Yunanistan'dan Türk yatırımcılara davet

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandan Türk yatırımcılara davet
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 17:34

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Yunan İş Konseyi tarafından, Yunanistan Girişimciler Federasyonu (SEV) ve Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) işbirliğinde "Yunanistan’da Özelleştirme, Satın Alma ve İş Fırsatları" başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Selim Egeli, Yunanistan’da kriz başladıktan sonra Türkiye’de olduğu gibi istikrar paketinin önemli maddelerinden birinin özelleştirme olduğunu belirterek, "Yunanistan’da özelleştirme ilan edildiğinde birçok Türk yatırımcısı ilgi gösterdi. Enerji, turizm ve emlak geliştirme sektörlerinde fırsatları değerlendirmek istedi" dedi.

BİRÇOĞU BÜYÜK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KURMAK İSTİYOR

Yunanistan’ın yaşadığı kaotik durum nedeniyle iş dünyasından yöneltilen sorulara cevap alınamadığını söyleyen Egeli, "GYİAD, TÜSİAD ve SEV ile birlikte böyle bir toplantının iki ülkeye de faydası dokunacağını düşündük. Yunanistan’da özelleştirmenin, yabancı sermayenin, yatırım yapmak isteyen insanların başvurması gerektiği kuruluşların başındakileri Türk iş adamlarıyla buluşturduk" diye konuştu. Egeli, enerji ve gayrimenkule talep olduğunu, 1,5 aylık süreçte, Türkiye’den 15’e yakın firmadan talep geldiğini aktararak, Türk iş adamlarının bugüne kadar enerji üretimi ve dağıtımı, ticari limanlar, havalimanlarının işletmesi, turizm ve özelleştirme kapsamında gayrimenkul geliştirmesine açacağı arazilere ilgi gösterdiğini anlattı. Arazilerin özelleştirmesine ilişkin olarak da Egeli, "Birçoğu aynı İstanbul’daki gibi büyük alışveriş merkezleri (AVM) kurmak istiyorlar. Büyük iş hanları geliştirmek istiyorlar. Türk yatırımcılar, Yunanlı yatırımcılarla beraber. Bunların Yunan ortakları da şimdiden hazır" dedi.

50 MİLYAR EUROLUK ÖZELLEŞTİRME GELİRİ BEKLİYORUZ

Yunanistan Özelleştirme Ajansı Özelleştirme Programları Koordinatörü Panos Protopsaltis de özelleştirme programından 50 milyar Euro’luk gelir beklediklerine işaret ederek, 2015 itibariyle programın 19 milyar euroluk nakit üreteceğini tahmin ettiklerini aktardı. Özelleştirme programının altyapı, enerji, gayrimenkul sektörlerini içerdiğini, portföyün limanları, havaalanlarını, su kaynaklarını, otoyolları kapsadığını anlatan Protopsaltis, programın 50 bin yeni iş yaratmasını beklediklerini kaydetti. Protopsaltis, özelleştirme takvimine ilişkin de, 2012 yılının ilk yarısında OPAP’ın yüzde 29’unun, ikinci çeyreğinde maden şirketi Petroleum’un yüzde 35’inin satışa çıkacağını belirterek, özelleştirmenin hedef kitlesinin fonlar olmadığını da ifade etti. Yunanistan’ın geleceğine, potansiyeline inanan girişimcileri beklediklerini vurgulayan Protopsaltis, "Türk iş dünyasının, ilgi göstermesi halinde, enerji, altyapı, emlak ve gayrimenkul geliştirmede daha etkin olacağını düşünüyoruz" dedi. Protopsaltis, özelleştirmelerin çoğunun yap-işlet-devret şeklinde olacağını kaydederek, "50 milyar euroluk özelleştirme geliri bekliyoruz. 50 milyar euroluk gelir nakit olarak elde edilemezse, 50 milyar euroya tamamlanacak ilave değer ve varlıklar ekleyeceğiz" diye konuştu.

BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME PROGRAMI

Yunanistan Yatırım Ajansı İcra Kurulu Başkanı Aris Syngros da yatırımların iki ülkeyi bir araya getireceğine inandığına dikkat çekerek, 2010-2020 döneminde yenilenebilir enerji projelerine yapılacak yatırım tutarının 16.4 milyar euro olmasının beklendiğini kaydetti. Türkiye ve Yunanistan ekonomileri arasındaki sinerji dolayısıyla Türkiye’de bu projeleri tanıttıklarını söyleyen Syngros, 50 milyar Euro’luk, bugüne kadar yapılan en büyük özelleştirme programını yürüttüklerini, arazilerden turizm tesislerine, hava meydanlarından limanlara, su dağıtım şirketlerine kadar devam edecek uzun bir süreç bulunduğunu belirtti. Syngros, özelleştirme paketinden mutlaka firmaların uzun vadedeki kazançlarınıdüşünerek hareket etmesi gerektiğini dile getirerek, "Devasa bir özelleştirme paketinde Türk yatırımcısının şansını denemesi gerekir" dedi.

TURİZM VE ENERJİ SEKTÖRLERİNDE POTNASİYEL GÖRÜNÜYOR

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı ise özelleştirmenin birçok havalimanı, marina, oteli içerdiğini, Türkiye’den şirketler açısından turizm, enerji sektörlerinde potansiyel gördüklerini kaydederek, Rodos ve bazı adalarda bulunan büyük varlıkların, Yunanistan Milli Piyango İdaresi’nin bir bölümünün, doğalgaz, tren istasyonları, tren işletmeleri ve enerji sektörünün özelleştirmeler arasında bulunduğunu, önümüzdeki yıl bankaların da özelleştirmeye açılmasını beklediklerini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!