Yükü paylaşalım herkes kazansın

Güncelleme Tarihi:

Yükü paylaşalım herkes  kazansın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 23:00

Türkiye Finans Forumu’nda yapılan oturumda bankacılık dışı finans kurumlarının bankacılık sektörüne destek vermek için finansman yükünün bir bölümünü üstlenmeye hazır olduklarını belirtilirken, ihracat faktoringinde de dünya liderliğinin Türkiye’de olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Finans Forumu’nda “Finansal Kurumların Finans Pazarındaki Etkinliğinin Arttırılması” başlıklı Banka Dışı Finans Oturumu düzenlendi. Hürriyet Gazetecilik CEO’su Çağlar Göğüş’ün moderatörlüğündeki oturumda Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı ve Turkcell Finansman Genel Müdürü Mehmet Cantekin, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Leasing Sektör Kurulu Başkanı ve Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Faktoring Sektör Kurulu Başkanı ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Finans Genel Müdürü Pınar Kitapçı yer aldı. Banka dışı finans sektörünün ülke ekonomisi açısından çok önemli bir noktaya geldiğini anlatan sektör temsilcileri, “Türkiye’deki finansman yükünün önemli bir bölümünü bankacılık sektörü üstlenmiş durumda. Bizim hedefimiz bunu diğer modellere yayarak daha sağlıklı bir büyüme” dedi.

Haberin Devamı

İHRACAT FAKTORİNGİNDE DÜNYA LİDERİYİZ

FİNANSAL Kurumlar Birliği (FKB) Faktoring Sektör Kurulu Başkanı ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, faktoring sektörünün Türkiye açısından önemine değindi. Baydar, şöyle konuştu: “Müşterilerimizin yüzde 55’ini KOBİ’ler oluşturuyor. 36 milyar TL’lik aktif kredi toplamı ve 140 milyar TL’lik finansal hacim ile önemli bir rol oynuyor sektörümüz. KOBİ’lere direk olarak ulaşmayı hedefledik. Özellikle ihracatta garanti ve tahsilat işlemine ihtiyaç var. Ülkemizin parasının yurtdışında kaybını engelliyoruz. Bu paraların vadelerinde tahsilatını sağlıyoruz. Vade farklarından kurtulmalarını sağlıyoruz. İhracat finansmanı sağlıyoruz. Eximbank ile yaptığımız çalışmalar var. İhracatçılara destek verebiliyoruz. Dünyada ihracat faktoring kullanımında ülkemiz bir numara. Şirketlerimiz ihracat faktoringinde çok prestijli konumda.”

SEKTÖRÜN GELİŞİM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

FİNANSAL Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı ve Turkcell Finansman Genel Müdürü Mehmet Cantekin, şöyle konuştu: “Farklı finansal kurumların ekonomiye katkısı büyük oluyor. Bugün OECD ülkelerindeki finans yapılarında finansal varlıkların dağılımı çalışmasına dikkat etmeli. Türkiye bu listede banka dışı finansal sektör oyuncularının payına bakınca oransal olarak dipte kalıyor. Bizler yüzde 13’lük payı temsil ediyoruz. Burada sigorta da var, sermaye piyasası araçları da var. Hepimizi toplayınca yüzde 13 ediyoruz. Ülkemizde finansman desteğinin yükünü bankacılık sistemi üzerine yüklemiş durumdayız. Bu yapısal çerçevede bizim sektörün gelişim oranı ve potansiyeli çok iyi.” Cantekin, 2017’nin ilk 9 ayında finans desteğini 155 milyar TL’ye yükselttiklerini belirterek “2017’nin ikinci çeyreğindeki finansal canlanmanın etkisiyle büyüme sağladık. Aktif kalitesini de Finansal Kurumlar Birliği olarak iyi yönettik. Yasal takipteki alacaklarımızı yüzde 2 oranında azalttık. Müşteri sayımızı da 4 milyona çıkardık ve yüzde yüz artış sağladık”

Haberin Devamı

Yeni düzenlemelerin de sektöre katkı sağladığını dile getiren Cantekin, şöyle devam etti: “32 sayılı karar önemli düzenlemeler barındırıyor. En son yapılan torba düzenleme ile sektörler adına önemli değişiklikler Meclis’ten geçti. Adres ve kimlik verilerinin banka dışı finansal kurumlarla da paylaşılmasının önü açıldı. Biz çok çalışmak istiyoruz. KOBİ’ler ve bireysel müşterilere daha uygun şartlarda ihtiyaç duyduğu finansal desteği sunuyoruz. Türkiye’de KOBİ’lerin finans sisteminden aldığı payı arttırmalı. Yapısal anlamda düzenlemeler bekliyoruz.”

AKTİF BÜYÜKLÜK 35 MİLYAR LİRA

FİNANSAL Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Finans Genel Müdürü Pınar Kitapçı, “Her türlü ürün ve hizmetin finansmanı bu alanda mevcut. Otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Mobilyadan elektroniğe kadar birçok sektör alanımıza giriyor. Tamamen şubesiz bir iş modelimiz var. Alanımızın BDDK çerçevesinde faaliyeti tanımlanmış durumda. Sadece tüketicilere değil KOBİ’lere de hizmet götürüyoruz. Toplamda 14 şirket var sektörde. 900 çalışan ve 4 milyon müşterimiz var. 35 milyar TL aktif büyüklüğe sahibiz. Tek işimiz kredi vermek. Bu sebeple de ürün ve hizmet satan markanın işini daha fazla nasıl artırabiliriz ona bakıyoruz. Onların müşterilere rahat ulaşmasını sağlarız buna çalışıyoruz.” Kitapçı, ayrıca şunları söyledi: “Bazı düzenlemelerin hafifletilmesi ihtiyacı var. Risk bazlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Basitleştirilmiş tedbirler anlamında. KOBİ’ler için dijitalleşme zorunluluğunun gerçekleşmesi önemli. Ucuz finansmana erişim öne çıkıyor. ”

Haberin Devamı

2013’TEN SONRA BÜYÜMEMİZ HIZLANDI

FİNANSAL Kurumlar Birliği (FKB) Leasing Sektör Kurulu Başkanı ve Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, leasing sektörünün geleceği hakkında bilgi verdi. Gökmen şöyle konuştu: “60 bin müşterimiz var. 2013 yılına kadar yatay büyüme vardı. Sonra bu oranlar hızlandı. Yeni yasa ile yeni ürünler leasing sektörünün hayatına girdi. Böylece hacimlerimiz artmaya başladı ve 54.5 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştık. Bu yıl yüzde 22 büyüme planlıyoruz. Her yıl yeni işlem adedimiz 24 bin civarında gerçekleşiyor. Her yıl 20 milyar TL işlem gerçekleştiriyoruz. Her yıl imzaladığımız yeni işlem adedi kadar ağaç dikeceğiz. Son iki yılda toplam 48 bin adet ağaç diktik. Türkiye’yi leasing ormanı haline getireceğiz.” En çok işlem yaptıkları alanın iş makineleri olduğunu dile getiren Ünal Gökmen, şöyle devam etti: “İnşaat sektöründe gördüğünüz dev makineler hep leasing ile finanse ediliyor. Altyapı projeleri çok önemli. Köprüler, metrolar… Buradaki makineler de hep leasing ile finanse ediliyor.”

BAKMADAN GEÇME!