Yunanistan’a Euro’da kalması için G-Euro formülü önerildi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a Euro’da kalması için G-Euro formülü önerildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 00:00

Euro krizini en derin yaşayan ve 17 Haziran’da yeniden seçime gidecek olan Yunanistan’ın Euro’dan çıkması tartışmalarına Deutcshe Bank’ın Başekonomisti Thomas Mayer’dan ‘Yunan Euro’su şeklinde ara bir formül ile Euro’da kalacağı ama aynı zamanda sorunlarını çözmek için gerekli adımları atabileceği bir öneri geldi.

Haberin Devamı

Mayer, Yunanistan’ın Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı kurtarma paketi kapsamındaki önlem programına devam etmesi şartıyla ülkenin borçlarını Euro ile değil de, ‘Yunan Euro’su ya da İngilizce Yunanistan demek olan ‘Greece’ ve ‘Euro’ kelimelerini birleştirerek türettiği ‘G-Euro’ ile ödemesi teklifinde bulundu.
Euro’dan çıkmadan
Yunanistan’ın Euro’dan çıkmadan ‘G-Euro’yu da piyasaya sürmesinin oldukça yararlı olacağını belirten Mayer, “Atina bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Hem Euro bölgesinde kalacak hem de Euro ile G-Euro arasındaki kurun belirlenmesinde zorluklar çıkmayacak. G-Euro ile belki, büyük bir devalüasyon yaşanacak ama Yunanistan AB ve IMF’nin reçetelerini daha kolay yerine getirebilecek. Zamanla da tekrar Euro’ya dönecek” dedi.
Sadece devlet tahvilleri
Mayer, sadece devlet tahvilleri için geçerli olmasını önerdiği G-Euro’nun başarılı olabilmesi için yol haritasını şöyle çizdi: “Yunan bankalarının Avrupa’da ‘kötü banka’ (bad bank) konumuna geçmeleri ve ardından da Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) tarafından verilecek kredilerle yeniden sermayelendirilmeleri gerekiyor. Bu şekilde Yunan bankaları Euro Bölgesi garantisinde kalacak ve mevduat sahipleri de güvence altında olacaklar.”

Haberin Devamı

Borcun yüzde 76.7’si EFSF’ye

YUNANİSTAN’ın 367 milyar 97 milyon Euro olan borcunun devlet tahvillerinin tıraş ve takas işleminden sonra geçen mart sonunda 280 milyar 29 milyon Euro’ya düştüğü açıklandı. Hazine’nin açıklamasında, borcun yüzde 76.7’sinin Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na (EFSF) yüzde 3.4’ü IMF’ye yüzde 19.9’u da hazine bonolarına olduğu belirtildi. Yunanistan’ın borcunun yüzde 80.1’nin en erken 5 yıl sonra ödenmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!