Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de kamu eli ile kurulan 5’inci şeker fabrikası konumundaki Adapazarı Şeker Fabrikası’nda bugün yapılan seçimli Genel Kurul olaylı geçti. Fabrikanın sahibi konumundaki 60 bin üyeli Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin genel kurulu için 5 bin dolayında çitçi Atatürk Stadı’nda bir araya geldi. Genel Kurul’un başkan adaylarından biri mevcut başkan Ahmet Aya, diğer aday ise Nuri Akyel (43) karşı karşıya geldi.
BAŞKAN ADAYI BÖYLE YUMRUKLANDI / WEB TV
Normalde 2014’de yapılması gereken Genel Kurul iki yıl öne çekildi. Genel Kurul’un öne çekilmesinin sebebi ise fabrikanın satışı için Genel Kurul’dan onay alınması planıydı. Genel Kurul’da tansiyonu yükselten madde ise fabrikanın satışını içeren 10’uncu madde oldu.
Kürsüde konuşan başkan adayı Nuri Akyel, çıkan kavgada mevcut başkan Ahmet Aya’nın grubundaki bir kişi tarafından dövüldü. Kavgayı ayıran polisler, yumruklanan başkan adayını olay yerinden uzaklaştırdı.
Konuşamadan kürsüden ayrılan başkan adayı Nuri Akel, mevcut yönetimin Şeker Fabrikası’nın satışı için yetki istemesine tepki gösterdi. Bunun üzerine divan kurulu tribünlerdeki pancar çiftçilerinin oylarının sayılmasını istedi. Bu oylamaya mevcut başkan Ahmet Aya da katılınca diğer aday Nuri Akyel’in listesindeki bazı isimler tepki göstererek polis barikatını aşıp oy sayımı yapan mevcut başkan Ahmet Aya ve adamlarının üzerine doğru koşmaya başladı.
Arkadaşının engellendiğini gören başkan adayı Nuri Akel koşarak sahaya girip, Ahmet Aya’nın üzerine doğru yürüyünce durum daha da elektriklendi. Bu sırada mevcut yönetimdeki bir kişi başkan adayı Nuri Akel’e tekme yumruk vurmaya başladı. Hiç beklemediği bir anda yumruklanan Nuri Akyel kaçarak kurtulduktan sonra polis olaya müdahale etti.
FABRİKANIN SATIŞI İSTEMİ GENEL KURULU KARIŞTIRDI- FOTO GALERİ
BENİM İÇİN BAŞKANLIK ÖNEMLİ DEĞİL
Genel Kurul’da yumruklanan Nuri Akyel, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Benim için başkanlık önemli değil. Önemli olan fabrikayı sattırmamaktı. Yumruk yedik ama sonuçta fabrikanın satışına izin verdirmedik. Bizim için önemli olan bu” dedi.
Nuri Akyel, mevcut yönetimin, fabrikanın satışı için görüşmeler yaptığını öne sürerek “Normalde Genel Kurul iki yıl sonra yapılacaktı. Ancak satış için bu tarih öne alındı. Fabrikayı bir şirkete sattıkları yönünde bilgiler var. Genel Kurul’dan da yetki alacaklardı; ama olmadı” dedi.
Akyel, fabrikanın 9 yıl önce özelleştirildiği hatırlatmasına ilişkin ise “Kimi zaman borçlardan ötürü, kimi zaman kotalar nedeni ile satmak istediklerini söylüyorlar. Başkan (Ahmet Aya) 80 milyon TL’lik borç olduğunu söyledi. Piyasada ise 200 milyon liralık borcun olduğu söyleniyor. Yönetim şeffaf olmadığı için sağlıklı bilgi de alınamıyor” açıklaması yaptı.
9 YIL ÖNCE ÖZELLEŞTİ
Adapazarı Şeker Fabrikası 1952’de kuruldu. Fabrika kamunun kurduğu 5’inci fabrika konumunda... Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) satışa koyduğu fabrikaya 9 yıl önce Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi satın almıştı. Fabrikada 800 kadar işçinin çalıştığı bildirildi. Adapazarı Şeker Fabrikası, banka kredisi ile ÖİB'den satın alınmıştı.