Güncelleme Tarihi:
Yunan basınının haberine göre, Yunan SKAİ televizyonunda yayınlanan bir programa katılan Papakostandinu, ekonomi alanında değerlendirmelerde bulundu.
ÜLKE KEPENK İNDİRİYOR
“Haziran ayında 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu temmuz ayı ortasına kadar yeterli” diyen Bakan, ülkenin kasasında bulunan meblağın temmuz ortasına kadar yeterli olabileceğini, bundan sonraki dönemde maaş, emekli maaşlarının ödenemeyeceğini vurguladı.
Papakostandinu, “ülke kepenk indiriyor” ifadesini de kullandığı açıklamasında, yerinde kim olursa olsun yine aynı politikayı izleyeceği yorumunda da bulundu.
Müzakerelerin çıkmaza girmesi ve erken seçime gidilmesi olasılığı ile ilgili de konuşan ve “Şu anda seçim ülke için bir yıkım” olurdu diyen Maliye Bakanı, öte yandan, “şu klişeyi de söyleyeceğim, demokraside çıkmazlar yoktur”ifadesini de kullandı.
Papakostandinu, müzakerelerin son bulması konusundaki şüphesini de dile getirdiği konuşmasında, söz konusu müzakerenin çok zor olduğunu, nitekim AB-IMF-AMB(Avrupa Merkez Bankası) “troykasının” şu ana kadar olanlar dışında gelecekte olacakları da incelediğini söyledi.
Ülkenin bulunduğu durumu “zor” olarak nitelendiren Maliye Bakanı, son bir yıl içinde yapılanların yıllardır yapılmadığını, buna rağmen izlenen programın Yunanistan'ı piyasalara çıkartamadığını belirtti.
Kamu alanındaki reformlara da değinen Papakostandinu, “Hiç kimse kamu ve harcamalarında eksiltmelere gidilmediğini söyleyemez” dedi.
Özelleştirmelere de atıfta bulunan Yunanlı Bakan, kimse bir taşınmaz veyabir adanın garanti olsun diye verilmesi üzerinde tartışmıyor diye konuştu.Papakostandinu, vergi kaçakçılığı ile tam olarak başa çıkılamadığını da ifade etti.
RİSKİ BÜYÜK OLUR
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman VanRompuy, Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasının çok büyük riskleribulunduğunu bildirdi.
Van Rompuy Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 50'incikuruluş yıldönümü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Yunanistan'ınborcunun herhangi bir şekilde yeniden yapılandırılmasının çok büyük tehlikelerortaya çıkaracağına işaret ederek, bu tip girişimlerin başarısızlığı uğramariskinin potansiyel avantajlarından daha fazla olduğunu vurguladı.
Bu nedenle Yunanistan için gerekli ancak zor olan reformların uygulanmasıkonusunda yapılan vurguların devam etmesi gerektiğine işaret eden Van Rompuy,Yunanistan hükümetinin dikkate değer bir ilerleme kaydettiğini ifade etti.
Diğer yandan Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)Yönetim Kurulu Üyesi Christian Noyer ise borcunun yeniden yapılandırılmasınınYunanistan ekonomisinin çökmesi anlamına gelebileceğini belirterek, bunun birkorku senaryosunu olduğunu söyledi.
Yunanistan'ın AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) programına sıkı sıkıya bağlı kalması dışında şansı bulunmadığını kaydeden Noyer, ülkenin borcunu azaltabilmesi için iddialı bir özelleştirme yapması gerektiğinin altını çizdi.
KATHIMERINI: HÜKÜMET TROYKA’YI İKNAYA ÇALIŞIYOR
Mali kriz içindeki Yunanistan'ın, Telekomünikasyon Şirketi (OTE), Postabank (TT) ve Spor Toto Kurumu'nun (OPAP) satışıyla cesur özelleştirmelere gitmeyi, 4.8 milyar euro tutarında ek vergi ile önlemleri hayata geçirmeyi planladığı bildirildi.
Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Hükümetin OTE, OPAP ve TT’nin tümünün satışını içeren cesur bir özelleştirme programı, vergilerde artış, maaş ve emekli maaşlarına yeni kısıtlamalar uygulamasıyla toplam 4.8 milyar euro değerinde gelir sağlayacak sert önlemlere başvurduğunu yazdı.
Atina'nın bu yolla son dakikada AB-IMF (Uluslararası Para Fonu) ve ECB(Avrupa Merkez Bankası) Troykası ile euro bölgesi ülkelerini “yeni bir yardım paketini onaylama ve kredinin 5. taksitini alma” konusunda ikna etmeye çalıştığını belirten gazete, bu yıl içinde de 1.6 milyar euro sağlayacak ek önlemler alması gerektiğini kaydetti.
Gazete, Troyka'nın bu tutarın, harcamalar, kamu işletmelerinin kapatılması ve personelin işten çıkarılmasıyla sağlanmasını talep ettiğini belirtti.
Kathimerini, 2011 yılı için kararlaştırılan önlemlerin, pahalı taşınmazlar, yat ve araba sahiplerine ek vergilerin uygulanması, vergi muafiyetlerinin kaldırılması, araba harçlarına zam getirilmesi, ısınmada kullanılan yakıtın vergisinin diğer akaryakıt vergileriyle eşitlendirilmesi, doğalgaz ve meşrubatlara vergi uygulanmasını öngördüklerini yazdı.
Haberde, yılın ilk dört ayında devlet açığının büyük boyutlar kazandığı, gelirlerde 1,86 milyar euro tutarında açık olduğu, kamu borcunun 354 milyar euroya ulaştığı vurgulandı