Yunanistan'a yardım haberi euroyu güçlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistana yardım haberi euroyu güçlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2011 10:29

Yunanistan'ın yaşadığı borç sorundan çıkış için 100 milyar euroyu aşabileceği belirtilen yeni kredi programının yakın olduğu haberleri, euroya alım getirdi. Euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta açıklayacağı faiz kararı öncesinde 1.46'nın üzerine çıktı.

Haberin Devamı

Pariteye paralel olarak euro/TL 2.30'un üzerine çıkarken, ABD'den son dönemden gelen olumsuz veriler sonrasında dolar/TL 1.57'ye kadar çekildi.

 

Euro/dolar paritesi geldiği bu seviyelerle son üç haftada yaklaşık yüzde 4'lük bir değer kazancı yaşadı.

 

Euronun değer kazancından Yunanistan'a yardım paketinin yakın olduğu haberleri etkili oldu. Alman Der Spiegel'in haberine göre yeni yardım paketin maliyetinin 100 milyar euroyu aşacağı belirtiliyor. Yunanistan geçen sene de AB, IMF ve ECB destekli 110 milyar euroluk yardım anlaşması yapmıştı.

 

ECB'nin Perşembe günü yapacağı toplantıda piyasaları Temmuz'da bir faiz artırımına hazırlayacak yönde mesajlar verebileceği beklentisi, euroyu daha da güçlendirebilir.

 

Barclays Capital stratejistlerinden gönderilen bir araştırma notunda, "Her şeyin ötesinde euro bölgesindeki büyüme en güçlüler arasında yer alıyor, bu nedenle ECB'nin faiz artırımı yönünde şahin mesajlar vermesi muhtemel... Dolayısıyla euronun daha yüksek seviyeleri test etmesi oldukça yüksek olasılık..." dedi.

 

Haberin Devamı

DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR 

Doların değer kaybetmesinde ise ABD'de Cuma günü açıklanan ve son sekiz ayın en düşük seviyesinde gerçekleşen tarım dışı istihdam artışının, ekonomide yavaşlama işareti vermesi önemli rol oynadı.

 

ABD ile birlikte küresel ekonomiden gelen diğer yavaşlama işaretleri sonrasında, yatırımcıların kafasında yeniden genişleyici para politikalarının uygulanıp uygulanmayacağı sorusunun olduğu belirtiliyor.

 

Son küresel ekonomi kriz sonrasında, özellikle ABD'de gelen kötü verilerin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi desteklemek için para pompalayacağı beklentisiyle piyasalar yukarı hareket ediyordu. Fed, bu likidite sunma yöntemine iki kere başvurdu. Ancak, ABD cephesinden gelen son açıklamalar üçüncü parasal genişleme paketinin şu anda gündemde olmadığını gösteriyor. Bu da yatırım stratejilerinde, öncekine göre yeni bir dönemin habercisi olarak görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!