Yorgo KIRBAKİ/ATİNA
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 00:00
İçinde bulunduğu kriz ortamından çıkmak için Avrupa’dan destek isteyen ancak gelişmelerden umduğu sonucu bulamayan Yunanistan, bu kez duanın gücüne sığınacak. Kilise Sen Sinod Meclisi tarafından hazırlanan dua ile pazar günü tüm kiliselerde sıkıntıların aşılması için Tanrı’dan yardım istenecek.
EURO Bölgesi maliye bakanlarının (Eurogroup) Brüksel’deki toplantısında, Yunanistan’ı kurtarma planından beklenen sonucun çıkmaması Atina’da düş kırıklığı yaratırken, krizden çıkış umutları Allah’a kaldı. Yunanistan Kilisesi Meclisi tarafından pazar günü tüm kiliselerde okunmak için hazırlanan duada, ekonomik krizin aşılması için Allah’ın ve Meryem Ana’nın ülkeye yardım etmesi istenecek.
Sen Sinod dua ediyorKiliseden yapılan açıklamada, “Yunanistan kilisesinin Sen Sinod Meclisi (Ruhani Meclis), Tanrı’nın bu kritik dönemde ülkenin yönetimini üstlenenlere kuvvet, basiret, ilham ve yaratıcılık vermesi için dua etmektedir” denildi. Ruhani Meclis’in, krizden çıkılması yolunda ümitli olduğu vurgulanırken, bugünkü durumun sorumluları da, “Devlet işlerini yönetip doğru kararları almayanlar, toplanan vergileri doğru yerlerde harcamayanlar ve gerçekçilik dilini kullanmayıp insanlara saygı göstermeyenler” olarak gösterildi.
Siyasetçiye güç ve sağduyuBaşpiskopos Ieronimos ve 12 metropoliti tarafından verilmesi öngörülen vaazın, “iyi bir Hristiyan’ın hayırsever olması, dayanışma göstermesi, sade bir hayat sürmesi, müsriflikten kaçınması, paylaşımcı olması, yoksullara yardım etmesi, cesaret, ümit, iyimserlik, inanç ve haysiyete sahip olması” gibi gereklilikleri de kapsayacak. Ayrıca “Tanrıya, yalnızca krizden çıkılması için değil, kurumların modernize edilmesi ve iyileştirilmesi, ‘ağır yük altındakilere’ karşı yaklaşımların adil ve hassas olması için siyasetçilere özellikle bu kritik dönemde güç, ilham, mücadele ruhu, sağduyu, yaratıcılık vermesi” istenecek.
Yunanistan’da yapılan haberlerde, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorlukların kiliselerin bağış kutularını da “vurduğu” belirtiliyor. Bursların kesildiği, ayin giderlerinin azaltıldığı, ihtiyacı olanlara yapılacak yardımın iki kez gözden geçirildiği kaydedildi.
S&P, Yunanistan’ı izlemeden çıkardı
ULUSLARARASI
kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Yunanistan’ı izlemeden çıkardı. Kredi notu görünümünü negatif olarak açıklayan S&P’nin Yunanistan’ı izlemeden çıkarması, bu ülkenin kredi notunu şu an için düşürmeyi düşünmediği anlamına geliyor. Standard&Poor’s’tan yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Yunanistan’ın bütçe açığını azaltmak için aldığı önlemler 2010 yılı mali hedeflerini karşılamak için yeterli. Ülkenin kredi notunu “BBB /A-2” olarak teyit ettik. Yunan hükümetinin aldığı önlemler yüzde 12.7 olan bütçe açığını azaltma hedefini tutturması için uygun olduğunu düşünüyoruz.”
Papandreu vergiye yükleniyor, kiliseler de kapsama giriyorYUNANİSTAN’da Papandreu Hükümeti’nin bütçe açığının kapatılması yolundaki ekonomik düzenlemeleri çerçevesinde vergilendirme konusunda yapılacak yenilikleri kapsayan yasa tasarısının ana noktaları açıklandı. Yunan basının haberine göre, Yunanistan Maliye Bakanlığı tarafından Meclis Başkanı Filippos Peçalnikos’a sunulan yasa tasarısı, yıllık 12 bin Euro’ya kadar gelirlerin vergiden muaf tutulmasını öngörüyor. Tasarıda şunlar yer alıyor:
Geliri 12 bin - 16 bin Euro arasında olanlar yüzde 18, 16 bin 1 Euro ile 22 bin Euro alan yüzde 24 vergi ödeyecek.
22 bin Euro’nun üstü ile 26 bin Euro arası gelirlere yüzde 26, 26 bin 1 Euro ile 32 bin Euro arası gelirlere yüzde 32 vergi getirilecek.
32 bin -40 bin Euro arasındakilerden yüzde 36, 40 bin ile 60 bin Euro arasındakilere yüzde 38, 60 bin 1’den başlayıp 100 bin Euro’ya ulaşan gelirden yüzde 40 vergi alınacak.
100 bin Euro’nun üzerinde gelirlerin de yüzde 45 vergilendirileceği belirtiliyor.
Ayrıca şahsa ait değeri 5 milyon Euro üzerindeki mülklere de yüzde 2 vergi uygulanacak.
Düzenlemeler kapsamında benzin istasyonları dahil istisnasız tüm işyerlerine de yazar kasa zorunlu hale getirilecek.
Vergi tasarısında, kilise gelirlerinin vergilendirilmesi de yer alıyor. Buna göre, taşınmaz mallarından elde edilen gelirler yüzde 20, bağışlanan mülklerden yüzde 5, nakit bağışlardan da yüzde 10 vergilendirilecek.
Olli Rehn planına 4 ülke karşıAB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in planına (Euro bölgesindeki 16 ülkenin Yunanistan’a düşük faizle kredi açmaları ile 25 milyar Euro’nun toplanmasına dayalı plan) Almanya, Hollanda, Avusturya ve Finlandiya karşı çıktı. İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Slovenya ve Belçika destekledi.