Güncelleme Tarihi:
Yunanistan’ın iflas etmesinin olasılık olarak görmediğini, yalnızca ne zaman gerçekleşeceğinden emin olunmadığını belirten ekonomist, şu sözleriyle dikkat çekti: “Ederse değil, ettiğinde. Finans piyasaları sadece ne zaman iflas edeceğini kestiremiyor. Yarın da olabilir, bir ay ya da bir, iki yıl içinde de (ama bundan daha uzun sürmeyecek”
Avrupa Merkez Bankası’nın İrlanda’yı da koruması altına alarak elindeki son kartı oynadığını söyleyen ekonomist, Yunanistan iflas ettiğinde olacakları şöyle sıraladı:
“-Yunanistan’daki bütün bankalar batacak”
“-Atina hükümeti ülkedeki bütün bankaları kamulaştıracak”
“-Hükümet, bankadan para çekilmesini yasaklayacak”
“-Yunanistan’da bankalardan alacakları olanların sokaklara inmesini engellemek için, Arjantin’in 2002’DE yaptığı gibi (ki o zaman Arjantin devlet başkanı, göstericilerin öfkesinden kaçmak için evinin çatısından bir helikopterle ülkeden uzaklaşmıştı), bir genelge yayımlayacak”
“-Yunanistan bütün borçlarını “Yeni Drama” ya da yeni para birimi ne olacaksa, ona çevirecek. (Bu borcunu ödeyemeyip, iflas eden bütün ülkelerin başına gelecek kaçınılmaz sondur.)
“-Yeni Drahma’lar yaklaşık yüzde 70 daha değersiz olacak”
“-İrlandalılar, birkaç gün içinde, bankacılık sistemlerindeki borçtan kurtulmak isteyecekler”
“-Portekiz hükümeti, daha sonra iflas etmeye karar vermeden önce Yunanistan’daki kaos yaşanıp yaşanmadığına bakacak”
“-Bir grup Fransız ve Alman banka, sermaye yeterliliğini karşılayamadıkları için büyük ölçüde zarar edecek”
“-Elindeki Yunan tahvilleri, Yunanistan ve İrlanda’nın bankacılık sistemindeki varlığından ötürü Avrupa Merkez Bankası da iflas edecek.”
“-Fransa ve Almanya, ECB’nin sermayesini yenilemek ya da bankanın iflastan çıkmak amacıyla para basmasına izin vermek için bir araya gelecek. (Çünkü, ECB diğer bankalara kıyasla, dış piyasalarda çok büyük pozisyonlara sahip değil. Aslında para basabilir ancak bu ECB kurallarına göre yasak bir işlem. Diğer yandan, Avrupa Birliği Antlaşması, normalde Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için kullanılan kurtarma şekillerini yasaklıyor.)
“-Avrupa’da liderler, kendi bankalarını yeniden yeniden sermayelendirecek ve bütün kurtarma paketlerinin sona erdiğini açıklayacak.”
“-Piyasalarda, İspanya bankacılık sektörü tahvillerinde bir kıyım yaşanacak.”
*Bu yazı Daily Telegraph gazetesinde “What happens when Greece defaults” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.