Yunanistan’ın notu ‘iflasa en yakın’a indi, Ekvator’a yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın notu ‘iflasa en yakın’a indi, Ekvator’a yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 00:00

Ekonomik kriz içinde kıvranan Yunanistan, Moody’s notunu 3 basamak birden kırınca ‘dünyada iflasa en yakın’ ülkelerden biri oldu. Bunun hemen ardından Atina yönetiminin, Avrupa’nın dayattığı 6.4 milyar Euro’luk tasarruf tedbirine ‘evet’ diyeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Ekvator’a yaklaştı

Moody’s yaptığı son açıklama ile Yunanistan’ın “B1” olan yerel ve yabancı para cinsinden tahvil notlarını 3kademe birden düşürerek “Caa1”e çekti, notların görünümü ise “negatif” olarak ilan edince Yunanistan, Ekvator’dan sonra iflasa en yakın ülke durumuna düştü. Ekvator’un notunun 3 ay önce Caa3’ten Caa2’ye çıkarılmış olması bu ülkedeki olumlu gidişatın göstergesi olarak yorumlanırken, Yunanistan’ın 3 basamak birden gerilemesi bu ülkeye ilişkin endişeleri artırıyor. Türkiye’yi Ba2 notuyla hâlâ ‘yatırım yapılamaz’ ülkeler arasında gören Moody’s’e göre, Yunanistan eğer 4 kademe daha (Caa2, Caa3, Ca,C) düşerse iflas etmiş sayılacak.

İflas ihtimali yüzde 50

Moody’s açıklamasında önümüzdeki 5 yılda Yunanistan’ın iflas etme ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtilirken kredi itibar notunun yeniden düşürülmesine şu gerekçeler gösterildi: “Yunan hükümeti sürekli daha çok sorunla karşı karşıya kalıyor ve istikrar programını uygulamakta yorgunluk işaretleri veriyor. Yeniden yapılandırmaya gidilmezse borçların ödenebilmesi güç. Ülkenin kalkınması ihtimali fazla değil. Bütçe hedeflerinin hiçbirine ulaşılamadı. Yunanistan’ı destekleyenler (AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF troykası) gelecekte Yunan devlet tahvillerinin özel kişilere de satılmasını isteyebilirler.”

Haberin Devamı

Dedikodular etkiledi mi

Yunan Ekonomi Bakanlığı, Moodys’in açıklamasına sert tepki gösterdi. Yunan Ekonomi Bakanlığı Moody’in yazılı ve elektronik medyadaki dedikodulardan etkilenerek ülkenin kredi itibar notunu düşürdüğünü ileri sürdü. Yunan medyası ise, bu gelişmeyi “İflas kategorisine girdik” şeklinde yorumladı. Ancak Moody’s’den gelen bu haber, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 12 milyar Euro’luk 5’inci taksitin verilmesi için yürütülen zorlu müzakerede Yunanistan’ı zor durumda bıraktı. AB ve IMF heyetiyle görüşmeleri bugün tamamlamayı amaçlayan Atina yönetiminin, 6.4 milyar Euro’luk (9.2 milyon dolar) tasarruf tedbiri devreye sokmak zorunda kalacağı konuşuluyor.

Yunanlı milletvekilleri balıkçı kayığıyla kaçtı

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da milletvekilleri ekonomik krizden kızgın vatandaşlarının iyice hedefi haline geldi. Atina’da 25 milletvekilinin parlamento binası dışında kıstırılmasından bir gün sonra Yunan parlamentosu tarafından Korfu’da düzenlenen Avrupa Konseyi Göç ve Göçmen Komisyonu toplantısında da olay çıktı. Adanın Palio Frurio sahilinde çoğu milletvekili 65 yabancı delegeye verilen akşam yemeğine katılan 6 Yunan vekil, Korfu sakinleri tarafından tanınınca, restoranın önünde protesto başladı. Gerginlik artınca Yunan mlletvekilleri ve davetliler, kızgın vatandaşlardan korunabilmek için balıkçı kayığı ile kaçtı.

AB’yle görüşüp yeni önlemler açıklayacak

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, bütçe tasarruf tedbirlerine ilişkin kararları bugün Avrupa Birliği (AB) Ekonomiden Sorumlu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yapacağı görüşmenin sonrasında açıklaması bekleniyor. Yunanistan’a 6.4 milyar Euro kaynak yaratacak tedbir olarak, vergi artışlarından özelleştirmelere kadar  maddeler sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!