Güncelleme Tarihi:
Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yurtdışı eğitim talebi olduğunu belirten Akar, “İnternet çağının yaşanıyor olması, küreselleşme ve İngilizce’nin ortak dil olarak daha da yaygınlaşması ile Uzakdoğu ülkeleri ve Brezilya gibi ülkelerin dünya ekonomisine daha fazla entegre olmasıyla yurtdışı eğitime olan talepte büyük bir artış yaşanıyor” diye konuştu.
100 bin öğrenci
Akar, 2011 yılında Türkiye’den eğitim amacıyla yaklaşık 100 bin öğrencinin gittiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu rakamın içerisinde lisans ve yüksek lisans programları, değişim öğrencileri, stajyerler, dil kurslarına kayıt yaptıranlar, Work and Travel programını kullananlar da bulunuyor. Bu öğrencilerin yaklaşık üçte biri ise üniversite eğitimi için yurtdışına çıkıyor. Öğrencilerin yaklaşık 10 bini Amerika’ya, 2 bin 500’ü İngiltere’ye, 2’şer bini de Kanada ve Avustralya’ya gidiyor. Yurtdışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği meblağın ortalama 10 bin dolar seviyesinde oluyor. Toplamda yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşıyor. 30 bin üniversite eğitimi amaçlı öğrenci olduğuna göre yıllık yaklaşık 600 milyon dolar Türkiye’den yurtdışında üniversite eğitimine gidiyor. Kalan 70 bin öğrenci de yıllık ortalama 10 bin doların üzerinde harcama yapıyor. Türkiye, yurtdışı eğitime yıllık 1.5 milyar dolar harcıyor. Bu rakamlarla yurtdışına en çok öğrenci gönderen ilk 15 ülkeden birisiyiz.”
8 milyona çıkacak
Uluslararası eğitimin süreç içerisinde bir eğitim turizmine dönüştüğünü kaydeden Akar, yurtdışı eğitimin bir sektör haline geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Yurtdışı eğitime olan talep hızla artıyor. 2009 yılında 3.5-4 milyon olan kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısı. UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkacak. Yani 10 yıllık bir süreç içerisinde yüzde 100’lük bir büyüme göstermiş olacak.”
Sağlık eğitimine ilgi artıyor
ESKİDEN yurtdışına eğitim amaçlı gidenlerin büyük bir kısmının erkek olduğunu belirten Deniz Akar, “Erkeklerin oranı yüzde 75’ler civarındaydı. Bayan öğrencilerin de ciddi talep gösterdiğini görüyoruz. Bugün erkeklerin oranı yüzde 55, bayanların yüzde 45. Türkiye’den yurtdışına üniversite eğitimi için giden öğrenciler en çok işletme, iktisat, finans ve uluslararası ticaret bölümlerini tercih ediyor. Mühendisliğe de ciddi bir rağbet var. Öğrenciler son zamanlarda sağlık alanındaki personel açığını göz önünde bulundurarak tıp, eczacılık ve diş hekimliğine de büyük talep gösteriyor” dedi.