Yunanistan'da Türklere vize kalksın

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda Türklere vize kalksın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2010 19:05

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'da yaşanan krizin Yunanlı iş adamlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini bildirdi.

Demirtaş, Yunanistan'daki adaların Valililerinin, belediye başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin hükümete yazılı başvuruda bulunarak, “Türklere 48 saate kadar vize muafiyeti getirilmesi” önerisini doğru bulduğunu belirtti.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki değerlendirilebilecek büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

“Ticarette de daha yolun yarısında bile değiliz. Ticaretteki engeller kalkarsa potansiyelimiz en az 10 milyar dolar. Özellikle şu anda Yunanistan'da yaşanan kriz, Yunan iş adamlarını ülkemize yönlendirmiş durumda. Son zamanlarda Odamıza Yunanlı iş adamlarından çok sayıda talep gelmeye başladı. 28-30 Nisan günleri arasında Girit Heraklion Ticaret ve Sanayi Odası'ndan 100 kişilik bir iş adamı heyeti, odamızı ziyaret edecek. Heyete Atina'dan iş adamlarının da katılması bekleniyor. 10 milyar dolar potansiyelimize ulaşmak için Ege'nin iki yakasında gidip gelmeye, kilometreleri tüketmeye devam edeceğiz. Ancak Yunanlı iş adamları rahatlıkla gelirken bizi gitmek için bazı mücadeleler veriyoruz. Oysa ticaret için ilk olarak kolay ulaşım gerekiyor. İzmir-Atina direkt uçuşlarının başlamasıyla ulaşım sorunumuzu büyük oranda çözdük. Denizden karayolu taşımacılığı da kombine olarak sağlanıyor. Yani kara, deniz ve hava ulaşımıyla artık birbirimize çok daha yakınız.”

Atina'dan İzmir'e gelmek isteyen Yunanlı iş adamlarının sabah karar verip ilk uçakla İzmir'e gelebildiğini hatırlatan Demirtaş, “Ama ne yazık ki bizler aynı durumda değiliz. Çünkü önümüzde vize sorunu var”dedi.

Yunanistan'ın İzmir Konsolosluğu'nun vize konusunda nasıl büyük özveriyle çalıştığını bildiklerini dile getiren Ekrem Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son bir yılda verilen çok giriş çıkışlı vize sayısında yüzde 236 artış sağlandı. Bu olumlu bir gelişme ancak bizim için yeterli değil. Bizim isteğimiz Yunanistan;a 48 saatlik girişlerde vize uygulamasının kaldırılması. Türkiye ile Yunanistan arasında özel bir uygulama yapılabilir. Ayrıca, üye olmamalarına karşın İzlanda ve Norveç ile 1999 yılında yapılan anlaşma, 2005 yılında İsviçre ile yapılan benzeri bir anlaşma öneriyoruz. Vize konusunda bir başka önemli nokta ise 'Yeşil Pasaport' konusu. Birçok AB ülkesi, ülkelerindeki karşılığıyla 'Hizmet Pasaportu' olanlara vize muafiyeti uyguluyor. Ancak Yunanistan yeşil pasaporta vize uyguluyor. Vize engeli kalkarsa Yunanistan daha fazla yarar sağlayacak. Türk iş adamları Yunanistan'a rahatça gidebilirse, daha fazla gelip gidecek. Turizm ve ticaret artacak. Doğu komşumuz Suriye ile ülkemiz arasındaki vize uygulamasına son verildi. Batı komşumuz Yunanistan ile de bugünleri görmeyi diliyoruz. Bu ve benzeri engeller kaldırılırsa ticaretimizin çok daha gelişeceğine inanıyoruz.”

Yunanistan'ın 12 adalar ile Midilli Valisi Paulos Boyiatzhs, Sakız Valisi Polidoros Amrinoudhs, Samos Valisi Manolhs Karlas ve Rodos Valisi Giannhs Baxairidhs'in Yunanistan parlamentosuna gönderdikleri mesajla, adaları ziyaret edecek Türkler'in 48 saate kadar vizeden muaf tutulmasını talep etmişlerdi. Sakız Adası'nda günlük olarak yayımlanan Alitya (Gerçekler) gazetesi de bunu birinci sayfasına taşıyarak kamuoyuna duyurmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!