Güncelleme Tarihi:
Whatsapp grubu kurarak yumurta fiyatlarını belirleme konusunda birlikte hareket etmekle suçlanan üreticiler, fiyatları kendilerinin değil, zincir marketlerin belirlediğine dikkat çektiler. Üreticiler savunmalarında “Alıcı tarafın fiyat baskısına direnmek için grup oluşturulmuş ancak alıcılar ikna edilememiştir. Bu zincirler karşısında üreticilerin kartel oluşturması mümkün değildir” dediler. Soruşturma heyeti ise yumurta pazarındaki marketlerin alım gücünün hafifleştirici unsur olarak kabul edilebileceğine dikkat çekti.
GRUP KURDULAR AMA
Rekabet Kurulu, 34 yumurta üreticisi hakkında 2022’nin 7 aylık döneminde ortak hareket etmek suretiyle rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılmasına karar vermişti. Firmalardan 14’ü soruşturma devam ederken ihlali ve para cezasını kabul etmişti. 12 firma hakkında para cezası uygulanmasını isteyen soruşturma heyeti, haklarında yeterli delil bulunmayan sekiz firma içinse ceza istemedi. Soruşturma heyeti, 12 üreticinin iki ayrı whatsapp grubu kurarak, yumurta fiyatını tespit ettiğini, rekabeti ihlali yaptıklarını belirtti ancak verilecek cezada yumurta pazarındaki marketlerin alım gücünün ve pazarın yoğunlaşmış yapısının ‘hafifletici unsur’ olarak göz önünde bulundurulmasını istedi.
TAMAMI ZİNCİRLERE
Dün Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle ve üyeler önünde sözlü savunma yapan 12 firma, soruşturma heyetinin iddia ettiği gibi ‘kartel’ oluşturmadıklarını, zincir marketler karşısında bunun mümkün olmadığını, marketlerin fiyat baskısına dayanabilmek için tavukların kesilmesi önerisinin bile geldiğini belirterek, neden ceza verilmemesi gerektiğini özetle şöyle anlattılar:
“Ürettiklerimizin neredeyse tamamını zincir marketlere satıyoruz. Her hafta biri perşembe, diğeri cuma alım fiyatını açıklamakta, ertesi gün de raf fiyatlarını güncellemekteler. Cumartesiden bir sonraki cumartesiye kadar tedarikçiler, yumurtaları onların verdiği fiyat üzerinden teslim etmek zorunda. Tedarikçinin fiyat belirlemede veya sipariş miktarı konusunda söz hakkı yok. Tedarikçi fiyata itiraz eder veya yumurta tesliminde yetersiz kalırsa, önce verdiği depo sayısı düşürülmekte, sorun devam ettiği takdirde ise tedarikçi listesinden çıkarılmaktadır. Sektör içindeki bilgi değişimi kartel olarak yorumlanmıştır. Alıcı tarafın fiyat konusundaki baskısına direnmek için grup oluşturulmuş ancak alıcılar ikna edilememiştir. Gruplarda ‘tavuk keserek üretimi düşürelim, fiyatlar böylece yükselir’ fikri ortaya atılmıştır.”
Rekabet Kurulu, soruşturmayla ilgili kararını 15 gün içinde vererek kamuyouna duyuracak.