Güncelleme Tarihi:
Anayasa Mahkemesi’nin emekli memurlar lehine verdiği ve geriye dönük uygulanmasını hükmettiği karar üzerine hazırlanan tasarı Meclis’e sunuldu.
Hükümet, tasarıyı Meclis tatile girmeden önce bu ay çıkarılacak düzenlemeler arasına aldı. Memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırı Anayasa Mahkemesince kaldırılmıştı. Ancak karar 7 Ocak 2015 sonrası emekli olanlara uygulanıyordu. AYM ve Danıştay kararları doğrultusunda bu hak geriye dönük uygulanacak. Bakanlar Kurulu’nca Meclis’e gönderilen tasarıya göre 408 bin emekliye yaklaşık 2 milyar lira ödenecek. Bu maliyetin 1 milyar 100 milyon lirası bu yılın bütçesinden, 980 milyon lirası da gelecek yılın bütçesinden karşılanacak.
NASIL ÖDENECEK?
Tasarıya göre 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak ikramiye hesaplanacak. Emeklilerin veya hak sahiplerinin 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 lira üç ay içerisinde, kalan miktar da yasal faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayında ödenecek.
DAVALAR DÜŞECEK
Yeni düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, yasa yürürlüğe girdiğinde yapılmış sayılacak. Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru gerekmeyecek. Mahkemelerce, açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek. Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu, itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçmiş sayılacak.