Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin önde gelen çimento üreticilerinden Çimsa’nın Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Çimsa’da 7 yıldır uyguladıkları ‘öğrenen organizasyon’ felsefesini anlatmak için Yunanistan’a davet edildi. Yunanistan’ın Selanik kentinde ‘Money Show’ çatısı altında düzenlenen konferansta Yunanlı şirketlere krizden çıkış tüyoları veren Hacıkamiloğlu, Çimsa’dan örneklerin yeraldığı sunumuyla ilgi gördü. Hacıkamiloğlu, ‘öğrenen organizasyon’ sayesinde sağlanan maddi kazancın yanısıra çalışanlarda kültürel değişimlerin de olduğunu söyledi.
2 milyon Euro kazandık
Yabancı danışmanların koçluk yaptığı 2 ekiple başladıkları ‘öğrenen organizasyon’ sisteminde bugüne kadar 37 takımda 302 üye ve 80 koçun çalıştığını dile getiren Hacıkamiloğlu, sistem sayesinde 7 yılda yaklaşık 2 milyon Euro kazanç sağladıklarını, müşteri memnuniyetinin de yüzde 74’e yükseldiğini vurguladı. Çalışanlarda kültürel değişim süreci başladığını ifade eden Hacıkamiloğlu, şunları söyledi: “Sonucu yöneticilerden beklemek yerine çözüm öneren çalışanların sayısı arttı. Toplantıya hazırlıklı gelme, verilerle konuşma, konuya odaklanma alışkanlığı gelişti. Sadece iş için değil, özel hayata da katkı sağlayan bireysel gelişim sağlandı.”
İnsan işin merkezinde
Çimsa’nın esnek yapısıyla farklı bir örnek olduğunu ifade eden Mehmet Hacıkamiloğlu yurt içi ağının güçlü olması, Mersin’den kolaylıkla ihracat yapabilmesi, farklı ürün gamı gibi avantajlara sahip olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Öğrenen organizasyon sistemi de bu işin sürdürebilirliğini sağlıyor. Biz insanı işin merkezine koyuyoruz. Beraber çalışabilmek, ortak hedef, gönüllülük. Biz 7 yıldır bunu yapıyoruz. Krizi bahane etmek yerine başarının yollarını arıyoruz. Eski organizasyonlar makineye benziyor. Şimdi şirketler bahçe gibi. Toprak uygunluğu, kaliteli gübre, bahçeyi bozacak börtü ve böceklerin ayrılması gerekiyor. Biz bahçıvan gibi sabır gösteriyoruz.”
Öğrenen Organizasyon Nedir
ARZU ettikleri ortak geleceğe ulaşmak için hem birlikte hem de birey olarak kendilerini sürekli geliştiren insan grubudur. 5 disiplinin uygulandığı sistem 1990’lı yıllarda ABD’li Peter Senge tarafından ortaya atılmış.
Krizlerde kâr şampiyonuyuz
ÇİMSA’nın, 1994, 1999, 2001 ve 2008 yıllarındaki krizlerinden kâr şampiyonu olarak çıktığını aktaran Mehmet Hacıkamiloğlu, kriz dönemleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Bu dönemlere baktığımızda pazarın tüm olumsuz koşullarına rağmen Çimsa’nın başarılı grafiğini sürdürebildiğini görebiliriz. 2009’da da hayat Çimsa için benzer oldu. Zor koşullara rağmen 2010’un açıklanan 3. çeyrek rakamlarına göre başarılı sonuçlarımızı geliştirerek devam ettik. Bu başarıyı değişen koşullara hızla adapte olmaya alışık olmanın avantajı ve esnek yapımız sayesinde elde ettik. 17-18 yıldır çimentodayım. Bu yıllar içinde 4 kriz yaşadım. Her kriz bize çok şey öğretti. Son krizi ise çok önceden geleceği görerek yaptığımız çok senaryolu planlar sayesinde aştık.”
‘Öğrenen organizasyon’ için dünyayı taradım
KONFERANSA şirketleri davet eden organizasyonun başında bulunan Anthi Theiopoulou, Çimsa’yı neden davet ettiğini şöyle anlattı: “Dünyada öğrenen organizasyonu uygulayan şirketler arasında bir araştırma yaptım. Ekonomik krizlerdeki şirketlerin başarısı, inovasyon ve sürdürebilir öğrenme alanında gösterdikleri performansı taradım. Sektör bizim için önemli değildi. Sonuçta Çimsa krizlerdeki performansı ve teorileri efektif olarak hayata geçirebilmesi ile çalışanlarına verdiği değerle ön plana çıktı. Konferansa katılanların
Çimsa’nın sunumundan çok etkilenmesi de benim haklılığımı ortaya çıkardı.”