Hülya GÜLER
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 00:00
Kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini, Bursa’da dünyanın ve Türkiye’nin falına baktı, “Yunanistan, 2001 krizini aşan Türkiye’yi örnek alsaydı şu anki krizi yaşamayacaktı” dedi. Roubini, Türkiye ekonomisiyle ilgili olarak orta ve uzun vadede ‘iyimser’ olduğunu söyledi.
GLOBAL ekonomik krizi 2006’da öngördüğü için, son 1.5 yılın popüler ekonomistlerinden biri olan Prof. Nouriel Roubini, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) Bursa’daki vizyon toplantılarında “Borç sıkıntısı yaşayan Yunanistan, 2001 krizini aşan Türkiye’yi örnek alsaydı şu an yaşadığı krizi yaşamayacaktı” dedi. Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak orta ve uzun vadede ‘iyimser’ olduğunu söyleyen Nouriel Roubini, “Türkiye, geçmiş 10 yıldan çok ciddi dersler çıkardı. Diğer yeni gelişen ekonomiler gibi doğru ekonomik politikalar geliştirdi.
Merkez Bankası’nı bağımsızlaştırdı. Kamu borcu stokunu düşürdü. Finansal kurumlar, mali piyasalar konusunda yapısal reformları gerçekleştirdi. Bütçe açığını azalttı” diye konuştu.
Yunanistan krizi sıçrayabilirYunanistan ve AB ülkelerinde krizden toparlanmanın yavaş olacağını söyleyen Roubini şöyle devam etti: “Yunanistan’da olan biten buzdağının görünen ucu. Mali açık artar, kamu borcu birikir ve tahvil piyasalarında yüksek fiyat devam edebilir. Bu kriz İspanya, Portekiz, İtalya, İzlanda’ya da sıçrayabilir. Yunanistan sorunu sadece bütçe açığı sorunu değil, çok ciddi. Büyüme sorunu var ve rekabetçi değil. Aynı sorun İspanya, Portekiz, İtalya ve İzlanda’da var. Bu ülkeler rekabetçi olmadıkları için pazar paylarını Çin’e ve Türkiye’ye kaptırdılar.”
Nouriel Roubini, sözlerini şöyle sürdürdü: “Almanya yapısal reformlar gerçekleştirerek, kontrollü ücret artışı ile işgücü rekabetini koruyabildi ve rekabetçi gücünü sağladı. Bu, Almanya’da 15 yıl sürdü. Yunanistan ve İspanya gibi ülkeler bugün Almanya’nın yaptıklarını yapmaya başlasa, olumlu sonuçlar ancak 5 yıl içinde ortaya çıkar. Yunanistan ve Ab’nin sorunu çok ciddi. Kolay çözümü yok.”
Türkiye yüzde 4.5 büyür merkez ülkelerden olurDÜNYANIN 2010 falına Bursa’da bakan kriz kahini Nouriel Roubini, “Ekonomik güç merkezi, ABD ve AB’den Ortadoğu ve Asya’ya, kuzeyden güneye kayıyor. Bu durum, küresel ekonominin yeni paradoksu. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin gelişmişlere göre daha hızlı büyümesi, geçen dönemde yapılan finansal-yapısal reformlarla ilgili. Türkiye, 2010’da yüzde 4.5 büyüyerek önümüzdeki dönemin merkez ülkeleri arasında yer alacak” dedi. Roubini’ye göre AB bunu farkedecek ve üyelik kapısını da açacak. Küresel ekonomide yaşananların, ‘büyük, radikal bir değişim’ olduğuna dikkat çeken Nouriel Roubini, önümüzdeki dönemin güç merkezlerinin BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleri olacağını, ancak Türkiye, Endonezya ve Meksika’nın da bu gruba dahil olacağını anlattı.
Roubini’yi dinlemek için 350 Euro ödedilerOTOMOTİV Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) vizyon toplantılarında konuşan ‘kriz kahini’ Prof. Dr. Nouriel Roubini’yi dinlemek için davetliler, kişi başına 350
Euro ödemeyi göze aldı. Konferansa kamera aldırmayan ROubini, daha sonra basın toplantısı yaptı