Yunanistan’ın daha 150 reform ödevi var

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’ın daha 150 reform ödevi var
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 29, 2012 00:00

Alman Spiegel dergisinde çıkan bir haber, resesyon savaşı veren ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan’dan uluslararası denetçilerin daha fazla reform talep edeceğine dikkat çekti. Alman derginin troykanın bir iç raporuna dayındırdığı haber, Atina’nın reformları gerçekleştirmesi için ekstra iki yıl alacağını belirterek, bu gecikmenin milyarlarca euroya mal olacağını söyledi.

Haberin Devamı

YÜZDE 60’INI YAPTI

Söz konusu rapora göre, Yunanistan, kendisinden talep edilen reformların yüzde 60’ını gerçekleştirdi, kalan yüzde 40’ın yarısı Yunan hükümeti tarafından tartışılıyor, diğer yarısının ise henüz vadesi dolmadı.
İŞ yasası tartışmalık
Yunanistan’dan beklenen ilave reformlar arasında kamuoyunda sert bir ÅŸekilde tartışılan maddeler var. Bunların arasında en çok dikkat çekenler iÅŸe alma ve çıkarma yasası, asgari ücret yasasında yapılacak deÄŸiÅŸiklikler ve bazı mesleki ayrıcalıkların kaldırılması.Â
Aynı rapor, euro bölgesi ülkeleri dahil kredi verenlere, ellerindeki Yunan varlıklarına saç tıraşı uygulamasını veya silmesini öneriyor ki bunun anlamı kurtarmayı vergi ödeyen halkın üstlenecek olması. Dergi, Avrupa Merkez Bankası’nın borçları silemeyeceğini, Yunanistan’ı finanse etmek anlamına gelecek bu eylemin katı bir biçimde yasaklandığını söyledi. Spiegel, IMF ve Avrupa Birliği ile birlikte troykanın bir parçası olan Avrupa Merkez Bankası’nın, elindeki Yunan varlıklarıyla ilgili kârdan vazgeçmeye hazırlandığını vurguladı.
İflastan kurtulmak için Yunanistan’ın 31.5 milyar euroluk kredi dilimini alabilmesi, bunun için de troykayı yeterince çaba gösterdiği konusunda ikna etmesi gerekiyor. Dergi, uzun süredir beklenen raporun 12 kasımda açıklanacağını da ileri sürdü.

Haberin Devamı

Reformlar uygulanmazsa devreye yasalar girecek

SPIEGEL, reformların yapılmasını garantilemek için, gerekli değişiklikler yapılana kadar kredi dilimlerinin dondurulmuş bir hesaba aktarılabileceğini de ileri sürdü. Ayrıca, ‘bütçesel yasalar’ ile eğer gerekli değişiklikler yapılmazsa, örneğin otomatik vergi artışı gibi sistemlerin devreye gireceğini aktardı. Bürükselde geçen perşembe sunulan troykanın iç raporunun, Yunanistan’da halkın tepkisiyle karşılaşması bekleniyor.

İki yıllık gecikmenin faturası 38 milyar euro olur

YUNANİSTAN Başbakanı Antonis Samaras, kasanın (hazine) kasım ortasında boşalacağını söylerken yeni kredi dilimini almak Yunanistan için hayati önem taşıyor. Spiegel reformların iki yıl gecikmesinin faturasını Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası’nın 30 milyar euro, IMF’nin ise 38 milyar euro olarak hesapladığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!