Güncelleme Tarihi:
Müthiş işbirliği kararları
Türk-Yunan Ortak Deprem Sigorta Fonu kurulacak.
Atina'da ortak bir yatırım sigorta şirketi oluşturulacak.
İki ülke Bankalar Birliği, resmi iletişime geçecek.
Ortak Bölge Yatırım Fonu kurulacak.
Türk-Yunan inşaat firmaları işbirliği yapacak.
DEPREMLER, Yunanistan ile Türkiye'yi ortak bir fonda buluşturacak. Türk-Yunan İş Konseyi toplantısında, ‘‘Türk-Yunan Ortak Deprem Fonu’’ kurulması kararı alındı. Yunanistan'la ayrıca bölgesel sigorta birliği, özel sektör fonları ve bölgeye yönelik yatırım fonu kurulacak.
YUNANİSTAN'la depremler sonrası başlayan ortak iş arayışları, İstanbul'da iki gün süren Türk-Yunan İş Konseyi toplantılarında somut işbirliği kararları getirdi. Türk-Yunan İş Konseyi toplantılarından çıkan kararlar arasında en dikkat çekicisi ‘‘Türk-Yunan Ortak Sigorta Fonu’’ kurulmasına dönük oldu.
100'ün üzerinde Yunanlı işadamının katıldığı Türk-Yunan İş Konseyi toplantılarında, sigortacılıktan bankacılığa, inşaattan borsa yatırımlarına kadar birçok konuda somut işbirliklerine yönelik adımlar atıldı. Konsey toplantılarında alınan kararlar şöyle:
SİGORTA SEKTÖRÜ
Deprem felaketine karşı ortak deprem sigorta teminatı fonu oluşturulacak.
Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerini de kapsayacak Bölgesel Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği kurulacak.
Merkezi Atina'da olan ortak bir yatırım sigorta şirketi kurulacak.
BANKACILIK SEKTÖRÜ
Türkiye Bankalar Birliği ile Yunanistan Bankalar Birliği arasında resmi iletişim kurulacak.
Türk ve Yunanlı yatırımcıların ortak yatırımlarda faydalanabileceği özel sermaye fonları kurulacak.
Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası kaynaklarından Türk Yunan ortak projelerine maddi destek sağlanacak.
BORSA
Türk ve Yunan borsaları bölgedeki yatırımları finanse etmek ve ikinci ülkelerde yapılacak yatırımları desteklemek amacıyla Ortak Bölge Yatırım Fonu kuracak.
Yabancı sermayenin de desteği alınarak yatırımları teşvik etmek amacıyla risk sermayesi fonları kurulacak. Oluşturulacak bu fonlardan Balkanlar'da Mısır ve İsrail'de gündeme gelebilecek ortak yatırımlar finanse edilecek.
İNŞAAT SEKTÖRÜ
2004 yılı Olimpiyatları'na hazırlanan Yunanistan'da yapılacak altyapı yatırımları için Türk ve Yunanlı inşaat firmaları birlikte hareket edecek.
NATO'ya yeni üye olan Doğu Avrupa ülkelerindeki altyapı yatırımları için ortak projeler geliştirilecek.
Hedef 20 milyar dolarlık ticaret
TÜRK-Yunan İş Konseyi Türk tarafı Başkanı Şarık Tara, ‘Rüyalarım gerçekleşiyor, Yunanistan’la işbirliği kapısı iyice açılıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde karşılıklı ticaret hacmimiz rahatlıkla 20 milyar dolara çıkar’ dedi. Konsey’in Yunan tarafı Başkanı Koutsikos da, Avrupa’da birlikte büyüme çağrısı yaptı.
TÜRK-Yunan İş Konseyi Türk tarafı Başkanı Şarık Tara, 5 yıl sonra Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi. Türk-Yunan İş Konseyi toplantısına çok yoğun bir katılım olduğunu belirten Şarık Tara, ‘‘Sonunda rüyam gerçekleşti’’ diyerek şöyle konuştu:
‘‘Senelerdir gerçekleşmesini istediğim rüyam bu toplantıyla gerçekleşti. Atina ve Ankara'daki yöneticilere sesleniyorum. İç politika yüzünden Türk-Yunan ilişkilerini zedelemeyin. Yeniden şekillenen Balkanlar'ın da Türk-Yunan dostluğuna ihtiyacı var. Bu bölgede serbest piyasa ekonomisiyle idare edilen ülkelerin sayısı bir, ikiyi geçmez. Biz bu ülkelere de yardım etmeliyiz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmi resmi rakamlara göre bir milyar doları geçemedi. Ben bu rakamın 2-2.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu tahmin ediyorum. Fakat işbirliğimiz artırırsak Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmini 20, hatta 25 milyar dolara ulaştırabiliriz.
AB'DE BERABER BÜYÜYECEĞİZ
Türk-Yunan İş Konseyi Yunan Eşbaşkanı P. Koutsikos ise Avrupa Birliği'ne tam üye adayı olan Türkiye'nin hem Avrupa içinde, hem Balkanlar'da birlikte büyüyebileceğini söyledi. Helsinki Zirvesi kararlarından sonra Türk-Yunan ilişkilerinde de yeni bir sayfa açıldığını söyleyen Koutsikos, şöyle konuştu:
‘‘Türk ekonomisinin AB'den alacağı yardımlar ve AB ekonomisine uyum sağlaması Yunanistan ekonomisine de dinamizm katacaktır. Türkiye ve Yunanistan ekonomileri Avrupa ve Balkanlar'dan kendilerine biçilen rolü iyi değerlendirmeli. Artık AB'ye aday olan Türkiye ile ortak iş planları yapmam Yunanlı işadamları için de büyük önem taşıyor. Bizim beklentimiz gelecek 5 yıl içinde ticaret hacminin 3 milyar dolara uşacağı yönünde. Fakat Türk ve Yunan dışişleri bakanlarının bize yaptığı katkılardan sonra bu rakamı daha da artırmamız mümkün.’’
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de, şunları söyledi:
‘‘Helsinki Zirvesi ile Türkiye çıtayı yükseltti. Ayrıca sadece para programı değil özelleştirme, tarım reformu enerji gibi programları da kapsayan başarılı bir enflasyonla mücadele programı uygulamaya konuldu. Enflasyonla mücadelede sadece gidiş bileti aldık. Fransız devlet adamı Clmeunce'ın da dediği gibi dönüşümüz düşmanımızın biletiyle olacak. Yani enflasyonun gidiş biletini kestik.’’
BİZE YARDIM EDİN
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş ise, Yunanlı işadamlarından Avrupa Birliği fonlarını harekete geçirmedeki deneyimlerini Türk iş dünyasına aktarmasını istedi. Eriş, ‘‘Türkiye ve Yunanistan AB'nin bugünkü genişlemesinde işbirliği yapmak zorundadırlar. AB'nin hem Türkiye hem de Yunanistan için bir toplumsal proje olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu projede ortak bir şekilde yer almalıyız.’’