Güncelleme Tarihi:
EURO Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan ile AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında üç yılda 110 milyar Euro yardımı öngören kredi anlaşmasına onay verdi. Euro Bölgesi Maliye Bakanları Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker okuduğu anlaşma metni ile yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın hazırladığı program sıkı tedbirler içeriyor. Yunanistan’a destek paketini onaylama kararını aldık” dedi. Juncker, 80 milyar Euro’nun Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, 30 milyar Euro’nun ise IMF’den çıkacağını açıkladı. Brüksel’de düzenlenen Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısının ardından Yunanistan’a yapılacak yardım miktarının ilk kez resmi olarak açıklandığı basın toplantısına Euro Bölgesi Maliye Bakanları Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu katıldı.
110 milyar Euro
Jean-Claude Juncker, 110 milyar Euro’nun 80 milyar Euro’sunun Euro bölgesinden gideceğini vurgularken, “Fakat paketin hâlâ bazı ülkelerin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Yunanistan ancak böyle yardımın ilk bölümünü alabilir” dedi. Fakat Juncker, ilk yardımın Yuna-nistan’a 19 Mayıs’tan önce ulaşacağına dikkat çekti.
Euro Bölgesi önemli
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de, Yunanistan’ın tedbir paketinin çok sıkı önlemler içerdiğine dikkat çekti. Euro Bölgesi’ndeki mali istikrarı göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını belirten Trichet, “Başkanın da dediği gibi mali istikrarın devamı için programı onayladık” diye konuştu. Trichet, Yunanistan’ın gerekli görüldüğü takdirde ek tedbirler almaya hazır olması gerektiğini de vurguladı.
Güveni sağlamak zor
Avrupa Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Yunanistan ekonomisine güveni yeniden sağlamanın çok zor olacağını belirtti. 110 milyar Euro’luk destek paketinde IMF ve Euro Bölgesi’nin birlikte hareket ettiğini vurgulayan Olli Rehn, “Bir gecede herşeyin düzelmesini bekleyemeyiz. Eskiyi geri getirebilmek için yıllarca çaba verilmesi gerekebilir. Hazırlanan program çok sistematik ayrıntılar içeriyor. Gereken herşey yapılacak. Eminim ki gerçekten çok daha dinamik bir ekonomi olacak. Yunanistan Avrupa ile başaracak” diye konuştu. Olli Rehn, Avrupalı vergi verenlerin parasını Yunanistan’a akıtmadıklarını da belirterek, “Faizli borç veriyoruz ve ikili kredilerin faiz oranı diğer Euro Bölgesi ülkelerinin borçlanma faizinden yüksek” dedi.
Kolay olmayacak
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ise, açıkladıkları önlemlerin çok radikal düzenlemeler getirdiğine dikkat çekti. “Hiç kolay olmayacağının farkındayız” diyen Papakostandinu, ancak yapılan herşeyin sürdürülebilir bir büyüme için gerekli olduğunu belirtti.
Papandreu: İflastan kaçınmak için her şeyi yaptım yaparım
YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, anlaşmayı onaylamak için olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “kırmızı çizgi”sinin ülkenin iflastan kurtulması olduğunu belirterek, “İflastan kaçınmak için her şeyi yaptım ve yapmaya devam edeceğim” dedi. Papandreu, Yunanistan’ın bir daha bu duruma düşmemesi için çalışacağını, görevi bıraktığında da ülkesinin borç içinde olmayacağına söz verdi. Yunanistan’ın kıvılcımından çıkan yangının hem ülkesine hem de Euro Bölgesi’ne büyük zararlar vererek yayılma tehlikesi bulunduğunu, yangını söndürmenin maliyetinin de çok büyük olacağını belirten Papandreu, “Yeni aldığmız tedbirlerle halkın büyük fedakarlıklarda bulunması gerekecek. Ancak aksi istikamette bir rota herkes için felaket olurdu” diye konuştu. “Hizmet için iktidarı devraldım. Ülkem için doğru kararları almak için buradayım. Tarihi değişiklikler yapmamız gerek bu dönemeçte başka alternatif yok” diyen Papandreu, örnek teşkil etmeleri için milletvekillerinin iki maaş ikramiyelerinden feragatta bulunmalarını istedi.
Yunanistan’ın ‘acı paket’inde neler var
YUNANİSTAN Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, Uluslararası Para Fonu (IMF), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını açıkladı. Yunan hükümetinin AB-IMF bileşimli “yardım mekanizması”ndan kredi karşılığında almayı kararlaştırdığı tedbirler şunlar:
Devlet sektöründe çalışanların ve emeklilerin maaşlarına üç yıl zam yapılmayacak.
Devlet sektöründe iki maaş ikramiyenin yerine, aylık gelirin 3 bin Euro’nun altında olması şartıyla üç taksitte toplam 1000 Euro ödenecek.
Hem devlet hem de özel sektörden emeklilere ise maaşlarının 2 bin 500 Euro’nun altında olması şartıyla toplam 800 Euro ikramiye ödenecek.
Daha önce yüzde 20 indirime gidilen devlet sektörü çalışanlarının ek ödemelerine yeniden yüzde 8 ek indirim yapıldı. Ek ödemelerin maaşa dahil olduğu KİT çalışanlarının maaşlarında yüzde 3 indirim geldi.
İki ay önce yüzde 10 arttırılan KDV oranı yeniden aynı oranda arttırıldı. Yeni KDV oranları yüzde 5.5 (kitap kağıt), yüzde 11 (gıda maddeleri-ilaç) ve yüzde 23 (diğer bütün ürünler ve hizmetler) oldu.
Benzine, sigara ve içkiye yeniden yüzde 10 zam yapıldı. Geçen yıl 0.87 cent olan benzinin litresi yeni zamla yaklaşık 1.60 Euro’ya ulaşacak.
Lüks tüketim mallarındaki vergi yüzde 34’den yüzde 37’ye çıkarıldı.
“Açlık sınırında” olan dar gelirlilere olan bir defaya mahsus 150-200 Euro’luk yardım ödenmeyecek.
2011’den itibaren emeklilikte yaş sınırında kadın-erkek eşitliği getirilecek.
Özel sektörde işten kovulma durumunda ödenen tazminat miktarın düşürülecek. Özel sektörde asgari ücret yeniden belirlenecek.
Şans oyunlarına yeni vergi düzenlemesi yapılacak.
5 milyon Euro’nün üzerinde kâr gösteren şirketlerin bir defaya mahsus kârlarının yüzde 5-15 arasında ek vergi ödemesi gerekecek.
2010 için öngörülen devlet yatırımlarında 500 milyon Euro tasarruf yapılacak.
Emeklilik için daha önce en az 37 yıl olan sigorta primleri ödeme zorunluluğu en az 40 yıla çıkarıldı.
IMF: Bir hafta içinde onaylarız
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan’a aktaracakları 30 milyar Euro’nun bir hafta içinde onaylanmasını beklediklerini söyledi. Strauss-Kahn, Brüksel’deki Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı’nın ardından Washington’da yaptığı açıklamada, “Euro’nun istikrarına katkı sağlayacak kollektif çabamızdan tüm Avrupa yararlanacak. Küresel mali istikrar ve küresel ekonomideki güvenli düzelmeye yardımcı olacağız” dedi.
Memurun geliri yılda 2-3 bin Euro azalacak
YAPILAN hesaplamalara göre, yeni tedbirlerin uygulanmasıyla Yunanistan’da her devlet memurunun yıllık geliri 2-3 bin Euro azalacak. Emekliler de yılda 1000-1500 Euro arasında gelir kaybına uğrayacak. Buna karşı ek vergi ve zamlarla her Yunanlı ailenin harcamaları ayda 300-400 Euro artacak.