Güncelleme Tarihi:
Yunanistan ekonomisi kreditörlerle yaşanan kördüğüm ve euro bölgesinden çıkması ihtimalinin yarattığı baskıya rağmen ikinci çeyrekte yeniden büyümeye döndü.
Yunan istatistik kurumu ELSTAT tarafından hazırlanan mevsim etkisinden arındırılmış öncü veriye göre gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) Nisan-Haziran döneminde yüzde 0.8 büyüdü.
Reuters anketine katılan ekonomistler GSYH'nin yüzde 0.8 daralmasını bekliyorlardı.
Daha önce birinci çeyrek için açıklanan yüzde 0.2 daralma ise sıfır olarak revize edildi.
KRİTİK OYLAMA BUGÜN
Yunan hükümetinin 86 milyar Euro'luk "Üçüncü Kurtarma Paketi"yle ilgili Avrupalı kurumlarla vardığı anlaşma Yunan parlamentosunda bugün oylanıyor
Acil koduyla yasa tasarısı şeklinde parlamentoya getirilen anlaşmanın gece geç saatlere kadar sürmesi beklenen görüşmelerin ardından oya sunulması bekleniyor.
Euro Bölgesi liderlerinin Yunan hükümetine "86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında talep ettiği sert tedbirler içeren yeni anlaşmayla ilgili yasa tasarısı, dün parlamentoya sunulmuştu.
Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümeti içerisinde bazı milletvekilleri tasarıya karşı çıkıyor. Tasarının Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin desteğiyle kabul edilmesi bekleniyor.
Yunan hükümetinin iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı köklü reformlar içeren yeni anlaşma, 2016 yılı için yüzde 0,50, 2017 için yüzde 1,75 ve 2018 için yüzde 3,5 faiz dışı fazlalık oluşturulmasını öngörülüyor.
Anlaşmada ayrıca, taşınmaz mal varlıklarında ve bazı ürünlerde vergilerin artırılması, iş ve sosyal güvenlikle ilgili konularda köklü değişiklikler yapılması, bazı mesleklerin ve enerji piyasasının serbestleştirilmesi, çiftçilere yakıt vergisi muafiyetinin kaldırılması ve tarım ürünlerinin vergilendirilmesi, özelleştirmeler için özel bir fon oluşturulması ve 2017 sonuna kadar bu fona özelleştirmelerden elde edilecek 6,4 milyarlık kaynak aktarılması gibi reformlar yer alıyor.
Avrupa Merkez Bankası, Yunan parlamentosunda kabul edilmesi beklenen yeni anlaşmamın Avro Grubu üyesi ülkelerin parlamentolarında onaylanmasının ardından "Üçüncü Kurtarma Paketi" kapsamında Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 86 milyar Euro'luk kredinin bir bölümünü serbest bırakacak.
Mali kriz nedeniyle ekonomik darboğazda bulunan Yunanistan'ın, ödeme süresi gelen Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye olan borçlarını ödemek, bankaları sermayelendirmek ve devletin iç borçlarını karşılamak için ilk aşamada 25 milyar avroya ihtiyacı bulunuyor.