Yunanistan krize çözüm için yine sandık başında

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan krize çözüm için yine sandık başında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 00:00

Darmadağın ekonomisi ve Euro Bölgesi ile Avrupa Birliği (AB) içindeki geleceği belirsiz Yunanistan, 40 gün aradan sonra bugün yeniden sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Yunanlılar bugün krize alternatif için ya merkez-sağcı Yeni Demokrasi ile sosyalist Pasok partilerine oy vererek “Euro’da kalmak uğruna kemer sıkmaya devam” diyecek ya da Radikal Sol Koalisyon, Bağımsız Yunanlılar ve Komünist Partisi’ne oy vererek “AB ile 130 milyar Euro’luk kredi anlaşmasını istemiyoruz. Bu kararın Euro’dan çıkmak gibi sonuçlarına da katlanırız” diyecekler.

2 milyar Euro kaldı

Yunanlılar tercihlerini yaparken, ülkenin içinde bulunduğu son ekonomik durumun tablosu ise özetle şöyle:
Hazinede sadece 2 milyar Euro kaldı.
6 Mayıs seçimlerinden bu yana bankalardan 16 milyar Euro’nun üzerinde para çekildi.  * En önemli gelir kaynaklarından olan turizmde yüzde 15.1 düşüş var.
İşsizlik oranı yüzde 22’yi geçti.
Vergi mükellefi her 10 kişiden sadece ikisi son iki ay içinde vergi dairelerine giderek ödeme yaptı.

Haberin Devamı

Ameliyatlar erteleniyor

Hastanlerde maddi imkansızlıklar yüzünden ameliyatları erteleniyor.
Emekli sandıklarından Yunan SSK’sı (İKA) ile Çiftçi Sandığı’nın (OGA) 2 milyon 200 bin emekliye maaşlarını ödeyebilmek için yılsonuna kadar 8.5 milyar Euro bulması gerek.
Devletin özel sektöre borcu 6.2 milyar Euro’ya ulaştı.
Son 4 ayda 57 bin, krizin patladığı 2009 sonlarından bu yana 448 bin işyeri kapandı.
Tüm devlet birimlerinde,  polis teşkilatında
ve silahlı kuvvetlerde çok ciddi maddi sıkıntılar yaşanıyor.

IMF: Avrupa 3 ay içinde birliğini güçlendirmeli

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Chiristine Lagarde, Avrupa’nın Euro Bölgesi’nin güçlendirilmesi için bir an önce ortak iradesini ortaya koyması gerektiğini belirterek, “Yunanistan seçimleri Avrupa’nın parasal birliği için hayati önem taşıyor” dedi. Merkez Bankalarının eşgüdümlü hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Lagarde şöyle konuştu: “Çok kısa süre içinde, belki de 3 aya kalmadan Avrupalıların Euro Bölgesi’nde sağlam bir birliğin olduğu sinyalini dünyaya vermesi gerekiyor. Tüm Euro Bölgesi ülkeleri bütçe birliği ile, bankacılık ve finansal birliği kabul etmek zorundalar.”

Aşırı sol kazanırsa durum iyice belirsizleşir

Haberin Devamı

EURO Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, bugünkü Yunanistan seçimlerine ilişkin, “Avrupa olarak Yunanistan seçimlerinin sonuçlarına hazırlanmalıyız. Eğer radikal sol kazanırsa Yunanistan’ın durumu ve para birliğinin durumu daha da belirsizleşecek” değerlendirmesini yaptı.

Euro Bölgesi kriz fırtınasından gemiden atlayarak kurtulamaz

ÇİN resmi haber ajansı Xinhua, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao G-20 zirvesi öncesinde, yayınladığı haberde, Euro Bölgesi’nin dev bir gemiye benzeterek, “17 üyeli Euro Bölgesi’nin hepsi yanı gemide olduğunu unutmamalı. Dolayısıyla Yunanistan konusunda ortak hareket etmek zorundalar. Çünkü ekonomik kriz fırtınasının başlaması halinde kimse gemiden atlayarak kurtulamaz” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!