ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 09:55
Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin yurtiçinde, mevduat, yatırım fonu, hisse senedi, tahvil-bono, repo ve benzeri araçlarda, YTL ve yabancı para cinsinden araçlarda değerlendirdikleri tasarruflarının toplam tutarı ocakta 3.6 milyar YTL daha atarak 360.6 milyar YTL’ye kadar yükseldi.
Bankacılık sektörü dışındaki tüzel kişilerle gerçek kişilerin yurtiçi tasarruflardaki büyüme eğilimi ocakta da devam etti. Nominal olarak yüzde 1, reel olarak ise yüzde 0.2 oranında artan toplam yurt içi tasarruflar 360.6 milyar YTL’ye kadar yükseldi.
Ocakta YTL cinsinden tasarruflar yüzde 0.5’lik büyümeyle 264.3 milyar YTL’den 265.8 milyar YTL’ye yükseldi.
Döviz cinsinden araçlarda değerlendirilen tasaruflar ise yüzde 2.2 oranında artarak 94.8 milyar YTL’ye kadar yükseldi. 2005 yılı sonunda yüzde 74 olan YTL tasarrufların toplam tasarruflar içerisindeki payı ocak sonunda yüzde 73.7’ya inerken, döviz cinsinden tasarrafların payı ise yüzde 26’dan yüzde 26.3’e çıktı.
Ocakta döviz cinsinden tasarrufların hem tutarındaki hem de payındaki yükseliş tasarruflarda dövize bir yönelişten kaynaklanmadı. Sadece Özeleştirme İdaresi’nin TÜPRAŞ’ın satışından sağlanan gelirin 1.6 milyar dolarlık kısmını kamu bankalarındaki mevduat hesaplarında tutması nedeniyle döviz hesaplarında yaşanan artıştan kaynaklandı. Mevduat dışındaki döviz cinsinden araçlarda tutulan tasarrufların payı ve tutarı azaldı.
YTL-DÖVİZ AYRIMIYTL cinsinden mevduatların 145.2 milyar YTL’den 143.6 milyar YTL’ye gerilediği ocakta döviz cinsinden mevduatlar ise yüzde 2.8 büyüyerek 78.6 milyar YTL’ye çıktı. Döviz cinsinden mevduatların toplam mevduatlar içerisindeki payı yüzde 34.5’ten yüzde 35.4’e yükseldi.
Hazine iç borçlanma kağıtlarında değerlendirilen tasarruflar ise 338 milyon YTL’lik artışla 65.6 milyar YTL’ye çıktı. Söz konusu tutarın 61.3 milyar YTL’lik kısmı YTL cinsinden, 4.3 milyar YTL’lik kısmı ise döviz cinsinden iç borçlanma kağıtlarında değerlendiriliyor. YTL cinsinden tahvil ve bonoların yüzde 1.7 arttığı ocakta döviz cinsinden tahvil ve bonolarda ise yüzde 1.6’lık azalma yaşandı. Yurt içi yerleşiklerin tahvil ve
bono yatırımlarının yüzde 9.6’sı döviz cinsinden kağıtlardan oluşuyor.
Geçen ay yatırım fonlarındaki tasarrufların toplam tutarı da yüzde 0.5 artarak 29.5 milyar YTL’ye kadar çıktı. Yatırım fonlarının 2.8 milyar YTL’lik kısmı portföyleri yabancı menkul kıymetlerden oluşanan fonlara ait bulunuyor.
Ocakta ÖFK’lardaki (katılım bankası) YTL cinsinden katılma ve cari hesaplar yüzde 0.1 oranında azalarak 4.4 milyar YTL’ye gerilerken, döviz cinsinden hesapların ise yüzde 5.2’lik daralmayla 3.8 milyar YTL’ye indi.
Türkiye’deki toplam yurt içi tasarrufların 25 milyar YTL’lik kısmı ise İMKB’deki
hisse senetlerinde değerlendiriliyor. Ocakta hisse senedi fiyatlarındaki artışa da paralel olarak gerçek ve tüzelkişi Türk vatandaşlarına ait hisse senetlerinin toplam değeri 2 milyar YTL’lik bir büyüme gösterdi.
Ocakta repoda değerlendirilen tasarruflar yüzde 18.6 artarak 1.8 milyar YTL’lye çıkarken, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilen tasarruflar yüzde 9.7’lik büyümeyle 1.4 milyar YTL’ye, yatırım ortaklıklarında değerlendirilen tasarruflar da yüzde 21.4 büyüyerek 1.7 milyar YTL’ye ulaştı. Türkiye’deki yerleşiklerin Hazine’nin dış borçlanma amacıyla ihraç ettiği Eurobondlarda değerlendirdiği tasarruflarının toplam tutarı ise yüzde 1.1 oranında azalarak 5.3 milyar YTL’ye kadar geriledi.