış bulduklarını ifade ederek, “Ülkemizde yatırım yapacak yeni yatırımcıları yatırım yapma konusunda olumsuz etki edecek ve hatta mevcut yatırımların civar ülkelere dahi kaymasına yol açabileceği değerlendirilmektedir” dedi.
İSO: YENİ ZORLUKLAR GETİRECEK
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, depremden etkilenenlere yönelik eklenen maddelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu tür geçmiş taahhütlere dönük uygulamalar, sadece bugün değil, gelecekte de farklı projeleri hayata geçirme planları yapan nitelikli yatırımcıların yatırım iştahını olumsuz etkileyecektir” dedi. Bahçıvan, ülke olarak olağanüstü günlerden ve koşullardan geçtiklerini, Kahramanmaraş merkezli depremlerin herkesin üzerinde derin üzüntü yarattığını, ülke ekonomisine de ağır bir yük getireceğini kaydetti. Bu yükün üstesinden ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak paylaşacağı bir fedakarlıkla kalkılabileceğini vurgulayan Bahçıvan, önceki gece TBMM’de görüşülen borç yapılandırma yasasına önergeyle bazı yeni maddeler eklendiğini hatırlattı. Bahçıvan, depremin yaralarını sarmak amacıyla kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik verilen teşviklere getirilen düzenlemeyi bir fedakarlık olarak değerlendirmenin mümkün olduğunu belirterek, “Bu tür geçmiş taahhütlere dönük uygulamalar, sadece bugün değil, gelecekte de farklı projeleri hayata geçirme planları yapan nitelikli yatırımcıların yatırım iştahını olumsuz etkileyecektir. Buna ek olarak yeni düzenleme, EYT ödemeleri ile birlikte kaynak oluşturmakta zorlanan şirketlere öngörülemeyen yeni zorluklar getirecektir” değerlendirmesini yaptı.
YENİ YATIRIMCILARI OLUMSUZ ETKİLER
TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu da, yaşanılan bu zorlu süreçte herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, “Bu yönde toplumun hiçbir kesiminde tereddüt olduğunu düşünmüyoruz. Bu kapsamda elbette yeni vergiler getirilebilir. Ancak geçmişe yönelik vergileme yerine modern vergileme ilkelerine de uygun olarak cari yıl ve dönemler için yeni vergiler getirilmeli. Yapılan bu düzenleme; özellikle ülkemizde yatırım yapmalarını teşvik ettiğimiz ve bu suretle önceki yıllarda yatırımlarına başlayan ve bu başlanılan dönemde, vergi otoritesi tarafından kendilerine kazançlarının vergiden istisna olacağı, önemli vergisel avantajlar sağlanacağı belirtilen üretici ve sanayicimize, girişimcilerimize verilmiş olan imkanların şimdi Ek Vergi adı altında geriye alınması anlamına gelmektedir” dedi. Bu durumun hukuki güvenlik ilkesi ile de örtüştüremediklerini kaydeden Kartaloğlu, “Oyun başladıktan sonra oyunun kurallarının değiştirilmemesi genel kabul edilen bir prensiptir. Bu durum, kanaatimizce ülkemizde yatırım yapacak yeni yatırımcıları yatırım yapma konusunda olumsuz etki edecek ve hatta mevcut yatırımların civar ülkelere dahi kaymasına yol açabileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenle, hesap dönemi kapanmış olan 2022 yılı yerine 2023 ve sonraki yıllar için böyle bir düzenleme yapılması halinde daha uygun olacağını değerlendiriyoruz” dedi.