Güncelleme Tarihi:
ERDOĞAN VE BERABERİNDEKİLERE GÖRKEMLİ KARŞILAMA / WEB TV
ERDOĞAN'IN ATİNA ZİYARETİNDEN FOTOĞRAFLAR
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan’da en önemli gündem maddelerinden biri karşılıklı silahsızlanma olurken, Yunanistan’ın Başbakan Yardımcısı Theodore Pangalos, “İhtiyacımız olmayan silahları alırken utanç hissediyorum” dedi. Silah alımları sırasında anlaşmalara imza atmanın kötü bir his oluduğunu dile getiren Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodore Pangalos, şunları söyledi: “İki ülke arasındaki tehdit algılamaları savunma harcamalarını yükseltti. İhtiyacımız olmayan silahları alırken utanç hissediyorum. Bunlar gerçek tehditler değildir ve siyasi olarak çözülebilirler görüşündeyim.”
Ege bizi birleştirsin
Başbakan Tayyip Erdoğan da, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile ortak basın toplantısı düzenleyerek, karşılıklı silahsızlanmaya yeşil ışık yaktı. Atina ziyareti ile Türk-Yunan ilişkileri konularına değininen Erdoğan, “Ege bizi ayıran bir deniz olmasın. Ege bizi birleştiren bir deniz olsun. Böylece Ege bir barış denizi haline gelir. Ege’de uçakların adeta bir bombardıman uçağı olarak bombaları muhafaza şeklinde uçmasını artık istemiyoruz. Bunlar bağlı olmasın, diyoruz. Eğer tatbikat yapılacaksa bunlarsız uçsunlar diyoruz. Dolayısıyla bunlar barışın adeta bir simgesi olsun. Zaman içerisinde bunlar hiç uçmasın. Bunu başaralım.”
Eğitim daha önemli
Savunma sanayine önemli yatırımlar yapıldığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Savunma sanayiine yönelik karşılıklı olarak atılan bu adımların hepsi bizi farklı alanlarda yapacağımız yatırımlardan alıkoyuyor. Yani birimiz yapalım, birimiz yapmayalım diye bir şey olmuyor. Bu gerçekleri ben çok açık net konuşmayı severim,
açık konuşuyorum. Oralara yapılan bu yatırımlar eğitime, sağlığa yapılabilir. Bu yatırımlar ülkede kişi başına milli gelir olarak yoksul insanlara aktarılabilir.”
Biz de kemer sıkmıştık
Yunanistan’ın bu sorunlarını aşacağına inancını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Biz de 1990’lı yılların başları ile 2001’de benzeri sorunlar yaşadık ama kararlı bir biçimde bunları aştık. Yunanistan da aşacak. Biz de kemer sıkma önlemleri aldık, ama her geçen gün daha iyiye gittik.”
İnsanın ilk gördüğü komşusudur
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Paralmentosu’nda yaptığı ziyaret sırasında ettiği Yunanistan Meclis Başkanı Silikos Petsalnikos, “İnsanın ilk gördüğü komşusudur’ şeklindeki Yunan atasözünü hatırlattı. Petsalnikos, Yunanistan’ın 2 bin 500 yıl önce doğan demokrasinin beşiği olduğunu belirterek, Erdoğan’ın ziyaretine çok önem verdiklerini kaydetti. Petsalnikos, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi. Petsalnikos, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini ve barışı güçlendireceğini ifade etti. DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, forumda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında 1950 ile 1999 yılları arasında sadece 7 anlaşma imzalandığına dikkat çekti.
Anlaşma rekoru kırıldı
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’nda “tarihi bir an” yaşandığına dikkat çekerek, iki ülke arasında imzalanan 22 anlaşmanın, Cumhuriyet tarihinde Yunanistan-Türkiye arasındaki anlaşma sayısına yaklaştığını belirtti. “Bu bakımdan bu anı çok ama çok önemsiyorum” diyen Erdoğan, “Enerji, ulaşım, çevrecilik, kültür, eğitim, ekonomi, tarım, savunma, terörle ilgili alanlarda ve daha bir çok alanda burada bir adımı atacağız” dedi.
“Tabii ben değerli dostum, meslektaşım Yorgo ile beraber bu süreci gerçekleştireceğime olan inancımı ifade etmek istiyorum. Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok” diyen Erdoğan, “Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız. Zira biz biliyoruz ki ekonomi risktir, siyaset risktir, hepsinden öte biz biliyoruz ki yaşam da risktir. Öyleyse bu riskleri göze alarak bu adımı atacağız” diye konuştu. Atina’ya 320’ye yakın iş adamı ile geldiğini hatırlatan Erdoğan, “Bunlar tarihi, önemli adımlardır. İki komşu, dost ülke olarak geleceği çok daha güçlü şekilde kuralım istiyoruz. Onun için de bu adımları atıyoruz” dedi.
Nelere imza atıldı
Türkiye-Yunanistan arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulması ortak politik bildiri.
İki ülke dışişleri bakanlığı arasında düzenli politik konsültasyon yapılması konusunda protokol.
Kastanles-Pazarkule sınır kapılarındaki sınırlamaların karşılıklı olarak kaldırılması deklare edildi.
İki ülke arasındaki diplomatik kurumlar ve misyonlarda karşılıklı olarak personel artırımı konusunda anlaşma.
İki ülke ekonomi bakanlıkları, rekabet gücünün artırılması ve deniz ticareti konusunda karşılıklı ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin artırılması için protokol imzalandı.
Türkiye Yatırım Destek ve Promosyon Ajansı ile Yunanlı muadil kurum ve Türkiye Standartlar Enstitüsü ile Yunanlı muadil kurum arasında daha fazla işbirliği ve yatırım konularında işbirliği yapılması için memorandum.
Ormancılık sektörü yaklaşımı ile ilgili memorandum.
Çevre, enerji ve iklim değişikliği ile ilgili bakanlıklar arasında iki ülke bakanlıkları ortak deklarasyon.
Enerji sektörü alanında Yunanistan Çevre, Enerji ve İiklim değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında işbirliği yapılmasını kapsayan memorandum.
Türkiye Eğitim Bakanlığı ile Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenme ve Dini İlişkiler Bakanlığı arasında ortak bildiri.
Türkiye Eğitim Bakanlığı ile Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenme ve Dini İlişkiler Bakanlığı alanındaki ilgili bakanlıklar arasında TÜBİTAK ve kurumun Yunanlı muadili arasında memorandum.
İki ülkenin Altyapı, Ulaşım ve Network (Ağ), İletişim’den sorumlu bakanlıkları arasında demiryolu ağının gelişimi ve birden çok taşıma türünün kullanılmasının (Intermodal Traffic) geliştirilmesi yönünde memorandum.
Altyapı, Ulaşım ve Network’ten sorumlu Yunan Hükümeti Bakanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulaştırma Bakanı taşıma yolu alanının gelişimi için işbirliği konusunda ortak deklarasyon.
Altyapı, Ulaşım ve Network’ten sorumlu Yunan Hükümeti Bakanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulaştırma Bakanı bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri konusunda ortak deklarasyon.
Yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak deklarasyon.
Özel pasaportlar için vize muafiyeti konusunda ortak deklarasyon.
İki ülkenin kültür ve turizmden sorumlu bakanları kültür alanlarında işbirliği konusunda ortak bildiri.
İki ülkenin kültür ve turizmden sorumlu bakanları turizm alanlarında işbirliği konusunda ortak bildiri.
Anadolu Ajansı ve ANA-MPA arasında protokol.
İki ülkenin banka birliklerinin arasında daha fazla işbirliği yapılması konusunda memorandum.