Nilüfer KANDIRMIŞ - Arzu ŞAŞMAZ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2006 00:00
Ege kıyılarında Türk-Yunan halkları arasındaki ilişki sadece ticaret ve turizm ile sınırlı değil. Bodrum’daki özel hastaneler, Yunan Adaları’ndaki hastanelerle anlaşmalar yapmış. Birçok Adalı, tedavi olmak için Bodrum hastanelerine geliyor.
BODRUM’la Yunan Adaları arasındaki ticaret hattı her ne kadar İstanköy (Kos) ağırlıklı ilerliyor olsa da, aslında 3 ayrı koldan sürüyor. Bunun dışında bir de Bodrum-Kilimli (Kalimnos) ve Bodrum-Leros geçişleri var. Bu arada Bodrum ile kastedilen Bodrum Yarımadası. İstanköylüler genelde Bodrum İlçe merkezine inerken diğer iki adadan gelenler Turgutreis’i tercih ediyorlar. Bodrum’un diğer yerlere göre en dikkat çeken özelliği, Adalar’a sağladığı sağlık hizmetleri. İlçedeki özel hastaneler, Yunan Adaları’ndaki hastanelerle anlaşmalar yapmış. Birçok Adalı, tedavi olmak için Bodrum hastanelerinde geliyor. Diğer alışverişler için ise, salı ve cuma günleri kurulan pazarlara buralardan 7-9 feribot insan geliyor. İstanköy-Bodrum hattında yolcu taşıma ücreti 25-35
Euro.
200 BİN KİŞİ: İstatistiklere göre, sadece 2005 yılında İstanköy’den Bodrum’a yaklaşık 200 bin kişi geçti. Bunların yüzde 15’inin Yunanlı olduğu sanılıyor. Gerçi geçmiş yıllarda bu rakam daha yüksekmiş. 12 Adalar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yorgos Halkidios, "Bodrum’da fiyatlar eskisi gibi değil" diyerek açıklıyor bu durumu. Esnaftan, Türkiye’deki alışverişten şikayetçi olanlar ise her yerde olduğu gibi özellikle hazır giyim dükkanı olanlar. Dükkan sahipleri, Turgutreis’te tanesi 3-5 Euro’ya satılan tişörtleri bu fiyatla İstanköy’de satabilmelerinin imkansız olduğunu söylüyorlar. Bu arada Bodrum’dan ciddi miktarda inşaat malzemesi alındığı da biliniyor. Ancak konuştuğumuz bir İstanköy Liman Müdürlüğü yetkilisi, "Yine de genellememek lazım. Önceki yıl, İstanköylü bir kadının Bodrum’dan bir lahana ve bir kilo toz şekerle döndüğünü gördüm ben" diyor.
YUNANCA KURS: Bodrum’un CHP’li Belediye Başkanı Mazlum Ağan, "Başta triko, tişört türü giysiler olmak üzere ev eşyaları, hediyelik eşyalar, gıda ürünleri alıyorlar. Bu eşyalar ülkelerine oranla yüzde 300-400 daha ucuz. Hem ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de buradan götürüp orada satıyorlar" diyor. Bodrum çarşı merkezinde dericilik yapan Mehmet Demirel, tam 16 yıllık Yunanlı müşterileri olduğunu söylerken haftada 25-30 Yunanlı turistin ortalama 300 Euro civarında alışveriş yaptığını belirtiyor. Demirel, "Personelimizi Yunanca kurslarına gönderiyoruz. İstanköy’den telefonla sipariş alıp ürün gönderdiğimiz de oluyor" diyor. Bu arada kendisinin de Adalar’a geçtiğinde oradan içki aldığını söylüyor.
Rehberlerden şikayetçiler
İSTANKÖY Belediye Başkanı Miltiadis Fakos, İstanköy esnafının, ada halkının Türkiye’den alışveriş yapmasından çok, yabancı turistleri Türkiye’de alışveriş yapmak için kandıran bazı rehberlerden şikayetçi olduğunu söylüyor. Ancak yine de, kendisinin bile Türkiye’ye gittiğinde alışveriş yaptığını itiraf ediyor.
Yunanlılar indirim sezonunu takip ediyor HEDİYELİK eşya satan Veysel Meriç, Adalıların çoğunlukla indirim sezonunu takip ettiğini söylüyor: "Yunanlılar sıkı pazarlık, bol alışveriş yapıyor. Çünkü ürünler onlarınkine oranla çok ucuz."
Sakız halkı alışverişi kendi esnafından yapıyor ADALAR ve Türk kıyıları arasında kurulan ticaret köprülerinden en zayıf olanı Sakız. Sakız halkı, alışverişini kendi esnafından yapmayı tercih ediyor. Yıl boyunca Çeşme’ye geçen az sayıdaki Adalı da fiyatları çok yüksek bulduğundan, alışveriş yapacaklarsa, doğru yarım saat uzaktaki İzmir’e gidiyorlar. Sakız’ın Ticaret Odası Başkanı Andonis Zanikos de, "Sakızlı esnafın Türkiye’den yapılan alışverişlerden hiçbir şikayeti yok. Piyasa bundan etkilenmiyor. Çeşme bazı ürünlerde Sakız’dan bile pahalı" diyor. Çeşme’nin pahalılığının yanında, burada ticaretin az olmasının bir diğer sebebi de, şehir merkezine yakın olan gümrük limanının kapatılmış olması. Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Cenger, belediyenin işlettiği Küçük Liman’ın kapatılmasıyla büyük hata yapıldığını söylüyor. Çeşme’de deri işi yapanlar bile Adalıların az olmasından şikayetçi. Girit kökenli ve Rumca bilen derici Levent Omay, "Bir tek hafta sonları 3-5 Yunanlı ya geliyor ya gelmiyor" diyor. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da, "Limandan çıkan Yunanlılar otobüslerle Kemeraltı’na götürülüyor, sonra geri getiriliyor. Çeşme çarşısına gelen Yunanlı çok az" diyor.