Yunanistan’ın notu yine düştü dünyada ‘dip’ rekortmeni oldu

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın notu yine düştü dünyada ‘dip’ rekortmeni oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2011 00:00

Euro Bölgesi’nin ikinci kurtarma paketi, Yunanistan’ın kredi notu düşüşünü durduramadı. Moody’s, Yunanistan’ın ‘Caa1’ olan kredi notunu üç basamak birden düşürerek ‘Ca’ seviyesine düşürdü. Skalasındaki en düşük notun bir basamak üstü olan bu not ile Yunanistan üç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından dünyanın en düşük notuna sahip ülkesi oldu.

Haberin Devamı

EURO Bölgesi’nin geçen hafta 159 milyar Euro’luk paketle ikinci kez kurtararak rahat bir nefes aldırdığı Yunanistan haftaya not indirimi şoku ile başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu  Moody’s, Yunanistan’ın kredi notunu üç basamak birden düşürerek, ülkenin yerel ve yabancı para birimi  cinsinden tahvil notunu ‘Caa1’den ‘Ca’ya indirdi. Kuruluş Yunanistan’ın kredi  notlarına ilişkin görünümün ise ‘gelişen’ olarak belirledi. Böylelikle 2008 yılında her üç kredi kuruluşundan da en yüksek not olan ‘A’ notuna sahip olan Yunanistan şimdiki notu ‘Ca’ ile dünyanın en düşük notuna sahip ülkesi oldu.

Özel sektör endişesi

Moody’s’den not indirimi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan’a yönelik hazırladığı yeni kurtarma paketinin, özel sektör için ‘önemli ve büyük ölçüde ekonomik kayıplara’ yol açacağını belirterek, borç değişimi tamamlandıktan sonra Moody’s, Yunan hükümeti tarafından ihraç edilen yeni ve mevcut tahvillerin kredi risk profilini yeniden değerlendireceğini kaydederek, Yunanistan için hazırlanan yeni kurtarma paketi neticesinde kredi notunun temerrüt seviyesine indirilmesinin neredeyse kesin olduğunu belirtti. Moody’s açıklamasında, Yunanistan’ın hâlâ borç ödeyebilirliği konusunda orta vadede ciddi  sıkıntılar yaşayabileceği, ancak ülke için hazırlanan yardım programının borçların aşağı çekilerek istikrara  kavuşturulmasını sağlayabileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Temerrüt olasılığı yüksek

Euro bölgesi liderleri geçen haftaki zirvede Yunanistan için ikinci bir yardım paketi üzerinde anlaşmıştı. Moody’s açıklamasında, “Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) açıklaması eşliğinde ortaya konulan AB  programı, Yunan hükümet tahvillerinde sıkıntılı bir borç değişiminin ve bu nedenle temerrüde düşme olasılığının, yüzde 100’e yakın olduğunu gösteriyor” denildi. Yunanistan’a sağlanan yardıma ilişkin özel sektör katılımı konusunda yürütülen görüşmelere öncülük eden IIF tahvillerin değiştirilmesini öngören planda yüzde 90 yatırımcı katılımının sağlanmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Ekvador’dan bile düşük

Notu ‘Tamamen spekülatif. Borcun geri ödenmesi hemen hemen imkansızdır’ anlamına gelen Ca’ya düşen Yunanistan’ın ‘iflas’ etmiş sayılmasına bir basamak (C) kaldı. Moody’s ve diğer derecelendirme kuruluşları Fitch ve Standart & Poors’un (S&P) ülkelere verdikleri notlar arasında Yunanistan en düşük puanlı ülke. Yunanistan’ın notuna en yakın ülke ise, Moody’s’in ‘Caa2’ notu verdiği Ekvador.

Tahvil takası eylülde gerçekleşecek

YUNANİSTAN’ın ikinci kurtarma paketi kapsamında Yunan devlet tahvillerinin takasına eylül ayında başlanacağı belirtiliyor. 2019 yılına kadar olan yaklaşık 135 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvillerinin ‘takas’ işlemi sürecinde Yunanistan, ‘tercihli’ ya da ‘sınırlı’ iflas dönemi yaşayacak. Yunanistan için hazırlanan yeni paket, Euro Bölgesi ülkelerinden ve Uluslararası Yardım Fonu’ndan 109 milyar Euro katkı öngörüyor. Bankalar, Yunan kağıtlarının değerine, tahvil değişimi ve geri alım programlarının parçası olarak gönüllü biçimde yüzde 21 oranında zarar yazacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!