Güncelleme Tarihi:
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, her dönem yumurtada bir üretim fazlalığı olduğunu ve bu fazlalığın ihracatla eritildiğini söyledi. Ancak Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Irak'ın bu sene Ukrayna'nın fiyat kırması nedeniyle Türkiye'den alımı azalttığını kaydeden Sungur, "Yumurtadaki fiyat düşüşün altındaki en önemli nedenlerden biri ihracattaki bu sıkışmanın yanında dönemsel olrak içeride de yumurta talebinin düşmesi Yaz aylarında yumurta daha az tüketliyor. Ayrıca yazın pazarlarda kayıt dışı köy yumurtasının satışı da önemli oranda artıyor. Buna bir de pazarlama ağının zayıflığını eklediğinizde fiyatların 12 kuruşa kadar düştüğünü görüyoruz" dedi.
Yumurtada dönem dönem böyle fiyat düşüşleri yaÅŸandığını ancak bu kez çok uzun sürdüğünü vurgulayan Sungur, "Asıl sıkıntı burada zaten. Åžu anda yumurtanın maliyeti 17-18 kuruÅŸ seviyesinde ve zararına satışlar yapılıyor. Elinizdeki de canlı materyal olduÄŸu için herhangi bir sanayi kolunda olduÄŸu gibi üretimi durdurma ÅŸansınız yok. Birçok üretici zor duruma düştü. Çünkü bunlar genelde mali yapısı çok kuvvetli iÅŸletmeler deÄŸil. Günlük sattığı ile kendini döndüren iÅŸletmeler. Özkaynakları çok zayıf" diye konuÅŸtu.  Â
Yumurtanın üreticiden çıkış fiyatı ile perakende satışı arasında ortalama yüzde 30-40 fiyat farkı olduğuna işaret eden Sungur, normalde diüeş fiyatların perakendeye hemen yansımadığını, ancak bu kez düğşüşün uzun sürmesi nedeniyle perakende de fiyatların aşağıya geldiğini kaydetti.
Sungur'un verdiği bilgiye göre Türkiye'de 1100 işletmede toplam 3 bin kümes yumurta üretimi ile uğraşıyor. Sektördeki çalışan sayısı ise 150 bin kişi dolayında. Sektörün yıllık cirosu da 3.5 milyar dolar.
Â