Güncelleme Tarihi:
2012’de 110 milyar Euro’luk borcu silinen, ancak üç yılda yine 300 milyar Euro’nun üzerine çıkan Yunanistan’ın yeni önerisinde şunlar belirtildi:
* Avrupa Merkez Bankası’ndaki (ECB) 27 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvilleri, Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) alınacak kredilerle takas edilsin.
* ECB’nin Yunan devlet tahvillerinin satışından elde ettiği 9 milyar Euro’nun yarısı IMF’ye yarısı da Avrupa’dan alınan yeni kredilere ödensin.
* 2010 yılındaki 1. Kurtarma Paketi’nden kalan 110 milyar Euro’luk borç ya “anaparası hiçbir zaman ödenmeyecek tahvillere (perpetual bonds) çevrilsin ya da 100 yıllık taksitlere bölünsün.
* 2012’deki 2. Kurtarma Paketi’ndeki 144 milyar Euro’luk borcun yarısı silinsin, yarısı da yüzde 5 faizli olsun.
Yunainstan’ın borcunun yeniden yapılandırılması talebine ilk tepki Almanya Maliye Bakanı Walfgang Schauble’den geldi. Schauble “Nepal gibi fakir bir ülke sözkonusu olursa borcun azaltılması mümkündür. Yunanistan, AB’da diğer ülkelerin dayanışması sayesinde örneğin Almanya’da bile daha az faiz ödüyor” dedi.
KREDİTÖRLER NE İSTEDİ
Kreditörlerin, Yunanistan’da 2015 yılında 3 milyar Euro geliri hedefleyen önerilerinden bazıları şunlar:
* İlaç, ana gıda maddeleri ve otellerde yüzde 11, diğer her şeyde yüzde 23 KDV uygulaması.
* Yunan Hükümeti’nin asgari ücretin 751 Euro’ya çıkarılması vaadinden vazgeçmesi.
* İşten çıkarılan devlet memurlarının tekrar işe alınmalarını öngören yasanın geri çekilmesi.
* Yunanistan’ın, devlete olan borçların geçikme cezalarını silinerek 100 takside bağlanması yasasının tekrar incelenmesi.
* Atina’nın Ellinikon semtindeki eski havaalanı ile 14 yerel havaalanlarının derhal özelleştirilmesi.
* Emekli maaşlarında bu yıl için yaklaşık 500 milyon Euro kesinti yapılması.
* Faiz dışı bütçe fazlalığının 2015’de Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1, 2016’da yüzde 2, 2017’de yüzde 3, 2018’de de yüzde 3.5 olması.
ERKEN SEÇİM BASKISI
Kreditörlerin Yunanistan’a mali yardımı sürdürmek için AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker aracığıyla Başbakan Aleksis Çipras’a verdikleri 5 sayfalık anlaşma taslağı Atina’da büyük tepki yarattı. Çipras, böyle bir anlaşmayı kabul etmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi. Sosyal Sigortalar Bakanı Dimitris Statulis de kreditörlerin geri adım atmamakta ısrar etmeleri halinde Yunanistan’a temmuzda erken seçim yapılabileceğini belirtti. Öte yandan, Yunanistan’ın “dostu” olarak bilinen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz bile Yunan Hükümeti’nin kreditörler ile müzakerelerdeki taktiğine tepki gösterdi. Schulz “Varufakis gibi Yunanlılar asabımı bozuyor. Yunan hükümetinin ne yapmak istediğini anlayamıyorum” dedi.