Güncelleme Tarihi:
Piyasalar yön konusunda doları izliyor. Sadece finans piyasaları değil sanayicisinden esnafına, memur, tüccarına kadar herkesin gözü dolarda. Dolar için geçen hafta verdiğimiz “2.52’nin üzerinde çıkışın devamı ve 2.62 hedef olur” öngörüsü gerçekleşti. Dolar/TL kurunda çıkış trendi sürüyor. 2.62 trend direnci geçildi. 2.62 seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamıyla birlikte 2.70 ve 2.75-2.80 seviyeleri beklenebilir. Geri çekilmelerde 2.62 seviyesinin altına salınım olursa 2.57 ve 2.55-2.52 seviyeleri destek noktaları olarak görülüyor. Direnç noktalarında kâr satışları görülse de çıkış hareketi bir süre daha etkisini sürdürebilir.
Dolar neden değer kaybediyor diye baktığımızda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Ülkeler para birimlerinin değer kaybı ve ABD Dolarının dış piyasalarda değer kazanması, ABD ekonomisindeki toparlanmaya paralel olarak FED’in faiz artırım olasılığının yükselmesi, Cumhurbaşkanının Merkez Bankası başkanına yönelik eleştirileri sonrası Başçı’nın konumuyla ilgili spekülasyonlar, yaklaşan seçim ve sonrası için yeni ekonomi yönetimiyle ilgili belirsizlikler, merkez bankasının etkin müdahale edememesi, ekonomi yönetimindeki çok seslilik gibi bazı nedenleri saymak mümkün. Cumhurbaşkanının Dolar konusundaki açıklamaları kısa süreli kâr satışlarına neden oldu. Diğer yandan düşen borsa ve yükselen dolar kurunun, piyasaya yeni girişler için zemin oluşturup oluşturmayacağı veya FED faiz artışı öncesi yabancı yatırımcıların Türkiye’den çıkışını zorlaştırabileceği gibi varsayımlar önümüzdeki dönemde cevap bulabilecek sorular.
Dövizdeki yükselişin dış ticarete etkisi sınırlı
Döviz kurlarındaki yükselişin enflasyonu yukarı çekmesi, döviz borçlarının TL cinsinden karşılığının artması, finansman giderlerini yükseltmesi gibi olumlusuz etkileri var. Bunun yanında TL’nin değer kaybının ihracata olumlu yansıması ve ithalatı daha pahalı hale getirdiği için dış ticaret açığını daraltıcı etkilerinden söz edilir. 2004-2014 döneminde döviz kurları ve dış ticaret verilerini karşılaştırdığımızda bu öngörünün her zaman için geçerli olmadığı görülüyor. Euro Bölgesi ekonomilerindeki yavaşlama, Euro’nun değer kaybı, ihraç ürünlerin içinde yüksek teknoloji ve katma değerli ürün payının düşük olması, Rusya ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki sorunların etkisini de dikkate almak gerekir. Bu bağlamda eski sanayicilerin “Döviz kurları tansiyon gibi olmalı, ne yüksek, ne düşük” sözünün hakkını da teslim etmek gerekir.
Döviz kurları üzerinde faiz tek etken değil
Tek etken olmamakla birlikte döviz kurları üzerinde faiz etkisi elbette var. Bu günlerde Merkez Bankası faiz oranı üzerinde duruluyor ama Tahvil-Bono gösterge faiz oranı daha dinamik ve güncel. Bu açıdan 2004-2014 döneminde faiz yükselince döviz kurunun düşeceği, faiz gerileyince de döviz kurunun yükseleceği varsayımı bazı yıllar için geçerli olsa da genelleme yapmak zor. Uyumsuzluk daha fazla. Döviz kurları üzerinde başka etkenler daha ağır basmış.
Dolar/TL, Euro/Dolar paritesine duyarlı
Bazı dönemler uyumsuzluk olsa da genelde Euro/Dolar paritesindeki dalgalanmaların Dolar/TL’ye etkisi oldukça yüksek. Dışarıda Dolar değer kazandıkça iç piyasalarda Dolar/TL paritesine de yansımış durumda. Euro/Dolar paritesi, Dolar/TL paritesi için önemli referans noktalarından biri.
Satış baskısı sürüyor
DÜŞÜŞ trendi korunuyor. İlk destekler 80.000 ve 79.000’de bulunuyor. 79.000 daha önemli. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. 79.000 seviyesinin altında kalınması durumunda ise düşüş hareketi sürecektir. Dirençler 82.000 ve 83.000’de bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 83.000’in geçilmesi gerekecek. Endekste düşüş formasyonlarından “Omuz baş omuz” formasyonun etkisi sürüyor. Tepki yükselişleri görülse de satış baskısı sürebilir.
Kâr şampiyonları
Borsada 2014 yıl sonu bilançoları yayınlanamaya devam ediyor. Şimdiye kadar açıklanan bilançolarda kârlarını en fazla artıran beş şirkete tabloda verildi. Haftaya 11 Mart itibariyle bilanço yayımı tamamlandığında daha geniş bir çalışma yapma imkanımız olacak.
YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.