Güncelleme Tarihi:
Türkiye Uluslararası Eğitim Fuarları (IEFT) Genel Koordinatörü Deniz Akar, yurtdışında eğitime ilginin gün geçtikçe arttığını belirterek, “Türkiye'nin, yurtdışı eğitime harcadığı para yıllık 2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor" dedi.
Akar, "küreselleşme, internet, İngilizce'nin ortak dil olarak kullanılması" gibi etkenlerle dünyada yurtdışı eğitime talebin arttığını, UNESCO raporlarına göre 2020'de kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısının 8 milyona çıkacağını söyledi.
Yurtdışında eğitim için en çok talep gösterilen ülkelerin Amerika ve İngiltere olduğunu ifade eden Akar, "Son rakamlara göre Amerika'ya 700 binin üzerinde öğrenci gidiyor. İngiltere'de ise bu rakam 350-400 bin dolaylarında seyrediyor. Bu iki ülkenin ardından ise 300 bin öğrenciyle Fransa, 250'şer binle Almanya ve Çin geliyor. Son yıllarda diğer ülkelerde de önemli gelişmeler yaşanıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin, yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler arasında 13. sırada olduğunu ifade eden Akar, lisans ve yüksek lisans programları ile dil kurslarına kayıt yaptıranlar başta olmak üzere, yılda yaklaşık 120 bin öğrencinin yurtdışına gittiğini tahmin ettiklerini belirtti. Öğrencilerin yaklaşık üçtebirinin üniversite eğitimi amacıyla yurtdışına çıktığını anlatan Akar, en çok tercih edilen ülkelerin Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Almanya olduğunu bildirdi.
Yurtdışında üniversiteye ortalama 10-15 bin dolar ödeyen öğrencilerin, yıllık 20 bin dolar civarında harcama gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Akar, “Üniversite eğitimi amaçlı yurtdışında 40 bin öğrenci olduğuna göre, yıllık yaklaşık 800 milyon dolar Türkiye'den yurtdışında üniversite eğitimine gidiyor” ifadesini kullandı.
Kalan 80 bin öğrencinin de yıllık ortalama 10-15 bin dolar seviyesinde harcama yaptığına işaret eden Akar, “Türkiye'nin, yurtdışı eğitime harcadığı para yıllık 2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor" dedi.
"Türkiye yeterli gelir elde edemiyor"
Akar, Türkiye'ye 30 bin civarında yabancı öğrenci geldiğini ve bunların 20 binden fazlasının burslu olduğunu söyledi. Yabancı öğrencilerden yeterli gelir sağlanamadığına işaret eden Akar, "Türk öğrenciler sadece Ukrayna'da 30 milyon dolar harcama yaparken, tüm dünyadan gelen öğrenciler ülkemize maksimum 70 milyon dolar para bırakıyor" şeklinde konuştu.
En çok tercih edilen bölümler
Akar, Türkiye'den yurtdışına üniversite eğitimi amacıyla giden öğrencilerin en çok işletme, iktisat, finans ve uluslararası ticaret ve mühendislik bölümlerini tercih ettiklerini ifade etti. Özellikle uçak, uzay ve nükleer mühendisliğe çok ciddi rağbet olduğunu aktaran Akar, "Rusya'da uzay mühendisliğine de ciddi bir talep olduğunu görüyoruz, ABD'de bu bölümü okumak çok zor olduğu için öğrenciler bu tarz bölümlere talep gösterebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Akar, Çin'de alternatif tıp konusunda eğitim veren üniversitelere de ilgi olduğunu sözlerine ekledi.