Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’ın yakın tarihindeki en büyük ekonomik kriz etkisini diplomaside de gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tasarrufa gidince, Yunanistan’ın Türkiye dahil yabancı ülkelerdeki büyükelçilik ve konsolosluklarında ciddi ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Bazı büyükelçilikler ve konsolosluklarda, temizlikçilerin ücretleri ödenmediğinden, temizlik işlerini bizzat diplomatlar yapıyor. Isınma sorununu da diplomatlar aralarında para toplayarak çözüyor.
Araçları trafiğe çıkamıyor
Bazılarında ise faturalar ödenmediğinden internet, elektrik ve telefon kesik. Büyükelçilik ve konsolosluklardaki araçların yüzde 60’lık bölümü benzin tasarrufu yapılsın ya da sigorta poliçeleri ödenmedi diye trafiğe çıkamıyor. Yunan Dışişleri Bakanlığı’na göre, büyükelçilik ve konsolosluklardaki zorluklar, daha önceleri her ocak ayında toplam yıllık ödemenin yüzde 25’i gönderilirken, bu yıl sadece yüzde 7’lik bölümün gönderilmesinden kaynaklandı.
Proto Thema’nın listesi
Haftalık Proto Thema gazetesine göre Yunan büyükelçilik ve konsolosluklarının bugünkü durumu şöyle:
ABD: Los Angeles’deki konsolosluk binasının sahibi kiranın ödenmemesi halinde yasal işlemlere başvuracağını bildirdi.
Fransa: Paris Büyükelçiliğinde personel paltolarla çalışmak zorunda kalınca Büyükelçi ısınma masrafalarını kendi cebinden ödedi. Paris’teki Yunan konsolosluğunun kapatılması kararlaştırıldı.
İngiltere: Personel 10 gün süreyle internet ve ısınma olmadan çalıştı. Maaşlar 15 gün gecikmeyle ödendi.
Kenya: Nairobi’deki konsolosluk personeline maaş ödenemedi.
Avusturya: Viyana Büyükelçiliğinde elektrik ve telefon kesildi.
Mısır: Büyükelçinin evindeki telefonla dış arama kesildi.
Rusya: Moskova Büyükelçiliğinin temizliğini diplomatlar yapıyor.
Ukrayna: Polise gerekli ödeme yapılmadığından büyükelçilik binası korumasız kaldı.
Türkiye: Bir konsoloslukta maaşlarını alamayan temizlikçi kadınlar diplomatlara sert dille şikayette bulundular.
To Vima: Adalara alıcı bulunamıyor
EKONOMİK kriz yüzünden Yunanistan’ın satmayı planladığı söylenen adalara alıcı bulunamıyor. Atina’da yayımlanan haftalık To Vima gazetesi, “Yunan bürokrasinin ve satın alınacak olan adaların ne şekilde değerlendirileceği konusundaki belirsizliğin, yatırımcıların ilgisini azalttığını” yazdı. To Vima, “50 milyar Euro’luk gelir hikaye” başlıklı haberinde, “Devletin 1990’dan bu yana değerlendirmeyi planladığı 598 ada ile ilgili girişimlerinin bugüne kadar sonuçsuz kaldığını ve Ege’de satışa çıkarılan 50’den fazla özel adaya da alıcı bulunmadığını” duyurdu. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ise 50 milyar Euro gelir hedefinin, 5 yıllık süreyi kapsadığını, taşınmazların satış yapılmadan da değerlendirilebileğini söyledi.