Güncelleme Tarihi:
440 milyar Euro’luk Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) büyütülmesi konusunda çözüm yollarını tartışmak üzere Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının, Yunanistan’a 110 milyar Euro’luk kurtarma paketinin 8 milyar Euro’luk 6’ıncı diliminin ödenmesini onaylaması ülkeye rahat nefes aldırdı. Ancak Yunanistan’ın bu yıl 363 milyar ve önümüzdeki yıl sonunda da 400 milyar Euro’yu bulması beklenen kamu borcunun ne kadarının “saç traşı” ile azaltılacağı konusu zirvede görüşülecek. Bu konudaki kararın çarşamba günkü ikinci zirveye bırakılması, “Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve hükümetinin kaderi önümüzdeki 72 saatte belli olacak” yorumlarına yol açtı.
Önemli ve olumlu adım
Euro Bölgesi’nden yapılan açıklamada, “Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının, mevcut ekonomik düzeltme programı kapsamında Yunanistan’a finansal yardımın 6’ncı dilimini onaylamayı kabul ettiği, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) onayı da alındıktan sonra yardımın kasım ayının ilk yarısında verilmesinin beklendiği” kaydedildi.
Açıklamada, “Maliye Bakanlarının, Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini sağlamak adına ek yeni finansman ve özel sektörün dahil olduğu uygun bileşimle bu ülke için ikinci ekonomik düzeltme programını tamamlayacakları” ifade edildi. Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, kredi diliminin onaylanmasını “önemli ve olumlu bir adım” olarak değerlendirerek, “Yunanistan asıl sorun değil, şimdi bir bütün olarak Euro Bölgesi için daha genel ve daha yapıcı kararlar alınmalı” diye konuştu.
Plan çarşambaya hazır
Maliye Bakanları ayrıca, EFSF’nin gücünün artırılmasını ve piyasalardaki karışıklığa karşı korunmak için zayıf bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi konusunu da görüştü. AB’den bir yetkili, bakanların bankaların güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağladığını ve bununla ilgili planın yarın yapılacak AB liderler zirvesinde hazır olması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan “troika”nın hazırladığı ve Euro Bölgesi toplantısında görüşülen raporda, Yunanistan’ın borcunun 2020 yılında gayrı safi milli hasılanın yüzde 120’sine düşebilmesi için ellerinde Yunan devlet tahvili bulunduran bankaların yüzde 50 değer kaybını kabul etmeleri ve tahvilleri yüzde 6 faizli “tıraş” edilmiş yenileriyle değiştirmeleri gerektiği vurgulandı.
133.5 milyar Euro
Raporda, kırpmanın yanısıra Yunanistan’a 113.5 milyar Euro’luk yeni kredi açılması gerekeceği de kaydedildi. Yunan tahvillerine “tıraş”ın geçen temmuz ayında kararlaştırıldığı gibi yüzde 21 olması halinde, borç 2013 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 186’sına, 2020 yılında yüzde 152’sine denk gelecek. Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin üç senaryonun değerlendirildiği raporda, 2020 yılına kadar borcunun gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 110’un altına indirilmesinin özel sektörün borcunu yüzde 60 kadar silmesini gerektirdiğine dikkat çekildi.
Yunan işadamları ‘tıraş’a karşı çıktı
YUNAN Sanayiciler Derneği (SEV), Yunan tahvillerinin yüzde 50 değer kaybına uğramasınin ülke ekonomisi için felaket olacağını savundu. SEV’e göre, yüzde 50’lik “tıraş” durumunda, özel bankaların elindeki 212 milyar Euro’luk tahviller 106 milyar Euro’ya düşecek. Ancak, Yunanistan’ın bankacılık sektörünü koruyabilmek için derhal en az 50 milyar Euro yeni borçlanmaya gitmesi gerekecek.
Yunan bankaları: Tıraşa dayanamayız
ELİNDE Yunan devlet tahvilleri bulunan yabancı bankalar yüzde 50-60 arasındaki bir “tıraş”a artık razı olduklarını ifade ederken, Yunan bankaları yüzde 30’un üzerindeki “tıraş”a dayanamayacaklarını ifade ediyor. Yunan bankalarının elinde 55 milyar Euro’dan fazla Yunan devlet tahvilleri bulunuyor.
Saç tıraşı yüzde 50 olabilir
EURO Grup Başkanı Jean Claude Juncker, Yunan tahvillerine “tıraş”ın yüzde 50’nin üzerinde olması için müzakereler yapıldığını doğruladı. Juncker, “Euro bölgesi ekonomi bakanları, ellerinde Yunan tahvilleri bulunan Yunan bankalarından öngörülenden daha ağır kayıp-lar vermesini istemeyi kararlaştırdı” dedi.
Bankaları kurtarmak için vergi mükelleflerine güvenemeyiz
İSVEÇ Maliye Bakanı Anders Borg, Avrupalı bankaların sermayelerinin artırılması konusunda vergi mükelleflerinin paralarına güvenemeyeceğini söyledi. Yunanistan’ın borçları konusunda önemli oranda saç tıraşına ihtiyaç bulunduğunun açık olduğunu belirten Borg, AB Maliye Bakanları zirvesi kapsamında Avrupa’nın bankacılık sisteminin güçlendirilmesi için atılacak adımların görüşüleceği toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Vergi mükelleflerinin parasını kullanmamamız gerektiğini düşünüyorum. Garanti sistemi tek başına bu sorunları çözemez. Bankacılık sisteminde güvenilirliğin yeniden sağlanmasına ihtiyaç var” dedi. Bu arada Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan’ın borcunun büyük oranda indirilmesini özel kesimle görüşmek için AB Ekonomi ve Finans Komitesi Başkanlığına Vittorio Grilli atandı.
Almanya: Mali hedefi tutturamayan üyelere müdahale edilmeli
ALMANYA Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB’nin sorunlu üyelerinin finansmanının yönetimini güçlendirmek için AB anlaşmasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Brüksel’deki AB zirvesine katılan Westerwelle, gerekirse AB’nin yanı sıra Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), finansal yardım alan ancak mali hedefleri tutturamayan üye ülkelerin bütçelerine doğrudan müdahale etmesi gerektiğini savundu. Öneriye karşı çıkan Lüksemburg ve Finlandiyalı yetkililer, AB anlaşmasını değiştirmenin şu an için çok büyük bir iş olduğunu, AB’nin bunun yerine mevcut kanallarla bütçe kurallarını güçlendirmeye çalışması gerektiğini belirttiler.